building.lv skaitļos

Lietotāji online159
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda : building.lv - par būvniecību Latvijā

Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda

Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda

Noliktavu apkalpošanai tiek izmantota īpaša tehnika, kuras droša un efektīva ekspluatācija ir tieši atkarīga no grīdu kvalitātes. Noliktavu gadījumā runa ir par iekrāvējiem, taču šeit nepieciešams precizējums, jo vārdu "iekrāvējs" izmanto daudzās sfērās – ceļu būvē, lauksaimniecībā, celtniecībā, loģistikā, u.c.

Noliktavās tiek izmantoti tieši loģistikas iekrāvēji, kuri no visiem pārējiem iekrāvējiem atšķiras ar to, ka ir paredzēti braukšanai pa cietām un līdzenām grīdām. Loģistikas iekrāvēji ir paredzēti ļoti šauriem darba apstākļiem un lieliem celšanas augstumiem, tāpēc viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem augstai celšanai un lielai celtspējai ir ļoti labas grīdas. Mūsdienu pasaulē šos loģistikas iekrāvējus ir vienojušies saukt par grīdas transportlīdzekļiem.

 

Grīdas transportlīdzekļu izmantošana prasa augstas kvalitātes grīdas
Vēsturiski Latvijā PSRS laikos nebija noliktavu tehnikas, kas darbotos no grīdām (tika izmantoti dažādi krāni un telferi, kas stiprinājās pie griestiem), kamēr Eiropā attīstība gāja citu ceļu un balstījās uz labām, kvalitatīvām grīdām. Tādēļ arī Latvijā pēc neatkarības atgūšanas un pārmaiņām ekonomikā nebija īstas izpratnes par labām grīdām un nepieciešamības pēc tām. Labu, industriālu grīdu būvniecības vēsture Latvijā sākās tikai no 90. gadiem.

Grīdas transportlīdzekļu atkarību no grīdu kvalitātes nosaka to tehniskā uzbūve. Pirmkārt, tā kā šī tehnika tiek izmantota celšanai lielā augstumā, tai jābūt ļoti stabilai. Tas nozīmē, ka tai nedrīkst būt nekādas amortizācijas. Jo stingrāk un stabilāk tehnika stāv, jo labāk, tādēļ tā ir aprīkota arī ar specifiskiem riteņiem. Īstenībā tie pat nav ierastie riteņi ar riepām, bet drīzāk rullīši, kas precīzi ripo pa grīdu.

autors: Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda
Foto: Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda; autors: Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda


Un tādēļ arī grīdai jābūt maksimāli līdzenai, jo, ceļot lielā augstumā, pat 1 mm grīdas augstuma atšķirība 10 metru augstumā var pārvērsties par vairāku centimetru amplitūdas šūpošanos – masta šūpošanos, kravas šūpošanos, kas var radīt ievērojamus traucējumus. Tas pats attiecas uz lielu smagumu celšanu lielos augstumos, kā arī drošu braukšanu pa noliktavu, jo nepieciešams nodrošināt stabilitāti pagriezienos, braucot pietiekami lielā ātrumā. Tas viss nosaka to, kāpēc mūsdienīgās noliktavās ir tik svarīgi nodrošināt kvalitatīvas un līdzenas grīdas.

Grīdu kvalitāte tieši ietekmē kraušanas tehnikas izvēli un darba drošību
Noliktavas grīdas kvalitāte tieši ietekmē kraušanas tehnikas veida izvēli. Ja ir laba, līdzena grīda, tad nav nekādu ierobežojošo faktoru, kas var apgrūtināt darbus noliktavā. Tad ir iespējams izvēlēties iekrāvējus ar minimāli iespējamo darba ailes platumu, vislielāko celtspēju, vislielāko celšanas augstumu (un visu šo rādītāju max iespējamām apvienotajām vērtībām). Ja grīda ir zemas kvalitātes, tad jārēķinās, ka būs jāizvēlas lēna, neefektīva tehnika ar mīkstām riepām, kā arī ierobežotu celšanas augstumu un nestspēju.

Grīdu kvalitāte ietekmēs arī kraušanas tehnikas ilgmūžību. Jo labākas kvalitātes grīda, jo mazāk dažādu triecienu, vibrāciju, bedru – jo mūsu tehnika ilgāk kalpos. Tādēļ, jo līdzenāka grīda, jo mazākas būs tehnikas ekspluatācijas izmaksas, un lielāks būs kraušanas tehnikas ražīgums. Tāpat arī darba drošības jautājums ir atkarīgs no grīdas kvalitātes – piemēram, gadījumos, kad iekrāvējs pagriezienu laikā apgāžas uz sāniem, bieži vien pie vainas ir nelīdzena vai bedraina grīda.

Kvalitatīva grīda paredz trīs pamatprasību izpildi
Kvalitatīvai grīdai ir 3 galvenās prasības – grīdas līdzenums, nestspēja un grīdas elektriskā pretestība. Līdzenums ir svarīgs jau augstāk minēto iemeslu dēļ – lai varētu nodrošināt nepieciešamo celtspēju, celšanas augstumu, pārvietošanās ātrumu un stabilitāti. Nestspēja ir svarīga, ņemot vērā iekrāvēju un to celto preču pārvietošanos pa noliktavu. Iekrāvējs pats par sevi ir smags (jo smagāks, jo stabilāks), tādēļ grīdai jābūt pietiekami izturīgai pret dinamiskām slodzēm, kādas rodas, iekrāvējam ieskrienoties un bremzējot. Uzliekot plauktus uz grīdām, atsevišķās vietās var rasties ļoti liels spiediens (piemēram, viena plaukta pēda var radīt spiedienu līdz 15 t uz 15x15 cm lielu grīdas laukumu). Tādēļ grīdas nestspēja ir būtisks lielums, kas noteikti jāņem vērā noliktavas projektēšanas un būvniecības procesā, domājot par to, cik augsti būs plaukti, kāda tehnika tiks izmantota utt.

Trešais svarīgākais priekšnosacījums labai grīdai ir elektriskās pretestības rādītājs. Mūsdienās, lai grīda izskatītos līdzena, gluda un tīra, nereti tiek izmantoti dažādi no polimēriem izgatavoti grīdu pārklājumi. Diemžēl šādi pārklājumi bieži izceļas ar lielu elektrisko pretestību, kas savukārt rada lielu elektrostatiskā lādiņa uzkrāšanos iekrāvējā un tā elektronisko komponentu iziešanu no ierindas. Tādēļ būtu savlaicīgi jāpadomā par piemērota, elektrību pietiekoši vadoša grīdas seguma izvēli, kas netraucētu iekrāvēja darba gaitā uzkrājušos lādiņu novadīt zemē. Parasta betona grīdas elektrovadītspēja to parasti nodrošina.

autors: Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda
Foto: Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda; autors: Jebkuras noliktavas pamats ir kvalitatīva un līdzena grīda

Biežāk sastopamie noliktavu grīdu trūkumi
Visus sastopamos grīdu trūkumus var sadalīt divās daļās – jauniem objektiem raksturīgajos un lietotām grīdām piemītošajos. Diemžēl, arī mūsdienās nereti jaunas noliktavas tiek būvētas, neievērojot daudzas pamatprasības un normas. No šīs "kaites" nav tikuši vaļā pat lielākie būvnieki. Biežāk sastopamie jaunu noliktavu grīdu trūkumi ir:

  • grīdu nelīdzenumi – ieplakas, izcēlumi;
  • plaisas grīdās;
  • viļņainums (uz aci bieži vien nav redzams, kļūst jūtams kā šūpošanās un vibrācija, braucot ar iekrāvēju, tādēļ bieži vien jāsamazina ātrums);
  • virsējās kārtas atdalīšanās, īpaši raksturīga jaunām grīdām;
  • deformācijas šuvju atvēršanās (parasti raksturīga nepiemērotā laikā ielietām grīdām);
  • grīdas betona plātnes pārlūšana un tās kustība;
  • dažāds grīdas plātņu augstums jeb biezums;
  • nelīdzeni savienojumi starp rampu un noliktavas grīdu (šīs vietas būtu jāveido sevišķi pārdomāti un rūpīgi, ar precizitāti līdz milimetriem);
  • armējošo tērauda šķiedru izlīšana virspusē;
  • grīdas putekļošanās (parasti būvnieki māk novērst, bet dažkārt tāpat gadās).

Lietotām grīdām savukārt ļoti izplatīti ir dažādi izdrupumi, bedres, nereti raksturīgs arī slikti paveikts remonts, kā arī grīdā atstāti metāla svešķermeņi pēc bijušo iekārtu demontāžas. Šādas vietas noteikti vajadzētu izgriezt, likvidēt, aizšpaktelēt un aizliet ar betona remontmasām.

Vienkāršākais un drošākais ceļš ir ievērot noliktavu grīdu būvnormatīvus
Visiem jaunu noliktavu būvniekiem būtu nepieciešams pievērst grīdām pastiprinātu uzmanību, jo noliktavas grīda ir tas pamats, uz kura turpmākos desmitus gadu balstīsies visa uzņēmuma loģistika. Klientiem savukārt būtu ieteicams iepazīties ar vairākiem standartiem noliktavu grīdu būvniecībā (ES normatīviem), kuru izpildi pieprasīt no izvēlētās būvfirmas. Šie normatīvi, kur izpilde garantēs kvalitatīvas grīdas izbūvi, ir sekojoši:

  • Slodzes izturība: DIN 18 560, 7. daļa, 1.tabula
  • Šahtas, kanāli un līdzīgi pārrāvumi jāveido ne tuvāk ka 200 mm no iekrāvēju ceļiem.
  • Grīdas elektriskajai pretestībai jāatbilst IEC 1340-4-1 EN 1081, tā nedrīkst pārsniegt 106 Ω.
  • Grīdas līdzenums: DIN 18202, 1.tabula. (Ļoti šauro eju tehnikai ir īpašas prasības grīdas līdzenumam, kuru izklāsts ir dots VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) mājaslapā https://foerd.vdma.org/article/-/articleview/1029759)

Vairāk informācijas:
Jungheinrich Lift Truck SIA
Rītausmas 23,
Rīga, LV 1058
Phone: +371 67813 913
Fax: +371 67813 911
info@jungheinrich.lv
www.jungheinrich.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.