building.lv skaitļos

Lietotāji online23
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
5 iemesli, kāpēc izvēlēties Paroc akmens vati ēku renovācijai : building.lv - par būvniecību Latvijā

5 iemesli, kāpēc izvēlēties Paroc akmens vati ēku renovācijai

5 iemesli, kāpēc izvēlēties Paroc akmens vati ēku renovācijai
Foto: 5 iemesli, kāpēc izvēlēties Paroc akmens vati ēku renovācijai

 Lai veiktie laika un finansiālie ieguldījumi sniegtu vislabāko atdevi mājvietas vides uzlabošanai, ir būtiski izvērtēt, kādi materiāli vislabāk veiks šo funkciju. Siltumizolācijai ēku renovācijā ir īpaša loma: tā nav redzama, tomēr tās sniegtais labums ir jūtams visā ēkas dzīves laikā. Siltumizolācija nepieciešama vienmēr, bet jo īpaši svarīgi ir nodrošināt ēku, kas celtas pirms vairākiem gadu desmitiem, siltumizolāciju ar mūsdienām atbilstošiem materiāliem. 

 Jau vairākus gadu desmitus akmens vate ir iecienīta un pieejama arī Latvijā un tā izraisa arvien lielāku speciālistu, profesionāļu un gala lietotāju atzinību un interesi. To māju iedzīvotāji, kam ir jau renovētas ēkas, siltināšanu var novērtēt ar ārkārtīgi pozitīvu rezultātu, kas ir ļoti nelielas izmaksas par patērēto siltumu. Šobrīd Latvijā tās ir ap 400 esošo dzīvojamo ēku, kur siltumizolācijai renovācijā tika izmantoti Paroc akmens vates izstrādājumi. 

Akmens vate ir ekoloģisks, no minerāliem gatavots siltumizolācijas materiāls, ko dažādās formās var izmantot gan jumta, gan sienu konstrukciju siltināšanai. Akmens vates noturīgo pieprasījumu nodrošina vērā ņemamās materiāla priekšrocības:

Ugunsdrošs mājoklis

Paroc akmens vates izstrādājumi tiek klasificēti kā nedegošs materiāls ar A1 ugunsreakcijas klasifikāciju, tāpēc, siltinot ēku konstrukcijas ar nedegošiem materiāliem, tiek paaugstināta kopējā ēkas noturība pret ugunsnelaimi. Ja būves siltina ar degošiem materiāliem (piemēram, dažādi plastmasu saturoši būvmateriāli), tas ietekmē uguns izplatību: izceļas liels dūmu mākonis, uguns izplatās pa fasādi un ātri pārmetas no viena stāva uz otru. Runājot par ugunsdrošību, ir jāņem vērā, lai materiālam būtu ne tikai augsta kušanas un degšanas temperatūra, bet arī lai izgarojumi, kas rodas karstuma ietekmē, nebūtu toksiski. 

Tāpat jāņem vērā, ka īpaši bīstama ir degošu termoizolācijas materiālu izmantošana būvniecības laikā. Bieži uz renovējamās sienas uzklātie siltumizolācijas materiāli tiek apmesti vai kā savādāk pārklāti tikai pēc vairākām dienām vai pat nedēļām. Visu šo laiku pat neliela ārējā liesma var izraisīt ēkas aizdegšanos.

Labāka dzīvojamā vide

Paroc akmens vates izstrādājumi labi vada ūdens tvaiku, un tas nozīmē, ka ēkas lietošanas laikā akmens vatē iekļuvušais mitrums brīvi pārvietojas uz āru un tiek izvadīts caur sienas apdari, kas ir gaisu caurlaidīgs apmetums, vai arī caur gaisa spraugām vēdināmu fasāžu konstrukcijām.  Tādējādi akmens vate kā siltumizolācijas materiāls nodrošina, ka telpās esošais mitrums neuzkrājas uz sienām – sienas ir sausas un siltas, līdz ar to tas palīdz saglabāt un uzturēt telpās veselīgu relatīvo gaisa mitrumu. Sausas un siltas sienas nodrošina patīkamu un mājīgu klimatu iekštelpās, kas gada vēsajos un mitrajos mēnešos ir īpaši svarīgi.

Augsta energoefektivitāte

Protams, bez siltumizolācijas ēkas energoefektivitāte ir atkarīga vēl no vairākiem faktoriem: kopējās logu platības, saņemtā saules gaismas daudzuma un izmantotās ventilācijas sistēmas. Tomēr akmens vates izolācija ir vienkārša un izmaksu ziņā efektīva enerģijas taupīšanas un vides aizsardzības metode. Būtiski, ka Paroc akmens vates sastāvā 95–98% ir gaiss, un ir labi zināms, ka nekustīgam gaisam ir ļoti zema siltuma vadītspēja. 

Akmens vates lietošana siltumizolācijā samazina apkures izmaksas, nodrošina svaigu un veselīgu gaisu telpās un padara ēku arī akustiski izolētāku. Ēkām ir ārkārtīgi liels enerģijas taupīšanas potenciāls. Piemēram, pareizi siltināta māja izmanto tikai 20% no enerģijas, kas ir nepieciešama, lai apsildītu parastu māju. 

Garāks mājokļa mūžs 

Akmens vates siltumizolācijas materiāliem ir augsta izturība pret apkārtējās vides faktoriem un pretestība pret deformācijām, ko izraisa mitrums. Tas palīdz saglabāt ēku konstrukciju izturību un pagarina ēkas ilgmūžību. Akmens vates izstrādājumiem ir izmēru stabilitāte, kas nozīmē, ka ēkas ekspluatēšanas laikā temperatūras svārstību dēļ starp izolācijas plāksnēm neradīsies spraugas. Izvēloties akmens vati siltināšanai, iespējams izvairīties no neparedzētiem mājokļa remontiem nākotnē.

Renovējot senākas ēkas, ar ēku mitrumu saistītu problēmu risināšanai vienmēr vērts izmantot Paroc akmens vates izstrādājumus. Tas palīdzēs izvairīties arī no pelējuma rašanās – jo sienas materiāls labāk vada mitrumu, jo mazāka varbūtība, ka uz sienas iekšējās virsmas radīsies pelējumam labvēlīgi apstākļi. Pat sienas, kas kļuvušas mitras nepietiekamas ventilācijas un apkures dēļ jau pirms renovācijas, nosiltinot ar akmens vates materiāliem, ātri izžūs.

Dabīgs materiāls 

Arvien vairāk cilvēku dod priekšroku dabīgiem materiāliem un novērtē to sniegtās priekšrocības. Tāpat daudziem ir būtisks gandarījums, ko sniedz apziņa par būvmateriālu draudzīgumu apkārtējai videi un cilvēka veselībai gan ēkas būvniecības laikā, gan tās lietošanas laikā.

Akmens vate ir 100% dabīgs materiāls, kas sastāv no minerāliem. To uzklāšanas procesā neveidojas kairinoši putekļi, tāpat lietošanas un ēkas dzīves laikā nerodas izgarojumi, kas kaitētu veselībai. Ekoloģiska pieeja būvmateriālu izvēlē nav vairs tikai modes jautājums, tam ir vērā ņemami praktiskie aspekti, kurus sabiedrība arvien vairāk apzinās un novērtē.

PAROC akmens vate – piemērota dažādiem projektiem

Paroc kā inovatīvs, dinamisks un ar lielu starptautisko pieredzi bagāts uzņēmums, veido racionālus risinājumus energoefektīvai renovācijai. Paroc nodrošina akmens vates siltumizolācijas materiālus dažādām vajadzībām – sienām, jumtiem un bēniņu telpām, gan arī grīdām. Renovācijas projektos, kur ēku sienas visbiežāk ir nelīdzenas, speciālisti iesaka fasādes plāksnes apmešanai "Paroc Linio 10" un "Paroc Linio 15". Jaunu ēku būvniecībai vislabāk piemērotas ir vertikāli orientētas šķiedras plāksnes jeb fasādes lamellas apmešanai "Paroc Linio 80", kas ir piemērotas arī augstu energoefektivitātes prasību projektos, kur siltumizolācijas biezums ir paredzēts virs 250mm. 

Paroc akmens vate ir īpaša ar to, ka tai ir raksturīga īpaši augsta (ap 1000°C) kušanas temperatūra. Vairums Paroc akmens vates izstrādājumu, kas nav pārklāti ne ar kādu segumu, pieskaitāmi drošākajai ugunsdrošības klasei A1. Kā jebkurai akmens vatei, arī Paroc ražotajai piemīt visas šī materiāla pozitīvās īpašības.

Uzziniet vairāk par ieguvumiem māju renovācijā ar akmens vati šeit:

http://www.paroc.lv/campaigns/renovacija

Informāciju sagatavoja "Paroc" speciālisti

2016. gada decembris

Papildu jautājumu gadījuma sazinieties: 

Jānis Naglis, Tirdzniecības vadītājs

Tel.: +37167375070,m.t. +37129392192; janis.naglis@paroc.com

Mārtiņš Loļa, Tirdzniecības menedžeris /Tehniskās siltumizolācijas sistēmas 

Mob.t. +371 29272697, martins.lola@paroc.com

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.