building.lv skaitļos

Lietotāji online21
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32869
Vai viedā māja ir domāta man : building.lv - par būvniecību Latvijā

Vai viedā māja ir domāta man

Vai viedā māja ir domāta man
Foto: Vai viedā māja ir domāta man

Mūsdienās termins "gudrā māja" vairs nav nekas svešs – par viedajām, automatizētajām māju sistēmām, kas krietni atvieglo ikdienu, dzirdam visai bieži.

Taču "automatizēts" nebūt nenozīmē "visiem vienāds", jo dzīvesveids un ikdienas paradumi katram atšķiras. Lai noskaidrotu, vai viedā māja ir jums piemērota, vispirms nepieciešams izprast tās piedāvātās funkcijas, kā arī novērtēt savus ikdienas ieradumus.

Ja mājās ir mazi bērni
Statistika liecina, ka vairumā gadījumu dažādas traumas bērni gūst tieši mājās, tādēļ ir svarīgi rūpīgi izvērtēt visus iespējamos riskus mājoklī. Mūsdienu tehnoloģijas atsevišķos gadījumos ļauj parūpēties par bērnam drošu vidi, kaut nedaudz atvieglojot vecāku ikdienu – piemēram, viedā māja ļauj aprīkot ikvienu elektroierīci ar sistēmu, kas atpazīst cilvēku pēc tam piešķirta koda vai pirkstu nospieduma. Sistēma atpazīst bērnu un neļauj ieslēgt cepeškrāsni, gludekli vai kādu citu elektroierīci.

Rūpes par veselību
Ikdienā pat neiedomājamies, ka svaiga gaisa trūkums var izraisīt alerģiju vai pastiprināt noguruma sajūtu. Ja pastāvīgi jāelpo sauss gaiss, pazeminās imunitāte, un mēs tiekam pakļauti lielākam saslimšanas riskam, īpaši uz alerģiskām slimībām. Lai novērstu sausa gaisa problēmu telpās, par vienu no efektīvākajām metodēm tiek uzskatīta efektīva ventilācijas sistēma, kas ir pielāgojama un nodrošina kvalitatīvu un veselībai atbilstošu gaisu mājoklī.

Būtiska ir arī telpu uzkopšana - vai zinājāt, ka gaismas slēdži ir viena no netīrākajām ierīcēm mājoklī? Tos vēlams aizstāt ar antibakteriāliem slēdžiem, kas neļauj rasties baktērijām, vīrusiem un sēnītēm, kā arī pilnībā novērš inficēšanās risku ar dažādiem vīrusiem.

Ja jums ir mājdzīvnieks
Svaigs dzeramais ūdens, pietiekami daudz barības un regulāras pastaigas svaigā gaisā ir neatņemama sastāvdaļa laimīga un vesela mājdzīvnieka ikdienā. Tā kā mājdzīvnieku īpašnieki par svarīgu uzskata, lai mājas iekārtojums un funkcionalitāte būtu piemērota arī viņu mīlulim, arvien pieprasītāka kļūst dažādu tehnoloģisku risinājumu ierīkošana, kas sniedz iespēju arī attālināti parūpēties par četrkājaino draugu. Pabarot, izvest pastaigā un pat iepriecināt ar gardumu – tas viss ir iespējams caur sistēmu viedierīcē. Šī funkcija būs īpaši piemērota mājdzīvnieku saimniekiem, kuri daudz laika pavada ārpus mājas, bieži ceļo, kā arī saskaras ar grūtībām, mēģinot sarunāt kādu, kas mājdzīvnieku apraudzīs prombūtnes laikā.

Ja bieži ceļojat
Ja esat aizrautīgs ceļotājs un mājokli gadās atstāt uz ilgāku laiku posmu, būtiski parūpēties arī par tā drošību – papildus signalizācijai un video novērošanas kamerām iespējams ierīkot drošības sistēmu, kas imitē cilvēku klātbūtni telpās. Garnadzis, domājot, ka mājās kāds ir, neriskēs tajā ielauzties.

Arī aizrautīgi dārznieki atvaļinājumā var doties ar mierīgu sirdi – pat dārzs un siltumnīcas ir aprīkojami ar tehnoloģijām, kas augus pēc nepieciešamības aplaistīs, neatstājot novārtā un neļaujot tiem nonīkt.

Ja bieži rīkojat svinības
Saviesīgi vakari draugu un ģimenes lokā tavā mājoklī ir ikdiena? Droši rīko ballītes un aicini ciemos viesus, jo viedā māja parūpēsies, lai telpas ir izvēdinātas un nevienam ciemiņam skābekļa trūkuma dēļ nav gurdeni jāsēž dīvānā – viedā māja automātiski fiksēs piemērotāko skābekļa daudzumu telpā pēc cilvēku skaita tajā. Mūzika ir pārāk skaļa? Aplikācija viedierīcē ļaus iztikt bez nogurdinošas pults meklēšanas, lai regulētu vai pārslēgtu mūziku. Tā varēsi izbaudīt vakaru patīkamā gaisotnē, ļaujot mājoklim parūpēties par pārējo!

Ļauj ietaupīt
Bieži vien cilvēki uzskata, ka viedā māja rada ārkārtīgi lielus izdevumus, un neizpēta elektroenerģijas patēriņa patiesos apmērus. Patiesībā viedās mājas enerģijas patēriņa kontrole ļauj sekot līdzi ikmēneša izdevumiem, pārraugot mājokļa elektrības, ūdens un pat gāzes patēriņu. Šādi iespējams izvērtēt apgaismojuma pielietojuma nepieciešamību, balstoties uz laikapstākļiem, diennakts laiku un cilvēku skaitu telpās.

Viedā māja reaģē arī uz temperatūru ārā, saules siltumu un attiecīgi regulē apkuri. Ja sistēma ir labi izplānota, ar viedo māju iespējams ieekonomēt 30 - 40% elektroenerģijas, savukārt kvalitatīvi un pēc noteiktiem standartiem ierīkotas viedo māju sistēmas kalpos vismaz 20-40 gadus.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.