building.lv skaitļos

Lietotāji online20
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
Cietvielu atdalīšanas sistēma atrisina notekūdeņu sūknēšanas problēmas : building.lv - par būvniecību Latvijā

Cietvielu atdalīšanas sistēma atrisina notekūdeņu sūknēšanas problēmas

Cietvielu atdalīšanas sistēma atrisina notekūdeņu sūknēšanas problēmas
Foto: Cietvielu atdalīšanas sistēma atrisina notekūdeņu sūknēšanas problēmas

Notekūdeņu attīrīšanai tiek pievērsts aizvien vairāk uzmanības, jo to nosaka vides aizsardzības prasības. Taču notekūdeņus līdz attīrīšanas iekārtām vispirms nepieciešams pārsūknēt, un šajā ziņā bieži problēmas rada dažādi piemaisījumi, kas tur nonāk iedzīvotāju neapdomības dēļ. Tā rezultātā sūkņu stacijās un sūkņos nereti rodas aizsprostojumi, sistēmas nespēj strādāt pietiekami efektīvi, problēmu novēršana rada daudz citu sarežģījumu. Taču mūsdienās ir rasts efektīvs risinājums – cietvielu atdalīšanas sistēmas izmantošana.

Klasiskajās sistēmās izmantotie sūkņi mēdz nosprostoties
Latvijā notekūdeņu pārsūknēšanā vairumā gadījumu tiek izmantotas klasiskā tipa sūknētavas, kad notekūdeņi sūknētavā nonāk pa pašteces pienākošo cauruļvadu, un pilnā apjomā, ar visiem to sastāvā ietilpstošajiem cietajiem piemaisījumiem, tiek ar sūkņiem sūknēti tālāk. Lai šos piemaisījumus atdalītu, nereti tiek izmantoti dažādi grozi, kurus cilvēki pēc tam ar rokām vai kā citādi tīra. Lielākās sūknētavās tiek izmantoti arī citi, sarežģītāki tehniski risinājumi, kas palīdz atdalīt šos cietos, nešķīstošos piemaisījumus, taču šādas tehnoloģijas ir vai nu nepilnīgas (nespēj atdalīt pietiekami daudz cieto piemaisījumu), vai arī ļoti dārgas. Parasti galvenās problēmas rada tieši cietvielu sakrāšanās sūkņos un to nosprostošana.

Tā kā klasiskajās notekūdeņu pārsūknēšanas stacijās tiek izmantoti slapjajā daļā iegremdējamie sūkņi, notekūdeņos esošie cietie piemaisījumi (piemēram, dažādas auklas, virvju gali, auduma gabali u.tml.) ar laiku uztinas uz sūkņiem un nosprosto tos. Šī ir galvenā problēma, ar ko saskaras komunālās saimniecības, un šobrīd teju neviens ražotājs nevar piedāvāt tādus sūkņus, kas varētu pārsūknēt jebko. Ir meklēti dažādi risinājumi, piemēram, sevi labi apliecinājuši mazākas jaudas ar griezējiem aprīkoti sūkņi, kas šos cietos piemaisījumus sagriež, samaļ un aizsūknē tālāk, taču arī to spējām ir savas robežas, turklāt tie nav izmantojami visur, īpaši lielākas jaudas sūknētavās.

Jaunā tehnoloģija neļauj piemaisījumiem plūst caur sūkņiem
Cietvielu atdalīšanas sistēma ir inovatīva tehnoloģija, kas Rietumeiropā tiek aizvien plašāk izmantota. Viens no ražotājiem, kas piedāvā šādas sistēmas uzstādīt arī Latvijā, ir Wilo, kas izstrādājis savu cietvielu atdalīšanas sistēmu Wilo – EMUport. Tās darbības būtība ir sekojoša: sistēma atdala cietvielas no pienākošajiem notekūdeņiem, atstājot tās atsevišķās cietvielām paredzētās tvertnēs (separācijas kamerās). Tādējādi tiešā saskarē ar sūkņiem (ceļā uz kopējo savācējtvertni) nonāk tikai iepriekš attīrīti notekūdeņi. Kamēr pildās savācējtvertne, ūdens līmenis cietvielu atdalīšanas tvertnē paaugstinās. Noslēgvārsts automātiski noslēdz ieplūdi. Pēc attiecīgā līmeņa sasniegšanas sākas sūknēšana. Sūknis ieslēdzas, un ar tā spiedienu ūdens, plūstot cauri cietvielu atdalīšanas tvertnei, nogādā atdalītos piemaisījumus spiedvadā, tādējādi notekūdeņi un cietvielas paliek sistēmā un turpina ceļu uz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, kur ir restes, priekšattīrīšanas sistēmas, un tur tos ir vieglāk atdalīt, utilizēt un likvidēt.
Cietvielu atdalīšanas sistēmā izmantotie sūkņi ir sausi – uzstādīti un novietoti ārpus tvertnes, kas ļauj ērti un higiēniski veikt sūkņu apkopi. Cietvielu atdalīšanas sistēmas darbības princips ir nodrošināt optimālu sūknētavas darbību un novērst iespējamo sūkņu nobloķēšanos. Pretējā gadījumā rodas daudzas problēmas – pēc sūkņu apstāšanās nepieciešams sūtīt cilvēkus, lai izvilktu ārā sūkņus un tos attīrītu, nereti sūkņi mēdz arī iziet no ierindas pavisam. Un tas ir lielākais komunālo saimniecību kreņķis.
Šobrīd Latvijā darbojas viena šāda cietvielu atdalīšanas sistēma – Liepājā, un arī tur sākumā uz šādas stacijas uzstādīšanu raudzījās visai skeptiski (Latvijā joprojām uz daudziem inovatīviem risinājumiem raugās ļoti piesardzīgi), taču tagad sistēma jau trīs gadus darbojas bez bojājumiem un klienti ir ļoti apmierināti. Kā jaunums tagad ir arī pieejamas kompaktās  EMUport iekārtas CORE, kas paredzētas mazākām jaudām un uzstādāmas gan ēku pagrabos uz grīdas, gan arī montējamas dažāda veida sūknētavu korpusu ārpusē. Divas tādas iekārtas nākamajā nedēļā tiks uzstādītas Rīgā, bet daudzas ir projektēšanas stadijā.

Tagad pieejami arī modernie iegremdējamie notekūdeņu sūkņi
Neskaitāmās šķidrumu un cietvielu kombinācijas notekūdeņos izvirza dažādas prasības sūkņu risinājumiem. Tagad tiek piedāvāti arī iegremdējamie notekūdeņu sūkņi no Wilo – REXA PRO, FIT un CUT sērijas, kas izceļas ar plašu pielietojumu. Ar moderno iegremdējamo sūkņu tehnoloģiju, īpaši kvalitatīvi apstrādātiem hidrauliskiem mezgliem un šķīdinātājus nesaturošo divkomponentu Ceram pārklājumu Wilo iegremdējamie notekūdeņu sūkņi garantē ilgstoši drošu darbību pat visagresīvākajos šķidrumos.
Iespējams, jauno tehnoloģiju izmantošanu lielā mērā bremzē arī faktors, ka visi jauninājumi nav lēti risinājumi, turklāt ūdenssaimniecību darbinieki bieži dod priekšroku pārbaudītām vērtībām un maz uzticas nepazīstamiem jaunumiem.
Tomēr ieguvumi ir būtiski - tajā pašā Liepājas stacijā agrāk apkalpojošajam personālam bija divreiz dienā jāiet un jātīra uzkrātās atkritumu masas, lai sūknētava varētu veiksmīgi darboties. Šobrīd šāda vajadzība ir atkritusi, jo visa cietvielu atdalīšana tiek veikta automātiskā režīmā, līdz ar to atslogojot apkalpojošā personāla darbu un arī samazinot izmaksas. Un tās nav vienīgās reālās priekšrocības.

Skatīt raksta turpinājumu:Cietvielu atdalīšanas sistēmas pierāda savu efektivitāti

Vairāk info: www.wilo.lv

  Ievietot attēlu

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.