building.lv skaitļos

Lietotāji online38
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Vecu dārzu rekonstrukcija spēj atgriezt ainavai dzīvīgumu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Vecu dārzu rekonstrukcija spēj atgriezt ainavai dzīvīgumu

Vecu dārzu rekonstrukcija spēj atgriezt ainavai dzīvīgumu
Foto: Vecu dārzu rekonstrukcija spēj atgriezt ainavai dzīvīgumu

Nereti gadās, ka mūsdienu straujā dzīves rituma ietekmē dārzam nav veltīts pietiekami daudz uzmanības, un tas gadu gaitā ir zaudējis savu pievilcību un šarmu. Vēl lielākas problēmas rodas tādās vietās, kur kādu laiku neviens nav dzīvojis (piemēram, vecās lauku mājās), līdz ar to dārzs ir pilnībā atstāts savā vaļā un tādējādi kļuvis pavisam mežonīgs un aizlaists.

Tomēr cilvēki nereti vēlas atgriezties uz dzīvi savu senču mājās vai vismaz atjaunot tās, pilnībā renovējot veco būvi, vai tās vietā būvējot jaunu, modernu ēku. Un šādā gadījumā neizbēgami nepieciešams veikt arī vecā dārza restaurāciju, sakārtojot apkārtējo ainavu. Speciālisti teic, ka pareizi veikti dārza rekonstrukcijas darbi var veco apkārtni izmainīt līdz nepazīšanai, iedvešot tajā jaunu dzīvību.

Lielākā daļa dārza atjaunošanas darbu veicami rudenī
Vēlmi kaut ko mainīt parasti rada dārza izskats kopumā. Dārzam var būt dažādi trūkumi, tomēr ir 4 galvenie cēloņi, kas parasti rada vizuāli nepievilcīgu iespaidu. Pie tiem pieskaitāmi pārauguši koki, pārblīvēti dzīvžogi, nekvalitatīvs zāliens, kā arī dārzs vienkārši ir morāli vai fiziski novecojis. Ja ir pieņemts lēmums, ka vecais dārzs tiks atjaunots, tad vēl šoruden ir iespējams veikt lielāko daļu dārza rekonstrukcijas darbu, un pavasarī tādā gadījumā atliks tikai stādīšanas prieki. Rudenī veicamos pamatdarbus var iedalīt 3 daļās. Sākumā nepieciešams veikt priekšdarbus, kas sevī ietver darbus ar nelielajiem un pavisam mazajiem augiem, pēc tam var ķerties klāt koku un krūmu sakopšanai, un kā pēdējie veicamie paliks  zemes darbi.

Tā kā jebkurā vecā dārzā noteikti atradīsies augi, kurus būs vēlme saglabāt un izmantot jaunajā dārzā, tad šādus mazos augus – ziemciešu puķes, nelielus krūmus u.tml., lai tie netraucētu turpmākajā dārza rekonstrukcijas procesā un varētu sagaidīt pavasara stādīšanu, būtu nepieciešams sašķirot, izrakt un pārstādīt kādā dārza maliņā. Augu pārstādīšanu nepieciešams veikt uzmanīgi, cenšoties tos iespējami mazāk traumēt, un ap to saknēm atstāt pietiekami daudz zemes.

Svarīgi pareizi veikt koku un krūmu sakopšanas darbus
Koku un krūmu stāvoklis katrā vecā dārzā var būt ļoti dažāds, tomēr jebkurā gadījumā pilnbriedā esoši koki un krūmi vecā dārzā ir pats vērtīgākais, ko no tā var paņemt līdzi. Protams, ka tur atrodas arī stādījumi, kurus vajadzētu izzāģēt – slimi ar dažādām koku kaitēm; pārauguši, savu mūžu nodzīvojuši koki, arī nevietā iesējušies sējeņi.

Šie kokaugi būtu jālikvidē, izrokot celmu un sakņu kamolu. Problēmas var radīt arī sabiezinātie stādījumi, kas parasti rodas, kad pašā sākumā, tūlīt pēc augu iestādīšanas, stādi tiek apzināti vai neapzināti stādīti ciešāk viens pie otra, nenovērtējot izmērus, kādus augi sasniegs izaugot. Šādā gadījumā jau aptuveni pēc 3 – 5 gadiem rodas stādījumu pāraugšanas problēma. Vairumā gadījumu cieši saaugušos augus nav iespējams glābt, un arī tos nepieciešams likvidēt.

Gadījumos, kad tiek celts zemes līmenis, tām likvidējamo augu sugām, kas neveido atvases, sakņu kamolu var arī atstāt zemē. Tie koki un krūmi, kurus dārzā nolemts saglabāt, kritiski jāizvērtē pēc izskata, veselības stāvokļa un vecuma. Pēc tam dažādus augus sadala vairākās grupās (koki, augļu koki un krūmi) un rīkojas sekojoši:

 

  • kokiem galvenokārt ir jāizgriež sausie zari, kā arī tie, kuri krustojoties izjauc skaisto vainagu vai atzarojas nepareizā leņķī, un kas varētu nolūzt vētrā;
  • augļu koki būtu pamatīgi jāretina, izgriežot visus sausos zarus un retinot visu zaru vainagu. Šādas darbības ļaus saulei iespīdēt vainagā. Taču nedrīkst pārāk aizrauties ar lielo zaru zāģēšanu. Vienā gadā nedrīkst radīt vairāk kā 3 – 4 lielas rētas. Ja nepieciešams turpināt retināšanu, to drīkst darīt ne ātrāk kā pēc gada. Vainagu pilnībā atjauno 3 – 4 gadu laikā, parasti vienlaikus to pazeminot, lai augļi būtu tuvāk zemei un to vācējiem. Rezultātā augļu gan būs mazāk pēc skaita, bet tie būs lielāki, aromātiskāki un veselīgāki;
  • krūmiem būtu jāizgriež vecie, slimie un vāji attīstījušies zari, dodot iespēju jaunajiem dzinumiem augt ar pilnu sparu un kļūt veselīgiem. Daudzas krūmu sugas iespējams strauji atjaunot, pat nogriežot zarus pilnībā. Tādos gadījumos gan nepieciešams veikt papildus agrotehniskos pasākumus, un pirms tik kardināla soļa speršanas noteikti būtu nepieciešama speciālista konsultācija.

Pēc veiktās zaru apgriešanas apzāģētās koku zaru rētas nedrīkst aizmirst aizsmērēt ar potziedi. Tāpat jāņem vērā, ka katra pašvaldība ir noteikusi likumus par koku izzāģēšanu savā teritorijā, tādēļ pirms darbu sākuma viss jāsaskaņo ar atbildīgajām institūcijām, lai nebūtu jāpiedzīvo tiesu darbi. Parasti reglamentējošie likumi neattiecas uz augļu koku aizsardzību. Izņēmums būs īpaši aizsargājamās zonas, kā rezervāti, kultūras un vēstures pieminekļi.

Lasīt turpinājumu Dārzu rekonstrukcijas darbi parasti prasa arī augsnes auglības uzlabošanu

Raksts sagatavots pēc internetā atrodamās informācijas.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.