building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Kādus logus izvēlēties? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kādus logus izvēlēties?

Kādus logus izvēlēties?
Foto: Kādus logus izvēlēties?

Daudzi iedzīvotāji ir saskārušies ar logu maiņas nepieciešamības jautājumu. Mūsdienās tirgū pieejami daudzi un dažādi logu veidi, kas atšķiras ne tikai pēc to veida, bet arī kvalitātes un cenas. Izmaksas nereti vistiešākajā veidā ietekmē logu izvēli, taču arvien vairāk cilvēku dod priekšroku kvalitatīviem logiem. Bet arī starp tiem pastāv atšķirības, jo katram logu veidam ir savas īpatnības, tādēļ tie, kas labi derēs vienai mājai vai dzīvoklim, iespējams, nebūs piemēroti citur. Lielu lomu spēlē arī katra konkrētā cilvēka prioritātes un gaume. Taču pirms galīgās izvēles būtu vēlams veikt dažādu logu veidu salīdzinājumu, izvērtējot to priekšrocības un trūkumus.

Latvijā ļoti plašs logu piedāvājums, pieprasītākie aizvien PVC logi

Kā pavēstīja Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijas (LLDRA) valdes priekšsēdētājs Ivars Brants, šobrīd Latvijas tirgū tiek piedāvāts ļoti plašs logu tipu klāsts – sākot ar ekonomiskās klases plastmasas (PVC) logiem ar stiklu paketēm un beidzot ar augstas siltumizolācijas klases logiem, kas piemēroti pasīvo ēku būvniecībai, kā arī modernizēti vecā tipa futerlogi vēsturisko ēku atjaunošanai. Tāpat piedāvājumā ir plašs logu rāmju materiālu un stikla pakešu izvēles klāsts, kas nodrošinās praktiski visu pasūtītāju vēlmju izpildi.

Latvijā tradicionāli tiek pielietoti uz iekšu veramie logi, lai gan ražotāji ir gatavi piedāvāt arī bīdāmos un uz āru veramos skandināvu tipa logus un durvis.

Joprojām pieprasītākie Latvijā ir PVC materiāla logi ar "parastajām" stikla paketēm, kas minimāli nodrošina normatīvo LBN 002-15 siltumizolācijas prasību (Uw ≤ 1,3 W/m²K) izpildi. Galvenokārt tas ir saistīts ar to, ka pasūtītājs, meklējot logus, kā pirmo un, bieži vien, vienīgo kritēriju uzstāda zemāko loga cenu. Tas, maigi sakot, ir nepareizi, jo pēc diezgan vienkāršiem aprēķiniem ir redzams, ka, izvērtējot siltuma zudumu, kas rodas apkures sezonā, starpību starp "lētajiem" un augstākas klases logiem, pēc aptuveni 5 – 6 gadu ekspluatācijas izdevumu summa "lētajiem" logiem kļūst lielāka un laika gaitā šī starpība turpina pieaugt.

Pēdējos gados ir manāma tendence "labot šo kļūdu" un arvien vairāk tiek pieprasīti logi ar trīs stiklu paketēm. Protams, arī šajā segmentā ir iespējams logu izvēlē kļūdīties, jo tikai 3 stikli vien automātiski nenodrošina augstāku logu energoefektivitāti. Svarīgs ir attālums starp šiem stikliem paketē. Minimāli tam vajadzētu būt 14 mm, bet optimāli 18 – 20 mm.

PVC logu biežāku izvēli salīdzinājumā ar koka logiem nosaka cenu starpība (aptuveni 1,2 - 1,7 reizes) un tas, ka koka logi prasa rūpīgu kopšanu, kas ne vienmēr ir izpildāma.

Alumīnija un kombinētajiem koka – alumīnija logiem cenu starpība ar PVC logiem ir vēl lielāka un to pielietojums vēl retāks. Alumīnija logus praktiskāk ir pielietot sabiedriskajām un rūpnieciskajām ēkām, jo tie ir izturīgāki ekspluatācijā un tiem ir pieļaujami lielāki konstrukciju izmēri.

Savukārt kombinētie logi ir visai jauns, bet ļoti perspektīvs logu tips augstas komforta klases privātmāju un kotedžu būvniecībā. Praktiski tie ir koka logi no dzīvojamo telpu puses ar augsto alumīnija atmosfēras izturību no ārpuses.

Katra logu veidam – savas priekšrocības un trūkumi

Salīdzinot logus pēc to rāmju materiāla, iespējams izcelt šādas labās un sliktās logu īpašības.

PVC logu priekšrocības:

• zemākā cena,
• ļoti labas siltumizolācijas īpašības,
• augsta atmosfēras izturība (kalpošanas laiks praktiski neierobežots),
• iespējamas dažādas krāsas, t.sk. koka imitācija,
• ir izstrādātas iebūvējamas mikroventilācijas iekārtas.

Trūkumi:

• degšanas procesā izdala kaitīgus ķīmiskus savienojumus,
• samērā zema PVC materiāla mehāniskā izturība, kuras paaugstināšanai konstrukcijās tiek izmantots noteiktas konstrukcijas un biezuma armējums, kurš pasūtītājam paliek "neredzams" un nekontrolējams,
• zemas kvalitātes PVC profiliem iespējami svina savienojumu piemaisījumi.

Koka logu priekšrocības:

• izgatavots no atjaunināmo resursu materiāla,
• palielinot rāmja biezumu, iespējams sasniegt labas siltumizolācijas īpašības,
• salīdzinājumā ar PVC logiem iespējams izgatavot lielāka izmēra vērtnes un konstrukcijas kopumā.

Trūkumi:

• samērā zema atmosfēras izturība (atkarīga no ražotāja logu apdares tehnoloģijas un izmantotajiem materiāliem,
• nepieciešama regulāra kopšana, kas ir apgrūtināta daudzstāvu būvēs un, ja loga konstrukcijā ir daudz neveramu daļu,
• augstākas cenas salīdzinājumā ar PVC logiem (1,2-1,7 reizes).

Alumīnija logu priekšrocības:

• augsta mehāniskā un ekspluatācijas izturība,
• augsta atmosfēras izturība,
• iespēja izgatavot liela izmēra konstrukcijas,
• iespējamas dažādas krāsas, t.sk. koka imitācija,
• izmantojams ugunsdrošajās konstrukcijās,
• ērti iestrādājami stiklotajās fasādēs.

Trūkumi:

• krass logu izmaksu kāpums, uzlabojot profilu siltumizolācijas īpašības.

Kombinēto koka – alumīnija logu priekšrocības:

• pielietojot alumīnija uzlikas koka logu ārējā plaknē, tiek novērsti galvenie (izņemot cenu) augstāk uzskaitītie koka logu trūkumi, saglabājot visas koka logu priekšrocības.

Trūkumi:

• ļoti augstas izmaksas (≥ 2 reizes salīdzinājumā ar PVC logiem).

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.