building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Apkures veida un iekārtas izvēlē svarīgi ņemt vērā visus faktorus : building.lv - par būvniecību Latvijā

Apkures veida un iekārtas izvēlē svarīgi ņemt vērā visus faktorus

Apkures veida un iekārtas izvēlē svarīgi ņemt vērā visus faktorus
Foto: Apkures veida un iekārtas izvēlē svarīgi ņemt vērā visus faktorus

Lai arī Latvijā dzīvojamo telpu apsildei mūsdienās tiek izmantoti dažādi apkures veidi, ideāla nav. Katram no veidiem ir savas priekšrocības un trūkumi – vienā gadījumā tas daudzviet var nebūt pieejams (dabasgāze), cits savukārt prasa pastāvīgu uzraudzību (malka), lai arī mūsdienu apkures ierīces tiek arvien vairāk automatizētas.

Vēl kāds prasa lielus finansiālus ieguldījumus ierīkošanai, cita saražotā siltumenerģija var izmaksāt vairāk, nekā mēs to vēlamies. Tādēļ pirms galīgās izvēles veikšanas nepieciešams rūpīgi izvērtēt visus iespējamos risinājumus, jo apkures sistēmu mājā ierīko tikai reizi. Tas pats attiecas arī uz atsevišķu apkures iekārtu izvēli, jo ir svarīgi, lai izvēlētā ierīce spētu nodrošināt visu ēku ar nepieciešamo siltuma daudzumu pat visaukstākajā laikā.

Katram apkures veidam ir savas priekšrocības un trūkumi
Kā minējām iepriekš, lētākais un reizē ērtākais apkures risinājums privātmājai mūsdienu Latvijā ir gāzes apkures ierīkošana. Taču jārēķinās ar gāzes pieslēguma izbūves un pieslēgšanas izmaksām, kas kopā var sastādīt ievērojamu summu, kā arī piemērota gāzes katla iegādi un uzstādīšanu. Toties pēc tam praktiski visi darbi beidzas – atliek uzstādīt gāzes katlu, noregulēt to nepieciešamajā režīmā, un lieta darīta. Kurināmais nāk pa gāzes vadu, īpaša telpa tam nav vajadzīga, katlu var ieprogrammēt vai vadīt attālināti, bet katla apkopi nepieciešamajā laikā veiks izvēlētās servisa firmas darbinieki.

Runājot par vienkāršajiem malkas katliem, to galvenais trūkums ir tas, ka tie prasa pastāvīgu cilvēka klātbūtni, lai pieskatītu katlu un kurinātu to. Tāpat nepieciešams malku sagādāt, kaut kur uzglabāt, rūpēties, lai tā būtu sausa, veikt regulāru kurināšanu, katla tīrīšanu u.c. nepieciešamo apkopi, un tas viss mūsdienu cilvēkam bieži vien šķiet pārāk apgrūtinoši un prasa pārāk daudz laika. Var, protams, uzstādīt arī malkas katlu komplektā ar lielu akumulācijas tvertni, taču tas prasa zināmas investīcijas un aizņem vietu ēkā, bet neatrisina visas problēmas. Tādēļ malkas apkures kā apkures veida popularitāte ar katru gadu sarūk, un ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, kas ir lielākais malkas katlu tirgus Baltijā. Gan būvējot jaunas mājas, gan veicot apkures iekārtas nomaiņu esošajās, cilvēki arvien biežāk malkas katla vietā izvēlas granulu katlu vai siltumsūkni.

Protams, ja cilvēkam pieder lauku māja, kurā kāds pastāvīgi uzturas, un ir savs mežs, no kura pats var sagādāt malku, tad malkas apkure viennozīmīgi būs pats lētākais apkures veids, un šādos gadījumos daudzi arī izvēlas malkas katlus. Tomēr ne visi ir gatavi upurēt papildu komfortu un brīvo laiku, tādēļ vietās, kur nav pieejama dabasgāze, malkas katlu vietā dod priekšroku granulu katliem. To izmantošana nav panaceja, taču, pateicoties automatizācijai, ļauj iegūt vairāk brīvā laika uz kurināšanas rēķina.

Granulu katlu izmantošanas efektivitāte gan ir ļoti atkarīga no katra konkrētā katla kvalitātes un tā automatizācijas pakāpes – šajā ziņā pieejamajā tirgū iespējamas lielas atšķirības. Granulu katli mēdz būt jūtīgi attiecībā pret granulu kvalitāti, kura arī ne vienmēr ir tāda, kā gribētos, savukārt kvalitatīvas granulas parasti arī krietni maksā, tādēļ pieaug apkures izmaksas. Savukārt, kurinot ar mazāk kvalitatīvām granulām, bieži tiek iegūts mazāk enerģijas, nekā cerēts, granulās esošie piejaukumi (parasti – smiltis) nogulsnējas katlā, piesārņo un bojā granulu padeves mehānismu, tādēļ granulu katlu īpašniekiem nevajadzētu kurināt ar sliktas kvalitātes granulām, jo tā var radīt tehniskas problēmas un papildu izdevumus remontiem, kā arī būtiski saīsināt sava katla mūžu.

Jāatceras arī tas, ka granulu katla izmantošana uzliek pienākumu rūpēties par granulu sagādāšanu un uzglabāšanu, regulāru granulu papildināšanu, un, līdzīgi kā malkas katliem, nekur nepazūd arī tīrīšana (tikai atsevišķi, dārgākie modeļi paši veic attīrīšanos).

Savukārt siltumsūkņi ir salīdzinoši vienkārši ekspluatācijā un neprasa lielas rūpes, taču atkarībā no veida prasa vidējas līdz diezgan ievērojamas sākotnējās investīcijas. Parasti par siltumsūkņu ierīkošanu tiek domāts vietās, kur nav pieejama dabasgāze, salīdzinot siltumsūkņu un granulu katlu (vai dīzeļdegvielas katlu, kuru gan paliek aizvien mazāk) uzstādīšanas un ekspluatācijas izmaksas (gāzes katls gandrīz jebkurā gadījumā būs izdevīgāks risinājums nekā siltumsūknis).

Apkures veidu un iekārtu izvēlē noderēs profesionāļu padomi
Katrs pats var parēķināt, kāds apkures risinājums konkrētajā gadījumā būs izdevīgāks, bet, ja rodas kādas neskaidrības vai šaubas, labāk griezties pēc padoma pie siltumapgādes nozares profesionāļiem. Energonesēja izvēlē vispirms jāizvērtē savas vēlmes, iespējas un dažādu enerģijas avotu pieejamība konkrētajā vietā. Kad ar to tikts skaidrībā, tad var pievērsties konkrētu apkures iekārtu izvēlei, lai izvēlētos pietiekami kvalitatīvu un jaudīgu iekārtu, kas spēs nodrošināt visu māju ar nepieciešamo siltuma daudzumu. Un beigās jau var izvērtēt arī atsevišķu iekārtu automatizācijas iespējas un tās sniegto komforta līmeni (attālināta vadība u.c.).

Ne mazāk svarīga ir arī pareiza iekārtu uzstādīšana un noregulēšana, tādēļ, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, visus montāžas un regulēšanas darbus labāk uzticēt profesionāļiem. Pašas iekārtas būtiski iegādāties pie uzticamiem, pārbaudītiem ražotājiem, kas dod pietiekami labas garantijas, spēs nodrošināt iekārtu servisu un – nepieciešamības gadījumā – arī remontu.

Eksistē arī vēl daudz dažādu faktoru, kas jāņem vērā dažādu apkures iekārtu izvēlē un ekspluatācijā. Piemēram, visiem katliem, kuros notiek kaut kāda degšana, nepieciešams nodrošināt pietiekamu daudzumu gaisa, tādēļ jāparūpējas par labas ventilācijas ierīkošanu telpā, kur atrodas katls, jo pretējā gadījumā pastāv oglekļa oksīda jeb tvana gāzes (CO) rašanās risks. Speciālisti iesaka visiem šādu katlu īpašniekiem uzstādīt arī tvana gāzes detektorus. Granulu katliem nepieciešama plašāka telpa, jo papildus katlam nepieciešams uzstādīt arī granulu padeves iekārtu, sava telpa nepieciešama arī granulu uzglabāšanai.

Dažādu apkures sistēmu ekspluatācija un apkope var ievērojami atšķirties, taču jebkurā sistēmā ir svarīgi nodrošināt ūdens cirkulāciju, kā arī to, lai ūdens no tās neplūstu ārā. Gāzes iekārtām, piemēram, regulāri jāveic siltummaiņu tīrīšana, malkas un granulu katliem – skursteņu tīrīšana, pretējā gadījumā ar laiku pieaug skursteņa sodrēju aizdegšanās risks. Ja tiek izmantoti gāzes katli vai siltumsūkņi, telpās labāk ierīkot siltās grīdas vai izmantot lielākus sildelementus, lai varētu nodrošināt nepieciešamo siltuma līmeni ar pēc iespējas zemāku siltumnesēja temperatūru, tādējādi nodrošinot efektīvāku un ekonomiskāku attiecīgās iekārtas darbību.

Lai noskaidrotu visus interesējošos jautājumus apkures veidu un iekārtu izvēlē, kliedētu dažādas šaubas par viena vai otra apkures veida piemērotību konkrētai ēkai, vislabāk sākumā griezties pie apkures sistēmu projektētājiem, kā arī pie dažādiem ražotājiem un firmām, kas piedāvā tirgū interesējošās iekārtas. Lai salīdzinātu un izvērtētu dažādus piedāvājumus, ieteicams aiziet pie vairākiem uzņēmumiem, tāpat var griezties arī pie montāžas firmām, kas varbūt spēs sniegt savu, neatkarīgu viedokli. Visbeidzot, var arī vienkārši aprunāties ar draugiem un pameklēt atsauksmes internetā.

Lasīt sākuma daļu Kā izvēlēties piemērotāko apkures sistēmu savam mājoklim

Konsultēja SIA Robert Bosch siltumtehnikas nozares
tirdzniecības vadītājs Baltijā Uldis Krusts.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.