building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Apdrošināt vai neapdrošināt savu dzīvokli? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Apdrošināt vai neapdrošināt savu dzīvokli?

Apdrošināt vai neapdrošināt savu dzīvokli?
Foto: Apdrošināt vai neapdrošināt savu dzīvokli?

Mēs visi ceram, ka nelaimes mums met līkumu un sliktas lietas notiek tikai ar citiem. No ugunsgrēka vai plūdiem pasargāts nav neviens dzīvoklis. Gadījumā, ja ir notikusi nelaime, ir daudz vieglāk samierināties ar sekām, ja jūsu nekustamais īpašums ir apdrošināts. Intervijā ar portālu riga.lv apdrošināšanas brokere Ilona Ozoliņa pastāstīja, kāpēc nevajadzētu aizmirst par apdrošināšanu.

Mēs bieži dzirdam palīgā saucienus no tiem, kuru īpašums ir cietis. Kāpēc ir vērts apdrošināt dzīvokli? Ko tas dod?

Apdrošināšana palīdz izvairīties no situācijām, kad jālūdz līdzcilvēkiem finansiāla palīdzība gadījumos, kad ir sadedzis vai kā citādi cietis Jūsu mājoklis. Apdrošināšana dod mums šo drošības sajūtu, uz  kuru varam paļauties, kad nepieciešams remontēt vai atjaunot savu nekustamo īpašumu pēc apdrošināšanas gadījuma. Atjaunojot vai remontējot bojāto īpašumu, remonta izmaksas vienmēr ir augstas. Apdrošināšanas segums nekustamā īpašuma polisei ir liels, bet tas nenozīmē, ka polises iegādes izmaksas būs augstas. Uzskatu, ka apdrošināšanas polise īpašumam ir nepieciešama ikvienam. Kā negatīvu piemēru varu minēt gadījumu, kad vienā no Latvijas pilsētām notika nelaime – neprofesionālas jumta seguma maiņas dēļ nodega viss dzīvojamās ēkas pēdējais stāvs. Un no visiem pēdējā stāva dzīvokļiem tikai viens bija apdrošināts. Pašvaldība pēc likuma nevar ieguldīt naudu privātīpašuma atjaunošanā vai remontā. Ko šādos gadījumos darīt? Ja dzīvokļa īpašnieki būtu apdrošināti, tad uzsākt dzīvi no jauna pēc šīs traģēdijas būtu vieglāk.

Kas tieši tiek apdrošināts?

Nekustamā īpašuma apdrošināšanas polise sedz zaudējumus ēkas konstruktīvajiem elementiem (logiem, durvīm, sienām, jumtam) un telpu remontam. Iegādājoties nekustamā īpašuma apdrošināšanu, ieteiktu papildus drošināt arī mantu, kas atrodas īpašumā - mēbeles, elektrotehniku, velosipēdus, drēbes un citus sadzīves priekšmetus. Mantas apdrošināšana sedz zaudējumus arī tādos gadījumos, kad, piemēram, ārpus apdrošinātā īpašuma adreses tiek nozagts velosipēds vai mobilais telefons. Šādos gadījumos būs nepieciešama policijas izziņa, kas pierāda zādzības faktu. Savukārt trešais papildinājums, ko var iegādāties papildus īpašuma polisei – civiltiesiskā apdrošināšana, kas pasargās Jūs no papildus izdevumiem. Piemēram, ja ūdens cauruļvadu plīsuma rezultātā  cietīs ne tikai Jūsu dzīvoklis,  bet arī kaimiņu dzīvoklis – apdrošinātājs tādā gadījumā sedz remonta izdevumus gan Jums, gan kaimiņam. Gadījumā, ja dzīvoklis  kuru applūdināsiet, būs bijis apdrošināts, bet jūs nebūsiet apdrošinājis savu civiltiesisko atbildību, tad apdrošinātājs var vērsties pret Jums ar prasību piedzīt remonta izdevumus, kurus tas būs izmaksājis klientam.

Cik izmaksā šī polišu pakete?

Aptuveni 50 m2 liels dzīvoklis ar mantas un civiltiesisko atbildību izmaksā ~ 66 eiro gadā . Protams, cena var mainīties, atkarībā no dažādiem faktoriem – īpašuma platības, apdrošinājuma summām, paša riskiem un citiem nosacījumiem. Tiem, kuri dzīvo piektajā stāvā, būtu nepieciešams savu civiltiesisko atbildību drošināt ar lielāku summu , nekā tiem, kuri mitinās pirmajā stāvā, jo viņiem ir lielāks risks nodarīt kaitējumu zemāko stāvu īpašumiem. Protams, ja vēlaties apdrošināt īpašumu koka mājā, polise būs dārgāka, jo koka ēkās ir augstāks uguns risks.

Viens no nosacījumiem, kas nosaka polises prēmiju, ir paša risks – tā ir summa, kuru apdrošinātājs nesedz. Piemēram, dzīvoklis ir cietis no siltumnesēja plīsuma, remonta izmaksas 500 eiro. Paša risks ir 100 eiro, tātad kompensācija, kas jums pienākas, ir 400 eiro.

Vai tas ir dārgi, salīdzinājumā ar to, kādas izmaksas ir gaidāmas tad, ja nepieciešams atjaunot īpašumu pēc apdrošināšanas gadījuma? 

Maksāt par polisi var arī pa daļām -  līdz pat 12 maksājumiem gadā. Viennozīmīgi, Tas ir krietni lētāk, nekā segt izmaksas par remontu pašam. Kā arī vēlos pieminēt –  īpašums tiek drošināts pēc atjaunošanas vērtības, nevis tirgus vērtības. Polise 602. sērijas trīsistabu dzīvoklim Saldū izmaksās tikpat, cik tādam pašam dzīvoklim Rīgā, Pļavniekos.

Vēl aicinu padomāt par nelaimes gadījumu apdrošināšanu, kas būtu atbalsts ne tikai lielāku vai mazāku traumu rezultātā, bet arī palīdzēs jūsu mantiniekiem atrisināt jautājumus ar kredītiem ,ja tādi ir, smagu vai letālu nelaimes gadījumu rezultātā.

Kādi ir visbiežākie iemesli, kāpēc cilvēki lūdz kompensācijas?

Visbiežāk tie ir bojājumi, kuri radušies ūdens vai siltumnesēja noplūdes dēļ. Kā arī, protams, ugunsgrēki.

Kādos gadījumos apdrošinātājs  var atteikt izmaksāt kompensāciju?

Viens no iemesliem ir, ja īpašums nav ekspluatēts saskaņā ar likumiem un normatīviem. Ja pēc būvnormatīviem apkures sistēmai jābūt nodotai ekspluatācijā, bet tas nav izdarīts, un pēc kāda laika notikusi katla eksplozija, tad apdrošinātājs var atteikties segt zaudējumus. Tāpēc ir rūpīgi jāievēro likumi, par kuriem vairāk var uzzināt pašvaldību būvvaldēs. Kā arī iemesls var būt ļaunprātīga rīcība – ja iekursiet grilu virtuves vidū un notiks ugunsgrēks, tas nebūs gadījums, kad ir pieprasāma kompensācija – jo tiek rupji pārkāpti ugunsdrošības noteikumi. Taču gadījums, ja ir plīsusi ūdens caurule veļas mašīnai, nebūs par iemeslu atteikumam, jo šādas lietas notiek negaidīti, pat ar jaunu tehniku.

Kas tiek prasīts no īpašniekiem?

Rūpēties par savu īpašumu ar lielu atbildību. Darīt visu, lai  novērstu nepatīkamus gadījumus un savest kārtībā dokumentāciju, ja tas nav izdarīts laicīgi.

Kā izvēlēties apdrošinātāju, pie kura iegādāties polisi?

Latvijā ir gana daudz apdrošināšanas kompāniju. Klients var vai nu  pats iepazīties ar katras kompānijas apdrošināšanas noteikumiem, var vērsties pie brokera vai apdrošināšanas aģenta, kurš palīdzēs atrast tieši Jums atbilstošu piedāvājumu un centīsies atbildēt uz visiem jūs interesējošajiem jautājumiem.  Nevajag kautrēties uzdot jautājumus – apdrošināšanas aģents vai brokeris nevar zināt visus jautājumus, kas jums ir aktuāli.

riga.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Jēkabs 16.11.2020 23:40
    Protams, ka apdrošināt. Man čomam tikko nodega dzīvoklis, iedomājies, ko viņš dabūs, pliku nulli!!! Es jau reģistrējos, man ieteica te paskatītites, atlaide vienmēr noder. https://www.manapolise.lv/ipasuma-apdrosinasana