building.lv skaitļos

Lietotāji online19
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32868
Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?

Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?

Beidzot cilvēkus sācis lutināt pavasaris – gaiss iesilis un saules stari rotājas pa Zemes virsu. Tomēr pēc tumšās un pelēcīgās ziemas gaisma mēdz izcelt arī laika gaitā radušās nepilnības mājokļa ārpusē – iespējams, kādu nolupušu krāsas pleķīti vai plaisu, ko jau sen vajadzēja piekrāsot.

Lai fasāde allaž izskatītos acij tīkama, nepieciešama kvalitatīva fasādes krāsa. Kādu krāsu izvēlēties, lai māja izskatītos kopta?

Krāsu ir daudz – kā atrast īsto?

Latvijas nepastāvīgajā klimatā ēkas segumam atbilstoša un kvalitatīva fasādes krāsa ir īpaši nozīmīga. Jūsu mājoklis augu dienu var būt pakļauts dažādu laikapstākļu ietekmei. Savu artavu sniedz gan karstā saule un vējš, gan lietus un sniegs, kas Latvijas platuma grādos mīl uzkavēties ilgāk, nekā daudzi vēlētos.

Lai pavasarī, nokūstot ziemas sniega kārtai, nenāktos sastapties ar nepatīkamiem pārsteigumiem, Sadolin krāsu eksperti iesaka izvēlēties atbilstošu, kvalitatīvu fasādes krāsu!

Lai neapjuktu, izvēloties iecerētajai virsmai atbilstošu krāsu, sekojiet šiem padomiem:

●    izpētiet, vai krāsa būs izturīga pret dažādiem laikapstākļiem. Izvēlieties krāsu, kura paredz aizsardzību gan pret lietu, gan saules izraisīto UV starojumu, kas var kaitēt krāsojamai virsmai;
●    ja plānojat krāsot koka fasādi, pievērsiet uzmanību, vai krāsa aizkavēs pelējuma sēnīšu, sūnu, ūdensaugu u. c. nevēlamu parādību izplatīšanos. Šī problēma īpaši aktuāla ir mājokļa ziemeļu pusē, kur saules trūkuma izraisītais mitrums un tuvējo augu klātbūtne var sekmēt pelējuma veidošanos;
●    lai izvairītos no nepatīkamā aromāta, izvēlieties fasādes krāsu uz ūdens bāzes – to būs arī vieglāk nomazgāt no apģērba, darba rīkiem un pat ādas, ja darba laikā sanācis nosmērēties;
●    izvēlieties konkrētajam segumam atbilstošu krāsas veidu – betona un koka virsmu krāsošanai nederēs viena un tā pati krāsa. Jautājiet pēc padoma pārdevējam!

autors: Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?
Foto: Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?; autors: Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?

Fasādes krāsa mūrim un ķieģeļiem

Ķieģeļu virsmu un mūra māju krāsošanā svarīgi izvēlēties uz ūdens bāzes veidotu krāsu, kas:

●    nepiesaista netīrumus, atvieglojot fasādes mazgāšanu;
●    ir noturīga pret laikapstākļiem un spēs izturēt Latvijas lietavas;
●    ir speciāli paredzēta minerālām fasādēm, piemēram, krāsa "Facade Structure", ko var izmantot arī ķieģeļu virsmu krāsošanai. Krāsa pamatvirsmai gan viendabīgu struktūru, gan noturību un hidrofobitāti.

Fasādes krāsa betonam

Ja jums padomā betona, vieglbetona, cementšķiedru u. c. līdzīgu plātņu krāsošana, Sadolin iesaka izvēlēties:

●    spēcīgi matētu krāsu, lai pamatnes nelīdzenumi nebūtu tik uzkrītoši;
●    krāsu ar hidrofobu pārklājumu, lai slapjie laika apstākļi nespētu kaitēt mājai. Piemēram, "Sando F" ātri žūstošo, ūdenī šķīstošo krāsu, kas tonējama plaša spektra toņos. Turklāt, tā būs īpaši noderīga, ja ēka atrodas rūpnīcu rajonā vai šosejas nomalē – "Sando F" aizsargā sienas pret ogļskābās gāzes iedarbību.

Kā izvēlēties fasādes krāsas toni?

Krāsu toņa izvēle var izrādīties sarežģīts uzdevums. Pirms izvēlaties savu krāsu paleti:

●    izlemiet, kādu vizuālo efektu vēlaties panākt. Pievērsiet uzmanību tam, kādos toņos ir krāsotas apkārtējās mājas. Vai vēlaties, lai jūsu nams izceļas vai harmoniski iekļaujas ainavā? Varbūt jūsu mājoklis atrodas mežmalā – vai gribat, lai tas saplūstu ar kokiem, vai gluži pretēji – būtu pamanāms kā piparkūku namiņš no pasakas par Ansīti un Grietiņu?
●    pievērsiet uzmanību kontrastiem. Neitrālu mājas pamatkrāsu varat izcelt ar nedaudz izteiktākiem akcentiem. Ja pamatkrāsa ir tumšāka, lieliski izskatīsies gaiši akcenti. Ja māja ir krāsota gaišā tonī, intensīvas krāsas padarīs to interesantāku. Atcerieties, ka šajā gadījumā nav ieteicams pārspīlēt, lai fasāde nekļūtu pārāk raiba. Gaumīgi izskatīsies arī akcenti, kas tikai par pāris toņiem gaišāki vai tumšāki;
●    neatstājiet novārtā apakštoņus – lai mājas fasāde izskatītos labi, neaizmirstiet par izvēlētās krāsas apakštoņiem. Vai jūsu paletē ietilps siltie vai aukstie toņi? Kā šie toņi saskanēs, piemēram, ar šķūnīša, siltumnīcas vai piebūvētās pirtiņas krāsu?

autors: Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?
Foto: Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?; autors: Kāda fasādes krāsa jāizvēlas, lai mājoklis vienmēr izskatītos sakopts?

Atbilstoši izvēlēta fasādes krāsa ne tikai spēlēs nozīmīgu lomu mājas koptēla veidošanā, bet arī pasargās jūsu dzīvesvietu no priekšlaicīgas novecošanās.

Izvēloties krāsu mājokļa fasādei, atcerieties:

●    neizmantot tumšas krāsas mājas dienvidu pusē. Intensīvi, tumši toņi siltā laikā pastiprināti uzņems saules starus un uzkarsēs mājas fasādi, palīdzot tai izbalēt;
●    gaišas krāsas ilgāk izskatās svaigas. Lai labāk saglabātu krāsu, fasādes krāsošanai izmantojiet krāsas pasteļtoņos. Maigos toņos krāsotas sienas tik ātri neizbalēs. Liela daļa Sadolin krāsu, tostarp ātri žūstošā un pret laika apstākļiem noturīgā krāsa "Sando F", ir tonējami ļoti plašā krāsu gammā. Izvēlieties savējo!

Iedvesmu un kvalitatīvas krāsas mājai meklējiet Sadolin interneta vietnē. Atjaunojiet savas mājas fasādi un piešķiriet dzīvei jaunas krāsas!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.