building.lv skaitļos

Lietotāji online23
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Noliktavu palešu plaukti – mēbeles vai darba aprīkojums? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Noliktavu palešu plaukti – mēbeles vai darba aprīkojums?

Noliktavu palešu plaukti – mēbeles vai darba aprīkojums?
Foto: Noliktavu palešu plaukti – mēbeles vai darba aprīkojums?

Eksistē viedoklis, ka plaukts, arī noliktavu palešu plaukts, nav nekas vairāk kā mēbele. Tomēr šāds uzskats ir maldīgs, jo plaukti spēlē būtisku lomu jebkuras noliktavas uzbūvē un izmantošanā. Ir izveidotas dažādas plauktu sistēmas, kuras tiek izmantotas atkarībā no konkrētās noliktavas specifikācijas. Bet, lai vai kādas funkcijas kura noliktava veiktu, palešu plauktu ekspluatāciju nosaka konkrētas drošības u.c. normas, tādēļ pret noliktavu palešu plauktiem nedrīkst attiekties kā pret parastām mēbelēm.

Pareizs plauktu pielietojums ļauj optimizēt noliktavas darbu
Noliktavu plauktu pielietojums ir svarīga nianse noliktavu būvniecībā, jo tas ietekmē telpas platības izmantojumu. Tas var palīdzēt ietaupīt telpas platību un samazināt nepieciešamo būvapjomu, kā arī palielina telpas ietilpību vienāda izmēra noliktavās ar palešu plauktiem. Palešu plaukti var būt līdz pat 17 m augsti, kas ir ļoti ievērojams augstums un nodrošina ļoti lielu kapacitāti. Pastāvīgi pieaug gan palešu plauktu dažādība, gan pieprasījums pēc un prasības pret tiem. Viens no faktoriem, kas to nosaka, ir mūsu patērētāju sabiedrībā izveidojusies ļoti lielā preču dažādība.

Visplašāk tiek izmantoti daudzvietīgie palešu plaukti
Mūsdienās visus esošos palešu plauktus var sadalīt 3 lielās grupās. Pirmajā no tām ietilpst daudzvietīgie palešu plaukti, kuros visas paletes pieejamas vienlaicīgi. Tas nozīmē, ka starp visiem plauktiem ir ejas, pa kurām iespējams jebkurā brīdī piekļūt jebkurai paletei. Taču jārēķinās, ka šīs ejas, šie koridori starp plauktiem sastādīs apmēram pusi no kopējās noliktavas platības. Tas savukārt nozīmē, ka šāda tipa noliktavu iespējams piepildīt vien par 35 – 50 % no kopējās platības. Pārējo aizņems ejas, koridori, lai nodrošinātu iespēju piekļūt visiem plauktiem.

Turklāt daudz kas būs atkarīgs arī no izvēlēto eju platuma – ja tiks dota priekšroka platajām ejām, kam ir vismazākais lietderības koeficients, tad būs 35 %, ja ļoti šaurās ejas jeb Very Narrow Aisle (VNA) – tad 50 %. Vienīgi mobilo plauktu sistēma ļauj sasniegt 90 % telpas piepildījuma jeb noliktavas lietderīgas izmantošanas koeficientu un pieejamību pie visām paletēm jebkurā laikā. Mobilie plaukti no parastajiem atšķiras ar to, ka ir uzstādīti uz sliedēm un ir aprīkoti ar elektrisku piedziņu. Tie var būt gana augsti un, līdzīgi kā arhīva plaukti, tapt sabīdīti nepieciešamajā kārtībā, atverot vajadzīgo eju.

Dziļumglabāšanas plauktu sistēmas. Tās atšķiras ar to, ka paletes tiek glabātas sava veida kanālos, un šī sistēma nodrošina pieeju tikai pie priekšējās paletes. Pieeja katrai nākamajai paletei būs iespējama tikai, pirms tam noņemot priekšējo paleti. Šīs sistēmas ļauj sasniegt lielu telpas piepildījuma koeficientu, bet pārsvarā tikai ar vienveidīgām precēm, un uzliek loģistikas procesiem zināmus ierobežojumus. Šīs plauktu sistēmas iedalās sīkāk 5 apakškategorijās atkarībā no to uzbūves veida:
1) iebraucamie jeb Drive – In plaukti;
2) šatla (shuttle) jeb atspoles tipa plaukti;
3) gravitācijas caurplūdes plaukti (FIFO) – tie izceļas ar to, ka ir mazliet slīpi novietoti, un pēc pirmās paletes izņemšanas nākamās pieripos klāt;
4) gravitācijas iestumjamie plaukti (LIFO);
5) dubultdziļās uzglabāšanas parastie palešu plaukti.

Savukārt pie trešā tipa plauktiem pieder viena īpatnēja sistēma, ko mēdz dēvēt par SILO tipa pašnesošām plauktu struktūrām. Izmantojot šādas plauktu struktūras, noliktavai nav jābūvē ēka, jo plaukti tiek montēti uz betona pamatnes zem klajas debess. Plaukti tiek būvēti ar tādu aprēķinu, lai tie spētu izturēt vēja slodzes, sniega slodzes, palešu slodzes, un jau pēc plauktu sistēmas uzbūvēšanas viss tiek apšūts ar sienām un jumtu. Tā būtībā ir ēka, kas pati turas uz plauktiem, un šāda struktūra izceļas ar ļoti augstu izturību. Šāda tipa noliktavas mēdz būt līdz pat 40 m augstas, un tajās parasti strādā roboti – automatizētās palešu uzglabāšanas sistēmas (Automated Storage an Retrieval Systems, ASRS).

Vairāk informācijas:
Jungheinrich Lift Truck SIA
Rītausmas 23,
Rīga, LV 1058
Phone: +371 67813 913
Fax: +371 67813 911
info@jungheinrich.lv
www.jungheinrich.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • osoveekeg 20.07.2019 12:07
    http://mewkid.net/order-prednisone/ - Buy Prednisone Online Prednisone Online zyt.zdjn.building.lv.rhw.qd http://mewkid.net/order-prednisone/
  • akocuteqowi 20.07.2019 10:11
    http://mewkid.net/order-prednisone/ - Prednisone 20mg Prednisone vrz.jyok.building.lv.tdq.ac http://mewkid.net/order-prednisone/