building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Uponor Smatrix – veselīgs klimats un ekonomisks risinājums energoefektīvām mājām un ne tikai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Uponor Smatrix – veselīgs klimats un ekonomisks risinājums energoefektīvām mājām un ne tikai

Uponor Smatrix – veselīgs klimats un ekonomisks risinājums energoefektīvām mājām un ne tikai
Foto: Uponor Smatrix – veselīgs klimats un ekonomisks risinājums energoefektīvām mājām un ne tikai

  Grīdas apsildīšanas sistēmas ir viegli savietojamas ar atjaunojamiem energoresursiem. Pareizi izvēlētas, noregulētas, ierīkotas un gudri vadāmas Uponor Smatrix silto grīdu sistēmas ietaupa līdz pat 20 procentiem no enerģijas. Ar ūdeni apsildāmas grīdas rada dabisku un veselīgu mikroklimatu telpās un, kopā ar modulāro temperatūras vadības sistēmu ar automātisko balansēšanas funkciju, nodrošina optimālu apsildi.


UPONOR risinājumi

Mūsdienu māja nav tikai būve, kas pilda savu sākotnējo – drošas pajumtes funkciju. Māja ir dzīvs, elpojošs, mitrumu necaurlaidīgs organisms, kas aiztur un nodrošina siltumu, kā arī  funkcionējoša ierīce, kas pilda apsildes, ventilācijas, dzesēšanas, apgaismojuma un citas funkcijas, kuras nodrošina cilvēkam komfortablu vidi. Energoefektīvas mājas mērķis – taupot resursus, apmierināt cilvēka vajadzības.

Ierīkojot grīdas apsildes sistēmu ar ūdens cirkulāciju,  svarīgi pareizi saplānot sistēmas parametrus, pareizi izvēlēties savstarpēji savietojamus konstrukcijas elementus: atbilstoša diametra caurules, stiprinājuma elementus, savienojumus, kolektorus, telpu vadības automātiku, ūdens  temperatūras un cirkulācijas mezglu. Visi uzskaitītie elementi jāplāno kā vienota sistēma. Tikai profesionāla un sistemātiska pieeja nodrošinās optimālu siltumapgādi un enerģijas ekonomiju, kā arī palīdzēs izvairīties no siltuma zudumiem.

Lai grīdas apsildes sistēma sniegtu maksimālu komfortu un nodrošinātu energoefektivitāti, nepieciešama telpu temperatūras kontroles sistēma.
Lai katrā telpā nodrošinātu nepieciešamo temperatūru, parastās sistēmas jāsabalansē manuāli. Ja sistēma nav sabalansēta un plūsmas intensitāte ir vienāda visās telpās, vienā telpā jauda var būt pārāk liela, bet citās – pārāk maza. Sistēmu pareizi nesabalansējot, atbilstošai visu telpu apsildei vai dzesēšanai vajadzīgs lielāks enerģijas patēriņš.

uponor20171031 1


Apsildes un dzesēšanas temperatūras vadības sistēma Uponor Smatrix

Inženiersistēmu līderis UPONOR piedāvā gudru modulāro telpu apsildes un dzesēšanas bezvadu vadības sistēmu ar automātiskās balansēšanas funkciju – Uponor Smatrix. Tā ir pilnībā integrēta kontroles sistēma, kas paredz un regulē precīzu enerģijas daudzumu, kas nepieciešams optimāla komforta līmeņa nodrošināšanai.

Automātiskā balansēšana nozīmē to, ka sistēma aprēķina katrai telpai nepieciešamo enerģijas daudzumu un pielāgo katra cikla atdoto jaudu, ņemot vērā tā ilgumu.
Izmantojot automātiskās balansēšanas funkciju, pastāvīgi tiek uzraudzītas apstākļu izmaiņas ēkas iekšienē un ārā. Uponor Smatrix automātikai ir visas bezvadu sistēmu priekšrocības. Sistēmas galvenā funkcija ir Uponor automātiskās balansēšanas tehnoloģija, kas ļauj ietaupīt līdz pat 20%  enerģijas, kā arī, dzesēšanas  gadījumā, nodrošina aizsardzību, lai izvairītos no kondensāta veidošanās. Tāpat ir nodrošināta attālināta piekļuve sistēmai caur viedtālruni, planšeti vai stacionāro datoru.
uponorAutomātiskā temperatūras balansēšanas sistēma pielāgojas jebkādām sistēmas vai ēkas parametru izmaiņām. Lai ierīkotu Uponor Smatrix, informācija par veco ēkas apsildes kontroles sistēmu nav nepieciešama. Pateicoties spēcīgiem radio sakariem, montāžas process ir ideāli piemērots renovējamajām ēkām. Pat nomainot grīdas virsmas segumu, vadības sistēma pielāgojas automātiski.

Modulārā Uponor Smatrix struktūra nodrošina sistēmas elastīgumu. Papildus funkcijas, piemēram, izvadus var pievienot, ja darbi jau uzsākti un ja tas nebija iepriekš paredzēts.

Sistēma savietojama ar dažādiem siltumsūkņiem. Siltumsūkņa integrēšanas modulis norāda, kad samazināt siltuma ģenerēšanu, ja ir sasniegta atbilstoša telpas temperatūra. Siltumsūknis var darboties pie zemākas temperatūras, taupot enerģiju un samazinot izdevumus.

Uponor Smatrix produkti un funkcijas

Uponor Smatrix produktu līnija sastāv no divām telpu vadības sistēmām, kurās tiek izmantota automātiskās balansēšanas tehnoloģija un kurām ir dzesēšanas funkcija:

  • Smatrix Base – vadu sistēma ar automātisko balansēšanu. Apsilde un dzesēšana vienā sistēmā, iespēja pieslēgt SMS moduli.
  • Smatrix Wave PLUS – bezvadu sistēma ar automātisko balansēšanu, integrētu siltumsūkņa vadību un iespēju pieslēgties vadībai caur interneta moduli Smart home, pateicoties kuram, temperatūru var kontrolēt attālināti. Programmatūra instalējama viedtālrunī un planšetdatorā.

uponor
Attēls. Produktu grupa Uponor Smatrix Wave PLUS

1. Bezvadu apsildes/dzesēšanas savienojumu modulis Uponor Smatrix Wave PLUS X-165, kura vadītie izpildmehānismi un citas apsildes/dzesēšanas ierīces, nosūta uz termostatiem un sensoriem un saņem no tiem, radio signālus.
2. Uponor Smatrix Wave PLUS skārienjutīgais vadības bloks I-167 paredzēts sistēmas informācijas atspoguļošanai gala patērētājam un visu attiecīgo grīdas apsildes/dzesēšanas sistēmas uzstādījumu programmēšanai.
3. Bezvadu vienas telpas temperatūras un relatīvā mitruma sensors Uponor Smatrix Wave PLUS T-167 izmēra un parāda telpas temperatūru un relatīvo gaisa mitrumu, un nosūta šos parametrus vadības blokam.
4. Bezvadu termostats Uponor Smatrix Wave T‑163 ar grīdas sensoru sabiedriskajām telpām izmēra temperatūru un nosūta šos parametrus bezvadu vadības blokam.
5. Uponor Smatrix Wave PLUS sistēmas Smart home R-167 darbojas kā sasaiste starp Uponor Smatrix Wave PLUS un mobilo ierīci.

Smatrix un Space PLUS zonu vadība paredzēta vienas papildus apsildāmās vai dzesējamās zonas vadībai.
Ar Smatrix Move un Move PLUS vadības palīdzību tiek regulēta piegādātā ūdens temperatūra, kuru nodrošina sākotnējais enerģijas avots. Tā optimizē piegādātā ūdens temperatūru, regulējot iepriekš uzstādītās kontrolvērtības atbilstoši āra temperatūrai. Smatrix Move PLUS var izmantot gan apsildei, gan dzesēšanai. Turklāt, vadība spēj uzturēt sakarus ar telpas termostatu, tādēļ aprēķinos var iekļaut telpu temperatūru. Dzesēšanas režīmā pievadītā ūdens sensori Smatrix Move PLUS nodrošina arī labāku aizsardzību pret kondensāciju.
uponor

Jaunums – Uponor Smatrix Style – temperatūras sensori precīzi kontrolē telpu mikroklimatu. Tie mēra gaisa un virsmu temperatūru, tādā veidā radot atbilstošu komforta līmeni. Šī tehnoloģija tiek izmantota visos Uponor Smatrix Style termostatos. Viena intuitīva sensoru vadība ļauj pilnībā vadīt sistēmu. Mūsdienīga dizaina, elegantais termostats optimizē telpu mikroklimatu, sniedz lielāku komfortu un samazina izdevumus.

Gudrās Uponor Smatrix funkcijas:

  • Telpu pārbaudes funkcija nosaka, vai termostati ir atbilstoši pielāgoti cikliem.
  • Komforta noteikšanas funkcija nodrošina atbilstošu komforta līmeni, arī izmantojot alternatīvus siltuma avotus.
  • Datu glabāšana (sistēmas atjaunošanai), izmantojot Uponor Smatrix Wave PLUS SD mikrokarti.
  • Temperatūras samazināšanas (ieslēgšana vai izslēgšana) attālināta vadība ar SMS moduli, kas nosūta trauksmes signālu, ja temperatūra telpā ievērojami samazinās.
  • Bypass funkcija nodrošina nepieciešamo ūdens plūsmu siltumsūknim ar atsevišķas telpas vadību, ja bufera tvertne sistēmai ir par mazu.
  • Tendenču vizualizācijas daļā tiek rādīti arī salīdzinošie katras telpas temperatūras uzstādījumi, tādēļ ir iespējams ātrāk samazināt enerģijas patēriņu.
  • Dzesēšanas funkcija uzlabo komforta līmeni.


Ja māja uz laiku netiek apdzīvota, var ieslēgt Prombūtnes vai Eko režīmus, kas paredzēti nepieciešamās minimālās temperatūras uzturēšanai.
Īstenojot renovācijas projektus, Smatrix automātiskās balansēšanas funkcija dod iespēju uzlabot esošās sistēmas neveicot jaunus aprēķinus, kas daudzos gadījumos nav iespējams nepieciešamās informācijas trūkuma dēļ.

Uponor Latvia SIA
Ganību dambis 7a,
Rīga, LV1045
T    +371 67821321
E    sales.latvia@uponor.com
W    www.uponor.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.