building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32868
Pareizi ierīkota skaņas izolācija pasargās no trokšņiem : building.lv - par būvniecību Latvijā

Pareizi ierīkota skaņas izolācija pasargās no trokšņiem

Pareizi ierīkota skaņas izolācija pasargās no trokšņiem
Foto: Pareizi ierīkota skaņas izolācija pasargās no trokšņiem

Dzīvojot laikā, kad nav iespējams ietekmēt, vai aiz mājas ierastās pļavas vietā pēc laika neparādīsies šoseja, ražotne vai sporta laukums, un vai kaimiņos nedzīvos topošais pianists, ir vērts parūpēties par to, lai ēka būtu pēc iespējas trokšņu necaurlaidīgāka. Tam palīdzēs atbilstoši skaņas izolācijas materiāli. Ēku projektētāju un būvētāju rokās ir visas iespējas savu klientu mājas padarīt ērtas, komfortablas un pasargātas no trokšņiem.

Lai risinātu pieaugošā trokšņa piesārņojuma problēmas ēkās, izolācijas materiālu ražotājs Paroc ir izstrādājis speciālus produktus efektīvai starpsienu un grīdu izolācijai. Jaunās plāksnes PAROC Sonus ir izveidotas skaņas izolācijai tieši starpsienām dzīvojamās un komerciālās ēkās. Vispārīgiem mērķiem ir radītas starpsienu plāksnes PAROC eXtra, kas ir ieteicamas daudz prasīgākiem un sarežģītākiem skaņas izolācijas risinājumiem. Grīdām un starpstāvu trokšņu mazināšanai izmantojamas soļu trokšņu izolācijas plāksnes PAROC SSB 1 un PAROC SSB 2t.

Gaisa un trieciena trokšņi

Ēkās dominē divu veidu trokšņi: gaisa skaņas un trieciena trokšņi. Gaisa skaņas trokšņi rodas tieši gaisā, piemēram, kad cilvēki runā vai strīdas, tā ir TV vai radio skaņa vai ventilācijas dūkoņa.  Lai novērtētu gaisa skaņas izolācijas risinājumu efektivitāti, tiek lietots skaņas samazinājuma indekss Rw, kura vērtība tiek izteikta decibelos. Indeksa vērtība norāda, cik efektīva ir gaisa skaņas izolācija starp istabām. Jo augstāka ir šī vērtība, jo labāk ēkas sienas absorbē gaisa skaņas trokšņus.
Trieciena troksnis rodas, kad pret virsmu tiek sists ar kādu objektu un skaņa izplatās starp ēkas stāviem. Visbiežāk šāds troksnis sadzīvē rodas no kaimiņu staigāšanas vai bērnu skraidīšanas telpās augstākajos stāvos. Trieciena trokšņa izolācija tiek izteikta ar L‘n,w indeksu, kas arī tiek mērīts decibelos. Jo zemāka tā vērtība, jo labāk nodalījums grīdas aizsargā pret trieciena trokšņiem.

Ēku atbilstību skaņas un trokšņa izplatībai iekšpuses norobežojošās konstrukcijās nosaka LBN 016-15 Būvakustika.

Starpsienu izolācija gaisa skaņas trokšņu slāpēšanai

Starpsienas kalpo ne tikai kā ēkas sadalītājs, bet arī novērš skaņas izplatīšanos telpās un ugunsgrēka gadījumā pasargā ēku no uguns izplešanās.
Mūsdienās vispopulārākais starpsienu veids ir ģipškartona konstrukcijas. Tās tiek veidotas no ģipškartona rāmja, kas tiek pildīts ar akmens vati. PAROC ir izstrādājis divus izolācijas materiālus efektīvai starpsienu izolācijai. Jaunās plāksnes PAROC Sonus lieto skaņas izolācijai starpsienām gan dzīvojamās, gan komerciālās ēkās. Starpsienu plāksnes PAROC eXtra ir ieteicamas daudz prasīgākiem un sarežģītākiem skaņas izolācijas risinājumiem.
PAROC Sonus ir nedegošas akmens vates plāksnes, kas radītas starpsienu skaņas izolācijai, un ir ērti lietojamas. Šīs elastīgās plāksnes viegli iegulst gan metāla, gan koka sienu profilos. Ekspluatācijas laikā akmens vates izolācijas produkti nesaraujas un neizplešas, bet saglabā savas dimensijas, tāpat kā savas izolācijas un ugunsnoturības īpašības.
paroc

Attēls: Skaņas izolācija starpsienām

Grīdu izolācija

Grīdas plāksnēm, kas sadala stāvus gan dzīvojamās, gan komerciālās ēkās, kurās uzturas cilvēki, jānodrošina efektīva triecienu un gaisa trokšņu absorbcija.
Dzelzsbetona konstrukcijās gaisa trokšņus absorbē pati grīdas plātne, bet trieciena trokšņu absorbcijai tiek lietotas Paroc SSB 1 plāksnes. Tās ir nedegošas, slodzes izturīgas akmens vates plāksnes ar perfektām trieciena trokšņa absorbcijas īpašībām. PAROC SSB 1 soļu trokšņa skaņas plāksnes tiek uzstādītas uz smilšu vai smalka keramzīta pildījuma slāņa. Atkarībā no dizaina šāds slānis tiek lietots arī cauruļu, vadu u.c. izolācijai.

Lai aizsargātu trieciena skaņas plāksnes no deformācijas, pa tām staigājot, plākšņu uzklāšanu vajadzētu sākt no tālākā telpas stūra. Pirms uzklāšanas, pa telpas perimetru nepieciešams izlikt vertikālu apmales joslu no plāksnes PAROC SSB1 sagrieztām sloksnēm. Tās kalpo kā slānis starp grīdas segumu un sienu un starpsienu konstrukcijām. Soļu trieciena skaņas plāksnes nepieciešams uzstādīt bez spraugām, pēc tam uz tām pa virsu jāuzklāj izlīdzinošais slānis ar plāksnēm vai jāuzlej betona izlīdzinošā kārta. Tas aizsargā plākšņu instalāciju no birstoša betona vai grīdas seguma iekļūšanas starp plākšņu spraugām. Dzelzsbetona kārtai vai segumam ir jābūt vismaz 50 mm biezumā ir jābūt uzklātam uz atdalošā slāņa, un tas kalpo kā pamats grīdas segumam.

Karkasa, moduļa un citu celtņu koka starpstāvu posmiem jānodrošina pienācīga izolācija gan pret gaisā pārraidītu skaņu, gan trieciena troksni. Šajā gadījumā nepieciešams izmantot jauktu risinājumu - PAROC Sonus vispārīgās izolācijas plāksnes izolē pret gaisā pārraidītu skaņu, bet izolāciju pret trieciena troksni nodrošina īpaši izstrādātas soļu trokšņa plāksnes PAROC SSB 2t. PAROC SSB ir nedegoša un slodzi nesoša akmens vates soļu trokšņa plāksne, kas paredzēta trieciena trokšņa izolēšanai "peldošo grīdu" konstrukcijās.

PAROC Sonus izolāciju, kas radīta skaņas izolācijai starpsienās, uzstāda starp slodzi nesošām koka sijām, pārliecinoties, ka starp sijām un plāksnēm, kā arī starp pašām plāksnēm nerodas spraugas vai atstarpes. Uz slodzi nesošām sijām jāuzliek atbalsta plāksne (OSB, saplāksnis), kas atbalsta PAROC SSB 2t soļu trokšņa starpstāvu plāksnes. Virs šī izolācijas slāņa tiek uzklāta līdzena pamatne, plāksnes vairākos slāņos, lai uz tās montētu un atbalstītu "peldošo grīdu" un grīdas seguma materiālu.
paroc

paroc

Attēli: Skaņas izolācija grīdām

Paroc risinājumi skaņas izolācijai: http://www.paroc.lv/risinajumi-izstradajumi/risinajumi/skana

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.