building.lv skaitļos

Lietotāji online65
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32874
Ugunsgrēku cēloņi – ķibeles apkures sistēmās un elektroinstalācijās, kā arī neuzmanība : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ugunsgrēku cēloņi – ķibeles apkures sistēmās un elektroinstalācijās, kā arī neuzmanība

Ugunsgrēku cēloņi – ķibeles apkures sistēmās un elektroinstalācijās, kā arī neuzmanība
Foto: Ugunsgrēku cēloņi – ķibeles apkures sistēmās un elektroinstalācijās, kā arī neuzmanība

Ugunsgrēkus mājoklī visbiežāk izraisa elektrības īssavienojums vai pārkurināta krāsns, kā arī neuzmanīga rīcība ar uguni – tā liecina apdrošināšanas sabiedrības dati par pieteikumiem īpašumu apdrošināšanā, kuru iemesls bijis ugunsgrēks. Pērn 70% no pieteiktajiem negadījumiem īpašumu apdrošināšanā, kuros zaudējumus mājoklim radījis ugunsgrēks, tam cēlonis bija kāds no minētajiem apstākļiem.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistika liecina, ka viens no biežākajiem iespējamiem ugunsgrēku iemesliem ir saistīts ar cilvēku neuzmanīgu apiešanos ar uguni. Attiecībā par statistiku saistībā ar apkures ugunsgrēkiem, apmēram 50% no tiem izceļas apkures iekārtu ekspluatācijas noteikumu pārkāpumu dēļ. Līdztekus ik gadu ugunsdzēsēji glābēji dzēš vairāk nekā 500 ugunsgrēkus, kuros netīrītu skursteņu dēļ deg sodrēji dūmvados.

"Diemžēl pārslogotas un novecojušas elektroinstalācijas, pārkurinātas un būvnoteikumiem neatbilstošas krāsnis un apkures sistēmas, kā arī nepieskatītas sveces un nevērīgi nomesti izsmēķi – tas viss ir neapdomīgas rīcības sekas. Jāatzīst, ka iedzīvotāji Latvijā kopumā joprojām pārāk maz uzmanības pievērš savu īpašumu drošībai, t.sk. apdrošināšanai. Nereti dzirdam par līdzekļu vākšanu tiem, kuri uguns nelaimes dēļ zaudējuši māju un visu iedzīvi. Ja viņu īpašums būtu apdrošināts, nepieciešamos līdzekļus mājokļa atjaunošanai segtu apdrošinātājs," norāda Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Lai izvairītos no iespējas, ka mājoklī izceļas ugunsgrēks, apdrošinātāji iesaka:
Regulāri pārliecināties, vai elektroinstalācijas un elektroierīces mājā nav novecojušas, nekvalitatīvas un nedrošas.
Pieskatīt ieslēgtas elektroierīces (sildītājus, tējkannas, tosterus, televizorus, datorus) un izslēgt tās, pat uz īsu brīdi dodoties prom no mājām.
Turēt tīru ventilācijas kanālu un dūmkanālu.
Sveces dedzināt piesardzīgi: nenovietot tās tuvu viegli uzliesmojošiem priekšmetiem – aizkariem, mēbelēm, dīvaniem un nodzēst, dodoties gulēt vai izejot no mājām.
Aprīkot telpas ar dūmu detektoriem (sākot ar 2020. gadu tas būs obligāti) un viegli pieejamā vietā glabāt putu vai pulvera ugunsdzēšamo aparātu.
Glabāt durvju atslēgu noteiktā vietā durvju tuvumā, lai tad, ja durvis ātri jāatslēdz, nebūtu jātērē laiks atslēgu meklēšanai.


Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.