building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1664
Nozares raksti32868
Jebkurai apkurināmai ēkai nepieciešams uzticams, ilgmūžīgs un drošs dūmvads : building.lv - par būvniecību Latvijā

Jebkurai apkurināmai ēkai nepieciešams uzticams, ilgmūžīgs un drošs dūmvads

Jebkurai apkurināmai ēkai nepieciešams uzticams, ilgmūžīgs un drošs dūmvads

Daudziem privātmāju saimniekiem joprojām ir aplams priekšstats, ka, būvējot māju, ļoti svarīgi ir izveidot kvalitatīvus pamatus, jumtu, sienas, savukārt uz dūmvada rēķina var ietaupīt. Īstenībā dūmvads ir viena no svarīgākajām ēkas konstrukcijām, jo tieši atbild par visas ēkas drošību.

 

To uzsver arī "Schiedel" tehniskais konsultants Māris Mārtinsons: "Dūmvads ir ļoti svarīga ēkas konstrukcija dūmu novadīšanai, un tāpēc to vajadzētu izvēlēties kvalitatīvu – tādu, kas ilgstoši kalpos, lai jau pēc pieciem vai desmit gadiem to nevajadzētu remontēt. Tā kā dūmvads ir saistīts ar augstu temperatūru un attiecīgi – uguns risku, jāizraugās tāds dūmvads, kas ir drošs ēkas konstrukcijām."

Kvalitatīvs keramiskais dūmvads drošību garantē ar savu izturību
Latvijas tirgū ir pieejami dažādas kvalitātes keramiskie dūmvadi. To vidū ir gan ļoti kvalitatīvi pazīstamu zīmolu ražojumi, gan lētāki un attiecīgi zemākas kvalitātes dūmvadi. Vizuāli dūmvadu sistēmas izskatās līdzīgas, taču kvalitātes ziņā tās var būt pat ļoti atšķirīgas. Tādēļ svarīgi zināt, ka ne kurš katrs keramiskais dūmvads uzreiz garantē arī augstu izturību un attiecīgi – drošību.

Keramiskie dūmvadi paši par sevi ir ugunsdroši, jo ir izstrādāti no nedegoša materiāla. Taču noteikti ir jāatceras, ka jebkurš dūmvads ir regulāri jātīra. Jo, ekspluatējot netīrītu skursteni, pastāv liels risks, ka iekšējā keramiskajā caurulē, kas ir viena no sistēmas galvenajām sastāvdaļām, var aizdegties sodrēji. Keramiskie dūmvadi parasti ir paredzēti ekspluatācijai apstākļos, kad dūmgāzu temperatūra iekšējā keramiskajā caurulē nepārsniedz 600°C. Savukārt, aizdegoties sodrējiem, temperatūra var pārsniegt pat 1000°C. Izmantojot nepietiekami kvalitatīvus ražojumus, pastāv risks, ka dūmvada sistēma var neizturēt tik ekstremālus apstākļus kā sodrēju degšanu iekšējā caurulē, tā var saplaisāt, un liesmas var piekļūt ēkas konstrukcijām.

Ja keramiskais dūmvads ir pietiekami kvalitatīvs, arī sodrēju aizdegšanās gadījumā problēmas nerodas.
Svarīgs dūmvada sistēmas kvalitātes rādītājs ir, lai tā būtu sertificēta Eiropā, un tirgotājs varētu uzrādīt to apliecinošus dokumentus.

Sertifikācijas procesā veicot kvalitātes testu, ir pierādīts, ka zīmola "Schiedel" keramiskais dūmvads spēj izturēt 30 minūšu ilgu sodrēju degšanu, un ir pilnīgi droši, ka liesmas neizkļūs ārpus dūmvada sistēmas.

Kvalitatīvāka keramika garantē arī ilgāku dūmvada mūžu
Vēl viens svarīgs keramiskās dūmvada sistēmas kvalitātes rādītājs ir iekšējās keramiskās caurules un pārējo keramisko elementu izturība un ilgmūžība, un tas  galvenokārt ir atkarīgs no keramikas kvalitātes. Kvalitatīvam  dūmvadam keramiskie elementi, tostarp iekšējā caurule, ir izstrādāti no ļoti blīvas keramikas, kas tikpat kā neuzsūc kondensāta mitrumu. Šāds dūmvads kalpos ļoti ilgi, ekspluatācijas gaitā nekādi sarežģījumi neradīsies.

Turpretī "mazcenas" dūmvadiem keramiskie elementi biežāk ir izgatavoti no keramikas, kas nav tik kvalitatīva, ir poraina. Šādā gadījumā, dūmiem cirkulējot iekšējā keramiskajā caurulē,  kondensāta mitrums un skābe regulāri iesūcas keramikas porās, uzsāk savu ārdošo iedarbību, tāpēc tā pakāpeniski zaudē savu izturību un var ātri saplaisāt. Savukārt, ja mitrums piekļūst dūmvada sistēmā iestrādātajam siltumizolācijas materiālam, tas zaudē siltumizolējošās īpašības un vairs nepilda savu funkciju.
Atšķirības starp dažādas kvalitātes keramiskā dūmvada sistēmām ļoti labi parādīja blīvuma tests. Zīmola "Schiedel" un zemākas klases dūmvada iekšējai keramiskajai caurulei noblīvēja vienu galu un piepildīja cauruli ar ūdeni.

Blīvuma tests pierādīja, ka no "Schiedel" keramiskās caurules ūdens nesūcās ārā arī pēc vairākām stundām, savukārt zemākas  kvalitātes dūmvada keramiskajai caurulei mitrums uz virsmas parādījās jau pēc neilga brīža. 

Augstas kvalitātes skursteņi kalpo 50 gadus un ilgāk
Par dūmvada sistēmas kvalitāti var spriest arī pēc pieslēguma elementa apkures  iekārtai jeb tā dēvētā trejgabala. Ja  saimnieks vēlas patiešām kvalitatīvu dūmvadu, vēlams izraudzīties tādu, kam trejgabals ir viengabala (nav līmēts). Tad ir daudz lielāka drošība, ka dūmvada sistēma kalpos ilgstoši.

autors: Jebkurai apkurināmai ēkai nepieciešams uzticams, ilgmūžīgs un drošs dūmvads
Foto: Jebkurai apkurināmai ēkai nepieciešams uzticams, ilgmūžīgs un drošs dūmvads; autors: Jebkurai apkurināmai ēkai nepieciešams uzticams, ilgmūžīgs un drošs dūmvads

Latvijā gan dūmvadu kvalitātei pārāk bieži netiek pievērsta pienācīga vērība. To ievērojis arī dūmvadu sistēmu tirdzniecības uzņēmuma "Peldošā pilsēta" vadītājs Artūrs Bērziņš: "Esmu novērojis, ka daudzi cilvēki dūmvadu izvēlē vadās pēc viena kritērija – pērk to, kam zemāka cena. Taču, manuprāt, tas nav objektīvs rādītājs. Kvalitatīvs dūmvads, iespējams, maksā pāris simtus eiro dārgāk, taču saimnieks var rēķināties, ka tas kalpos 30, 50 un ilgāk gadu. Diemžēl paši ekonomiskākie dūmvadi nereti ir jāremontē vai pat pilnībā jāmaina jau pēc pieciem, septiņiem ekspluatācijas gadiem."

Izvēloties dūmvadu, ļoti svarīga ir arī ražotāja dotā garantija. Ražotājs "Schiedel" keramiskā dūmvada sistēmai "Rondo Plus" dod 30 gadu garantiju. Artūrs Bērziņš gan uzsver: "Latvijas tirgū esmu redzējis  keramiskā dūmvada sistēmas, kam it kā tiek  solīta 30 gadu ražotāja garantija. Taču mani izbrīna, kā ražotājs var būt par to pārliecināts, ja šie dūmvadi 30 gadus pat vēl netiek ražoti. Vācijā savām acīm esmu redzējis "Schiedel" dūmvadus, kas kalpo jau 50 gadu, un līdz šim tiem nekas nav noticis. Tāpēc, pārdodot cilvēkam "Schiedel" dūmvadu, esmu drošs, ka tas kalpos arī pēc garantijas laika beigām."

Līdz ar to secinājums ir viennozīmīgs – domājot par jaunu dūmvadu savai mājai, vienmēr labāk izvēlēties uzticamas, pārbaudītas un laika testu izturējušas vērtības. Nav vērts mēģināt ietaupīt pāris simtus eiro uz nepārbaudītas kvalitātes skursteņa rēķina, daudz drošāk ir iegādāties keramiskā dūmvada sistēmu ar garantētu kvalitāti, kas kalpos visu mājas mūžu.

Detalizētu informāciju un konsultācijas Jums sniegs:


SIA MONIER
Mūkusalas iela 72, Rīga, LV-1004
tel. : 67 629 056
jumts@monier.com
www.schiedel.lv
www.facebook.com/moniersia

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.