building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Privātmāju apsardzes sistēmas – kādu izvēlēties? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Privātmāju apsardzes sistēmas – kādu izvēlēties?

Privātmāju apsardzes sistēmas – kādu izvēlēties?
Foto: Privātmāju apsardzes sistēmas – kādu izvēlēties?

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku dod priekšroku papildus drošībai, lai pēc iespējas labāk pasargātu savu māju no nevēlamiem viesiem. Tādēļ daudzi privātmāju īpašnieki izšķiras par apsardzes sistēmu uzstādīšanu savos mājokļos. Tāpat viņi aizvien biežāk sāk novērtēt drošības sajūtu, ko sniedz ugunsdrošības signalizācijas uzstādīšana, kas agrāk tika ierīkota lielākoties publiskās vietās. Lai noskaidrotu, kādas apsardzes sistēmas un signalizācijas pašlaik ir pieejamas un palīdzētu izvēlēties katram piemērotāko, griezāmies pēc padoma pie apsardzes firmas SIA "Mustangs Apsardze" speciālistiem. Par dažādu drošības sistēmu izmantošanu pastāstīja firmas valdes loceklis Edgars Matvejevs.

Eksistē dažādas signalizācijas sistēmas un to veidi

Kā skaidro Edgars Matvejevs, privātmājas iespējams aprīkot ar dažādām vairāku līmeņu apsardzes sistēmām, kuru izvēle ir atkarīga no vairākiem apstākļiem – īpašuma platības, ārējās un iekšējās vides, īpašnieka vēlmēm un finansiālajām iespējām, kā arī vēlamā drošības līmeņa. Latvijā šobrīd populārākie ir pasaulē pazīstamāko apsardzes signalizācijas zīmolu izstrādājumi – signalizācijas sistēmas "Paradox", "DSC", "NX". Videonovērošanā līderos ir "HikVision" un "Dahua". Privātmāju apsardzei parasti izmanto kombinētās sistēmas, kurās ietilpst gan signalizācija, gan videonovērošana.

Minēto zīmolu izstrādājumi izceļas ar labu cenas un kvalitātes attiecību, ļauj veikt attālinātu novērošanu no uzstādītajām kamerām ar mobilā tālruņa palīdzību (gan reālajā laikā, gan skatīt arhīva ierakstus, arī trauksmes signāla gadījumos). Ir pieejami arī daudz dārgāku zīmolu (Bosch, Samsung) izstrādājumi, taču to cena ir vairākas reizes augstāka, tādēļ privātmāju apsardzei tos izmanto reti.

Signalizācijas atšķiras arī pēc to specifikas un uzbūves – ir iekšējās un ārējās, vadu un bezvadu signalizācijas, dažādām vajadzībām domāti sensori. Ir tādas sistēmas, kas signalizē tikai tad, kad jau ir notikusi ielaušanās telpās, citas turpretī ceļ trauksmi jau tad, kad aizdomīgs cilvēks vēl tikai tuvojas apsargājamajai ēkai. Kādu izvēlēties un uzstādīt, tas atkarīgs no konkrētā apsargājamā objekta.

Vadu (kabeļu) sistēmas ir ērtākas un efektīvākas, taču tās iespējams ērti uzstādīt tikai mājas būvniecības vai remonta laikā. Tās turklāt neprasa īpašu apkopi. Bezvadu sistēmas labāk uzstādīt jau gatavos objektos, kur nav plānots neko remontēt, taču jārēķinās, ka tās ik pa laikam būs jāapkopj, jāmaina baterijas atsevišķiem sensoriem u.c. sistēmas sastāvdaļām, kā arī to cena būs nedaudz augstāka.

Tādēļ par apsardzes sistēmu uzstādīšanu būtu jāpadomā jau mājas būvēšanas laikā, jo tas ir visveiksmīgākais risinājums, ļaujot savilkt kabeļus jau mājas "skeleta" sistēmā, un pēc tam par tiem aizmirst, nevis veidot speciālas caurules vai "penāļus", caur kuriem izvilkt un nostiprināt vadus. Gan praktiski, gan estētiski tas būs daudz labāks risinājums, jo ļauj sistēmas nomaskēt, tajā pašā laikā nodrošinot to efektīvu darbību.

Var izmantot dažāda tipa sensorus

Visbiežāk izmantojamie ir parastie kustību sensori. Ja mājās ir kāds mājdzīvnieks (kaķis vai neliels suns), ir iespējams uzstādīt speciālus sensorus ar PET imunitāti, kas nereaģē uz dzīvnieku pārvietošanos telpu iekšienē. Pastāv arī iespējas ieslēgt sensorus dažādos režīmos, vai arī pieslēgt tikai ārā esošos sensorus, kaut gan cilvēki dotajā brīdī atrodas mājā. Tas var noderēt  nakts laikā, kad cilvēki guļ, vai arī lielākā mājā, lai novērstu ļaundaru iekļūšanu ēkā pa mājas otru pusi.

Dažreiz tiek izvēlēts risinājums piestiprināt logiem vai durvīm speciālus magnētus, kas celtu trauksmi logu vai durvju negaidītas atvēršanas gadījumos (piemēram, nakts režīma laikā). Tas tiek darīts tāpēc, ka zagļi nereti izvēlas ielauzties tieši nakts laikā, kad visi guļ. Šāds "nakts režīms" būtībā ir kā daļēja apsardze, un tas var būt dažādi modificēts, piemēram, gan kā perimetrs, gan 1. stāvs, gan 2. stāvs u.tml., kad tiek aktivizēti tikai attiecīgās vietās esošie sensori. Iespējami ļoti dažādi privātmāju apsardzes signalizācijas uzstādīšanas risinājumi, viss atkarīgs no konkrētās mājas un tās īpašnieka vēlmēm.

Apsardzes sistēmu izvēle ir atbildīga lieta, un katrs gadījums jāvērtē individuāli

No patērētāja viedokļa raugoties, viņam vispirms jātiek skaidrībā ar vēlamo drošības līmeni, kādu viņš vēlas iegūt savā mājā. Var salikt t.s. minimālo komplektu, kas paredz signalizāciju tikai pie ieejas durvīm, kamēr pārējās telpās tās nav, vai arī sarežģītas sistēmas ar vairākiem vadības paneļiem un daudziem sensoriem teju visās ēkas telpās. Atšķiras arī izmantojamo sensoru specifika, darba rādiuss u.c. parametri, kas ietekmē visas konkrētās sistēmas darbību. Katram ir pašam jāizlemj, cik augsta līmeņa signalizāciju viņš grib uzstādīt.

Tādēļ, pirms izvēlēties savā jaunbūvējamā vai jau esošajā privātmājā uzstādīt apsardzes sistēmu, ieteicams vērsties pie zinošiem speciālistiem, kas palīdzēs izprast gan esošo situāciju, gan paša pasūtītāja vēlmes. Svarīgi, lai šis cilvēks patiešām būtu savas nozares speciālists, nevis vienkārši kaut kāds savas produkcijas pārdevējs, kurš spēs izskaidrot, kāpēc vienā gadījumā labāk rīkoties šādi, bet otrā – citādi.

Tāpat nedrīkst aizmirst arī par to, ka visām uzstādāmajām iekārtām jābūt sertificētām, atbilstošām ES standartiem, ar pievienotu instrukciju un garantiju. Var, protams, iegādāties internetā kaut kādu lētu ķīniešu "verķi", tomēr par tāda izstrādājuma darbības uzticamību nekādas garantijas neviens jums nedos, un nekādu reālu drošību tāds ražojums nesniegs.

Nobeigumā derētu piebilst, ka kopā ar apsardzes sistēmu uzstādīšanu cilvēki savās privātmājās aizvien biežāk izvēlas uzstādīt arī ugunsdrošības signalizāciju, uzstādot ugunsdrošības (dūmu un uguns) sensorus, lai samazinātu arī ar iespējama ugunsgrēka rašanos saistītos riskus. Šāda sistēma paredzēta uzstādīšanai vietās, kuras ir visvairāk pakļautas ugunsdrošības riskam, piemēram, pie kamīna, krāsnīm, apkures telpās, virtuvēs u.tml. Par visiem jautājumiem, kas saistīti ar apsardzes un ugunsdrošības sistēmu izvēli un uzstādīšanu, vislabāk konsultēties pie apsardzes firmu speciālistiem.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.