building.lv skaitļos

Lietotāji online39
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32866
Logu izvēlē svarīgi ņemt vērā to veiktspēju un neaizmirst par ventilāciju : building.lv - par būvniecību Latvijā

Logu izvēlē svarīgi ņemt vērā to veiktspēju un neaizmirst par ventilāciju

Logu izvēlē svarīgi ņemt vērā to veiktspēju un neaizmirst par ventilāciju
Foto: Logu izvēlē svarīgi ņemt vērā to veiktspēju un neaizmirst par ventilāciju

Logu veidu izvēlē noteicošais faktors joprojām bieži vien ir cena. Ja neskaita to, tad ir grūti izcelt kādus citus kopējus motīvus, kuru dēļ pasūtītāji dod priekšroku vienam vai otram logu veidam. Jādomā, ka katrs gadījums ir individuāls un specifisks. Taču ir vairākas būtiskas nianses, kuras svarīgi atcerēties pirms galīgās izvēles izdarīšanas.

Izvēlē svarīgas ir logu veiktspējas īpašības

Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijas (LLDRA) valdes priekšsēdētājs Ivars Brants skaidro, ka viņam kā logu ražotāju pārstāvim ir grūti atbildēt par to, kādu motīvu vadīti, pasūtītāji izvēlas vienus vai citus logus. Var jautājumu skatīt arī šādi – vai atšķiras logu izvēle, ja to veic būves lietotājs vai arhitekts (attīstītājs). Tomēr arī abos šajos gadījumos prevalē cena, bet parādās arī citi kritēriji – energoefektivitāte, būves funkcionalitāte u.c. Lai gan bieži būvniecības procesā ir novērojamas ne īpaši pamatotas atkāpes no iecerētā, nomainot izvēlēto logu tipu uz citu.

Tāpat vēl daudzi pasūtītāji un būvuzraugi nav iemācījušies korekti kontrolēt objektā piegādāto logu un to pavadošās dokumentācijas atbilstību pasūtītāja un standarta prasībām. Ir sastopami gadījumi, kad netiek kontrolēta loga un to pavadošo dokumentu sakritība (loga marķējums neatbilst ekspluatācijas īpašību deklarācijas 1. punktā minētajam loga tipa unikālajam kodam).

Rezumējot šeit teikto – logu materiāla izvēlei nav noteicošā nozīme un tā varētu būt pasūtītāja ziņā (materiālās iespējas, pieredze, gaume u.c.), bet svarīgas ir logu veiktspējas īpašības (siltumizolācija, gaisa caurlaidība, ūdensnecaurlaidība, vēja slodžu noturība, akustiskās īpašības u.c.). Logu standarts LVS NE 14351 ir viens, neatkarīgi no logu materiāla, un visi logu veiktspējas raksturlielumi tiek klasificēti vienādi.

Neapšaubāmi, ka logu izvēlē jāpieņem pārdomāts lēmums. Ja paliek kaut kādas neskaidrības, kas neļauj būt pārliecinātam par savas izvēles pareizību, Ivars Brants iesaka griezties pie nozares speciālistiem (tostarp Latvijas logu un durvju ražotāju asociācijā) pēc padoma, kā arī veikt izvēlētā logu tipa ražotāju cenu aptauju.

Noteikti nebūtu vēlams uzklausīt kaimiņu, paziņu, reklāmas aģentu (kuri neaicināti ierodas paši vai iemet reklāmas bukletus pastkastītē) stāstus no savas pieredzes vai ieteikumus par saviem paziņām – logu tirgotājiem, ražotājiem, montētājiem u.c. tamlīdzīgus stāstus.

Logu maiņa nereti saskaras ar telpu ventilācijas problēmu

Vēl viens ļoti svarīgs moments pie logu nomaiņas savā mājoklī (arī citās būvēs) ir telpu ventilācijas problēma. It kā tā tieši nav saistīta ar logiem, jo logu pamatfunkcija ir telpu periodiska vēdināšana, nevis telpu ventilācija.
Taču parasti visās agrāk būvētajās ēkās dabiskās ventilācijas sistēmas pieplūdes atzars netika projektēts un izbūvēts, bet svaiga gaisa pieplūde tika paredzēta caur logu un ārdurvju neblīvumiem, spraugām. Sekojoši – nomainot vecos, "cauros" logus pret blīvajiem stikla pakešu logiem (neatkarīgi no logu profilu materiāla), svaiga gaisa pieplūde telpām tiek pārtraukta. Rezultātā pārstāj darboties arī gaisa izplūdes šahtas un telpās palielinās mitruma saturs (kā indikators kalpo kondensāta parādīšanās uz logiem pie pazeminātas āra gaisa temperatūras) un notiek CO2 koncentrācijas palielināšanās telpas gaisā (kā indikators kalpo cilvēku nogurums, sliktas sajūtas, veselības problēmas u.c.).

Šīs problēmas risināšanai, nomainot logus, ir jābūt gataviem. Viskorektāk būtu izstrādāt ēkas ventilācijas projektu un to realizēt, veicot tā izbūvi.

Ja kādu iemeslu dēļ tas ir sarežģīti vai neiespējami, tad logu ražotāji piedāvā iespēju logu vērtnēs iestrādāt speciālu mikroventilācijas ietaisi, kura nodrošinās minimāli nepieciešamā gaisa daudzuma pieplūdi telpās. PVC logiem tiek piedāvāta arī tāda mikroventilācijas iekārtas modifikācija, kuru iespējams uzstādīt iepriekš nomainītajos logos tieši objektos.

Sarežģītāka ir šīs problēmas atrisināšana objektos uzstādītu koka un alumīnija logu gadījumos.

Vēl jāpiezīmē, ka nevajadzētu mikroventilācijas ietaisi jaukt ar t.s. ziemas ventilāciju logu vērtnēs, pagriežot rokturi 45° leņķī. Šajā gadījumā tiek atbrīvots logu vērtnes blīvējums un zināmā mērā tā ir atgriešanās pie vecajiem, neblīvajiem logiem. Šādi varētu izlīdzēties laika periodā, kad āra gaisa temperatūra ir līdzīga telpu temperatūrai, bet noteikti ne ziemas laikā.

Tāpat ļoti uzmanīgi vajadzētu izvērtēt dažādus jaunus "ekstra" piedāvājumus gan logu konstrukcijā, gan to montāžā.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.