building.lv skaitļos

Lietotāji online35
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām : building.lv - par būvniecību Latvijā

Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām

Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām

 

 Siltumizolācija palīdz samazināt izmaksas par apkuri. Pateicoties siltumizolācijai, samazinās siltuma zudumi. Vecu ēku fasādēm siltuma zudumi var sasniegt līdz 75 %.

· Siltumizolācija paaugstina komforta līmeni. Sienas ar ārējo siltumizolāciju nodrošina vienmērīgu siltuma sadali pa visām telpām mājas iekšpusē, turklāt apkures sistēma netiek darbināta maksimālā slodzes režīmā.

· Siltumizolācija uzlabo iekštelpu klimatu. Pelējumam un kondensātam nav nekādu iespēju rasties. Izolētas ārējās sienas ziemā novērš kondensāta rašanos uz iekšējām sienām, bet vasarā – pārmērīgu iekštelpu izžūšanu.

· Siltumizolācija saudzē dabu. Jūsu māja patērē mazāk enerģijas, līdz ar to apkārtējā vidē izdalās mazāk kaitīgu vielu. Tā kā jūs ne tikai saudzējat savu maciņu, bet arī efektīvi aizsargājat apkārtējo vidi.

Tagad aplūkosim populārākos siltumizolācijas materiālu veidus, to derīgās īpašības un izmantošanas iespējas.

autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām
Foto: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām; autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām

Keramzīts – viegls, porains celtniecības materiāls, kas tiek iegūts māla vai mālainā slānekļa apdedzināšanas procesā. Ilgmūžīgs, izturīgs, viegli pieejams. Tas ir izturīgs un viegls materiāls, kura blīvums ir 250 – 800 kg/m3. Tiek izmantots kā beramais siltinātājs, kā arī vieglā betona – keramzītbetona izgatavošanā. Keramzīts tiek izmantots arī lauksaimniecībā un hidroponikā; tāpat arī mājas puķu audzēšanā un kā grunts pamata sastāvdaļa terārijos. Keramzīts ir populārs visā pasaulē. SIA "Iļģuciems" piedāvā trīs veidu keramzītu ar frakciju lielumu 0-4, 4-10, 10-16 mm.

Putuplasts ir pats lētākais, taču reizē ļoti efektīvs siltumizolācijas materiāls. EPS 60 markas putuplastam reālā ilgmūžība sasniedz 10 – 15 gadus, un to speciālisti iesaka izmantot tikai tādu būvju siltumizolācijai, kam nav paredzama ilga ekspluatācija. EPS 150 markas putuplasts ir blīvāks, dārgāks un ar ilgāku mūžu apveltīts materiāls. Tā kalpošanas ilgums sasniedz 30 – 50 gadus. Formāli mūsdienu putuplasti ir ekoloģiski nekaitīgi. Tomēr garantēt to, ka konkrētais ražotājs neveic ekonomiju uz izejmateriāla rēķina un ražo putuplastu no sertificēta un dārgāka polistirola, nevis no lētāka un veselībai kaitīga, nav iespējams. Tāpēc visi no putuplasta izgatavotie siltumizolācijas materiāli izmantojami tikai ēku ārpusē. SIA "Iļģuciems" klāstā tiek piedāvāts putupolistirols ar markām no EPS 60 līdz EPS 200. 

autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām
Foto: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām; autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām

Ekstrudētais putupolistirols (XPS) – viens no labākajiem esošajiem siltumizolācijas materiāliem. Tiek izgatavots no tām pašām izejvielām kā putuplasts, taču pēc citas tehnoloģijas, ar ekstrūzijas metodes palīdzību. Tam ir viscaur noslēgta struktūra, nevis salīmētas lodītes kā putuplastam.

autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām
Foto: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām; autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām

Ekstrudētais putupolistirols XPS TECHNONICOL CARBON PRO – materiāls profesionāliem celtniekiem. Tam piemīt augsti izturības raksturlielumi un labākais (zemākais) siltumvadītspējas koeficients starp XPS TECHNONICOL izstrādājumiem. XPS TECHNONICOL CARBON PROF tiek izmantots plakano jumtu būvniecībā dažādiem tirdzniecības un loģistikas kompleksiem, dzīvojamajiem kvartāliem, arī jebkādas sarežģītības pamatiem, noslogojamajām jumtu konstrukcijām, uz grunts būvējamām grīdām.

Priekšrocības:

· Augsta izturība;

· Mazs blīvums kombinācijā ar augstām efektivitāti nodrošinošām īpašībām;

· Zema siltumvadītspēja – iespēja samazināt siltumizolācijas slāņa biezumu.

Minerālvate jeb akmens vate (arī bazalta siltumizolācija jeb bazalta siltinātājs) ieņem vadošo vietu starp neorganiskajiem siltumizolējošajiem materiāliem, pateicoties ražošanas vienkāršībai, izejvielu resursu neierobežotībai, mazajam higroskopiskumam un nelielajām izmaksām. Minerālvates galvenie raksturlielumi:

· nedegoša: akmens vates šķiedrām kušanas temperatūra ir virs 1000°С, kas ļauj to izmantot ne tikai kā siltumizolāciju, bet arī kā efektīvu aizsardzību pret liesmām, kas ugunsgrēka rašanās gadījumā bremzē uguns izplatīšanos un pasargā ēkas konstrukcijas no termiskiem bojājumiem.

· "elpojoša": akmens vate, neesot tvaika barjera ēkas konstrukcijā, veicina mitruma izvadīšanu no telpām, tādā veidā veicinot arī optimāla mikroklimata izveidošanos iekštelpās.

· bioizturība: akmens vate nav pievilcīga dzīves vide grauzējiem un mikroorganismiem.

· ģeometrisko izmēru stabilitāte: atkarībā no tās izmantošanas jomas, akmens vatei var piemist kā spējas tikt saspiestai ar sekojošu atjaunošanos savu sākotnējo izmēru robežās, tā arī augsta izturība pret saspiešanu, kas ļauj to izmantot noslogotās sistēmās.

Minerālvati izmanto siltumizolācijai praktiski visās ēku konstrukcijās. To izmanto sienu, jumtu, pārsegumu, pārklājumu, starpsienu u.c. konstrukciju siltināšanā.

Viens no pasaulē pazīstamiem akmens vates ražotājiem ir firma "Technonicol", un tās ražojumi ir pieejami labākajos Latvijas veikalos. Siltumizolācijas materiālu veidi:

autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām
Foto: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām; autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām

· TECHNONICOL COTTAGE – šī akmens vate domāta izmantošanai siltuma un skaņas izolācijai ēku ārsienu siltinājuma sistēmās ar plānas kārtas apmetuma dekoratīvi – aizsargājošu slāni augstumā līdz 10 metriem. 

autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām
Foto: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām; autors: Piemērota siltumizolācija – drošībai un ērtībām

· TECHNOROOF N30 – šīs plāksnes paredzētas siltumizolācijas pamatslāņa veidošanai dzelzsbetona vai metāliskā profilētā seguma pārsegumos ar visu veidu jumtu klājumiem, tostarp bez izlīdzinošo kārtu izveidošanas; gan civilajā un rūpnieciskajā sektorā jaunu ēku būvniecībā, gan dažādas nozīmes ēku un citu būvju rekonstrukcijā.

· TECHNOLIGHT EXTRA – siltuma un skaņas izolācija dzīvojamo ēku un rūpniecisko celtņu būvkonstrukcijām, kurās siltumizolācija netiek pakļauta ārējai slodzei (mansardi, bēniņu pārsegumi, grīdas ar starp gulšņiem iestrādātu siltumizolācijas materiālu, karkasa tipa starpsienas). Tāpat šo materiālu izmanto arī kā pirmo (iekšējo) siltumizolējošo slāni fasāžu sistēmās ar gaisa spraugām, kur siltumizolācija tiek klāta divās kārtās.

· TECHNOROOF V50 – tiek izmantots civilajā un rūpnieciskajā būvniecībā siltumizolējošā slāņa veidošanai gan jaunu ēku būvniecībā, gan dažādas nozīmes būvju rekonstrukcijā. Minerālvates plāksnes TECHNOROOF V paredzēts izmantot kā augšējo siltumizolācijas slāni dzelzsbetona vai metāliskā profilētā seguma pārsegumos ar ruļļveida un mastikas materiālu jumtu segumiem, tostarp bez izlīdzinošo kārtu izveidošanas. Šīs minerālvates plāksnes ieteicams izmantot kombinācijā ar plāksnēm TECHNOROOF N.

Stikla vate ir siltumizolācijas materiāls, ko iegūst izkausēta stikla vilkšanas procesā, un kas sastāv no zīdainiem, tieviem, lokaniem baltas krāsas stikla diegiem. To sākumā izmantoja laboratorijas apstākļos un būvniecībā, lai nodrošinātu sienu un grīdu aizsardzību pret mitruma negatīvo ietekmi, kā arī dažādos citos gadījumos, kur vien varēja izmantot iegūtā materiāla mazo siltumvadītspēju, nedegamību un ķīmisko izturību. Šīs minerālvates izmantošanai siltumizolācijā slēpjas būtisks trūkums – glabāšanas laikā tā sablīvējas, saveļas kušķos, saķep, daļa šķiedru lūst un pārvēršas putekļos, bet pēc 10 – 15 gadiem tā sāk sabirt. Turklāt strādāt ar šādu materiālu ir ļoti nepatīkami, jo, tiklīdz stikla vate pieskaras atklātai ķermeņa daļai, tā uzreiz "atstāj pēdas" daudzu sīku skabargu veidā, kas pēc tam ilgi sāp.

Par visiem siltumizolācijas materiāliem sīkāk pastāstīs un piemērotāko palīdzēs izvēlēties SIA "Iļģuciems" speciālisti. 

www.ilguciems.lv

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.