building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Slikts garastāvoklis. Vai vainīgs apgaismojums? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Slikts garastāvoklis. Vai vainīgs apgaismojums?

Slikts garastāvoklis. Vai vainīgs apgaismojums?
Foto: Slikts garastāvoklis. Vai vainīgs apgaismojums?

Nevienam nav noslēpums, ka gaismai ir ārkārtīgi liela loma mūsu dzīvē – tā ietekmē ne tikai mūsu dienas ritmu, bet arī noskaņojumu un garastāvokli. Mūsdienās radīti dažādi veidi, kā padarīt efektīvu ne tikai dabisko, bet arī mākslīgo apgaismojumu – strauju popularitāti iemantojušas arī tā saucamās gudrās lampas un gaismas slēdži, kas palīdz pielāgot apgaismojumu visdažādākajām vēlmēm un vajadzībām. Pagājušās nedēļas nogalē būvniecības industrijas izstādē "Māja I 2017" tika prezentēti vairāki mūsdienīgi apgaismojuma risinājumi, vēlreiz apliecinot gaismas nozīmi mūsu dzīvē, – apkopojām dažus no tiem.

 

Pielāgo apgaismojumu savam noskaņojumam
Ikviens no mums ir ievērojis, ka, uzspīdot saulei, mainās arī mūsu noskaņojums un gan mēs paši, gan arī apkārtējie kļūst līksmāki. Tieši tādēļ arī ēkas būvniecības laikā gan dabiskajam, gan mākslīgajam apgaismojumam tiek piešķirta ļoti liela nozīme - mākslīgais apgaismojums maksimāli tiek pietuvināts saules gaismai. Sevišķi nozīmīgi tas ir mūsu platuma grādos, jo tumšajos rudens un ziemas mēnešos esam nomodā vēl ilgi pēc tam, kad saule jau norietējusi. Mājīgs un pieklusināts apgaismojums vakarā palīdzēs noskaņoties naktsmieram, savukārt rītos, sevišķi ziemas periodā, gaisma palīdzēs gan fizioloģiski, gan psiholoģiski vieglāk pamosties.

Lai mums nebūtu jāskraida no vienas istabas uz otru, regulējot ne tikai pašu gaismu, bet arī tās intensitāti un nokrāsu, radīta ēku automatizācijas funkcija – gaismas kontrole. To iespējams uzstādīt gan jaunbūvēs, gan arī jau 100 gadus vecās mājās - papildinot dabisko gaismu mājās ar mākslīgo apgaismojumu. Apgaismojums iekštelpās pakāpeniski pieaugs vai samazināsies atkarībā no gaismas ārpus telpām. Mākoņainā dienā, kad saule te parādās, te pēkšņi pazūd, nebūs jāpārvieto darba galds vai nemitīgi jāklikšķina gaismas slēdzis, turklāt tas ir arī lielisks veids, kā ietaupīt – mākslīgais apgaismojums 100% tiek ieslēgts tikai tad, kad dabiskais apgaismojums pilnībā pazūd. Savukārt, ja tveicīgā vasaras dienā saule spīd tieši istabā, ar mākslīgā apgaismojuma palīdzību vari ne tikai radīt ēnas, bet arī nakts efektu – ja nu pēkšņi tveice ir tik liela, ka vēlies mazliet nosnausties.

Gaisma produktīvākam darbam

Ar gaismas intensitāti, tās temperatūru un krāsu iespējams variēt. Izrādās – gaismas temperatūra ietekmē darba kapacitāti, un mūsdienās dažos birojos tiek izmantotas apgaismojuma programmas, kas palīdz noskaņoties darbam. Piemēram, darba dienas vidū apgaismojums kļūst mazliet spilgtāks un vēsāks, jo, strādājot tādā apgaismojumā, cilvēki ir produktīvāki. Savukārt atpūtas pauzes laikā apgaismojums kļūst mājīgāks, ļaujot atjaunoties darbaspējām.
Lai radītu perfektu un noskaņojumam atbilstošu apgaismojumu, radīta īpaša sistēma, kuru var viegli pielāgot savām vajadzībām. Nepieciešams vien izvēlēties gaismas intensitāti, tās temperatūru, krāsu un mainīt gaismu atbilstoši noskaņojumam

Apgaismojuma krāsas maiņu ir iespējams izmantot arī taupīšanas nolūkos: piemēram, gaisma maina krāsu brīdī, kad pieslēgto ierīču skaits mājās sasniedz kādu konkrētu skaitu, tādējādi ziņojot par lielāku elektrības patēriņu. Gaismas krāsas maiņa jaunajiem vecākiem var signalizēt arī par aizmigušu vai nomodā esošu mazuli blakus istabā, reaģējot uz kustību sensoriem.
Gaismas slēdži – lielisks dizaina papildinājums mājoklī

Mūsdienās gaismas slēdži ne tikai nodrošina gaismas funkcionalitāti, bet arī lieliski papildina mājokļa interjeru. Savulaik slavenais Šveices izcelsmes arhitekts Lekorbizjē (Le Corbusier) teicis, ka viņa celtņu un dizaina objektu krāsu noformējums ir ne mazāk svarīgs kā to plānojums vai forma. Viņa izstrādāto krāsu paleti Les Couleurs Le Corbusier ar 63 ekskluzīvām krāsām nu izmanto arī klasisko LS990 dizaina slēdžu noformēšanai – visi 63 toņi ir savā starpā saskaņoti, un tos ir iespējams kombinēt, radot visdažādāko krāsu slēdžus. Tāpat minētajā izstādē prezentēta arī jauna slēdžu sērija LS ZERO, ko iespējams iebūvēt ne tikai mēbelēs, bet arī ķieģeļu mūrī, radot faktiski nemanāmu pāreju starp sienu un slēdzi.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.