building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1676
Nozares raksti32872
Kādēļ nestabilu virsmu apstrādei pirms krāsošanas jāizmanto dziļumgrunts? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kādēļ nestabilu virsmu apstrādei pirms krāsošanas jāizmanto dziļumgrunts?

Kādēļ nestabilu virsmu apstrādei pirms krāsošanas jāizmanto dziļumgrunts?

  Latvijā būvniecībā bieži tiek izmantoti apmetumi un špakteles, kas rada irdenas, nestabilas, arī porainas virsmas.

To nosaka izmantoto špakteļu un apmetumu sastāvs un bieži vien arī visai apšaubāma kvalitāte. Krāsojot šādas nestabilas virsmas, pastāv liels risks, ka krāsa nepielīp pietiekami stipri, līdz ar to mehāniskas iedarbības, arī mitruma rezultātā krāsa var sākt atdalīties. Spilgts piemērs ir gadījumi, kad krāsa tiek nejauši noplēsta ar līmlentes palīdzību. Iemesls ir vienkāršs – pie šādām virsmām krāsa neturas pietiekami stingri. Lai līdzīgas problēmas novērstu, pirms šādu virsmu krāsošanas tās nepieciešams apstrādāt ar dziļumgrunti. Tā padarīs krāsojamo pamatni stabilāku un stingrāku, saistīs uz tās esošos putekļus, kā arī nedaudz samazinās virsmas uzsūktspēju.

Latvijā saduras dažādas būvniecības pieredzes

Eiropā tiek izmantotas dažādas būvniecības tehnoloģijas. Viens no aspektiem, kur vērojama to atšķirība, ir veidojamo virsmu stingrība, stabilitāte. Piemēram, Ziemeļvalstīs jau izsenis uzsvars tiek likts uz stingru, izturīgu krāsojamo virsmu sagatavošanu, lai tās varētu droši krāsot bez īpašu palīglīdzekļu izmantošanas. Tādēļ speciāli līdzekļi virsmu stiprināšanai tur ilgu laiku netika izmantoti, jo esošā celtniecības prakse neradīja tādu nepieciešamību. Savukārt Eiropas vidienē (Vācijā, Čehijā, Polijā u.c.) ir pieņemts strādāt ar vājākiem produktiem, kuru izmantošana rada daudz nestabilākas, irdenākas, arī porainas virsmas. Un pirms krāsošanas šādu virsmu nostiprināšanai tiek izmantoti speciāli ražojumi, tostarp dziļumgrunts.

Savukārt Latvijā koncepcijas un principi par to, kā pareizi būvēt un krāsot, nāk no visām pusēm, līdz ar to arī būvmateriālu tirgus ir stipri dalīts, un nereti rodas domstarpības dažādu celtniecības tehnoloģiju piekritēju starpā. Un tāda situācija ir ne tikai Latvijā. Tādēļ Eiropā izmantojamo dažādo celtniecības tehnoloģiju dēļ arī Ziemeļvalstīs bāzētie krāsu un apdares līdzekļu ražotāji ir sākuši radīt attiecīgus produktus, ko izmantot gadījumos, kad pirms virsmu krāsošanas nepieciešams veikt to apstrādi un stabilizāciju.

Izmantotie materiāli nosaka virsmu apstrādes nepieciešamību

Būvniekiem Latvijā, kas balstās uz Viduseiropas celtniecības praksi un izmanto vājākas saķeres špakteles un apmetumus, veidojot mazāk stabilas pamatnes, pirms virsmu krāsošanas nepieciešams veikt to apstrādi stingrības iegūšanai. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu labu krāsas saķeri ar virsmu un izvairītos no iespējamas krāsas nolobīšanās nākotnē vai tās nejaušas mehāniskas noplēšanas. 

Kā piemēru šādiem gadījumiem var minēt krāsotāju līmlenšu izmantošanu, kad būvniekiem nereti rodas vajadzība līmēt šādas līmlentes uz nokrāsotām virsmām. Bet šādās situācijās diezgan bieži gadās, ka, plēšot līmlentes nost, tās noplēšas ar visu krāsu. Un tad rodas jautājums – kas pie tā vainīgs? Dažkārt būvnieki vaino līmlentes, sakot, ka tām uzklātā līme ir par stipru, taču īstenībā vaina ir citur, jo labam krāsojumam, ja vien tas ir pareizi uzklāts un nožuvis, nekāda līmlente nav bīstama. Tas pats attiecas arī uz nejaušiem nokrāsoto virsmu mehāniskiem bojājumiem, kuru vietās krāsas nereti sāk lobīties nost. 

Īstenībā problēma slēpjas tajā, ka krāsas tiek klātas uz nepietiekami stabilām un izturīgām virsmām. Latvijā tādi gadījumi nav retums, jo naudas ekonomijas nolūkos bieži tiek izmantotas pat ļoti zemas kvalitātes špakteles. Problēmu var risināt divējādi – vai nu izmantojot augstākas kvalitātes apakšējos materiālus (špakteles, apmetumus), kas nodrošina stingru un stabilu krāsojamo virsmu, vai arī, ja lietotas zemākas kvalitātes špakteles un izlīdzinošie sastāvi, kas rada irdenas un birstošas virsmas, nepieciešams tās apstrādāt ar speciāliem līdzekļiem, kas sasaista putekļus un stabilizē pamatni, proti, veikt virsmas gruntēšanu ar sastāvu, kas spēj iesūkties iespējami dziļi. Un šāda apstrāde nepieciešama visām irdenām, putekļainām pamatnēm, lai tās sasaistītu un nodrošinātu labu krāsas saķeri ar virsmu.

autors: Kādēļ nestabilu virsmu apstrādei pirms krāsošanas jāizmanto dziļumgrunts?
Foto: Kādēļ nestabilu virsmu apstrādei pirms krāsošanas jāizmanto dziļumgrunts?; autors: Kādēļ nestabilu virsmu apstrādei pirms krāsošanas jāizmanto dziļumgrunts?

Vivacolor Dust Blocker – uzsvars uz kvalitāti

Šādos gadījumos labs risinājums būs jaunās Vivacolor zīmola dziļumgrunts Vivacolor Dust Blocker izmantošana. Kā uzsver ražotāja pārstāvji, Vivacolor Dust Blocker tika radīts, lai arī šāda tipa produkts būtu ražotāja sortimentā, ņemot vērā to tirgu īpatnības, kur šādus produktus izmanto bieži un sen, un liekot uzsvaru uz kvalitāti. Proti, Vivacolor Dust Blocker sastāvs tika rūpīgi izvēlēts, lai spētu nodrošināt maksimālu efektu. Tā efektivitāti apstiprina arī veiktie testējumi, un var apgalvot, ka Vivacolor Dust Blocker kvalitātes ziņā ir viens no labākajiem savas jomas produktiem.

Galvenās šīs dziļumgrunts priekšrocības ir ļoti laba iesūkšanās un saistīšanas spēja, tāpat pēc iesūkšanās un ūdens iztvaikošanas paliek salīdzinoši augsts sausā atlikuma procents (10%, daudziem citiem līdzīga tipa līdzekļiem šis rādītājs ir tikai 5-7% līmenī). Izmantojot Vivacolor Dust Blocker, tiks atrisinātas visas iepriekš minētās problēmas, kas saistītas ar nepietiekamu saķeri, un tiks garantēts, ka krāsas uz virsmām turēsies stingri un ilgi. 

Uzziniet vairāk: http://www.vivacolor.lv/products/vivacolor-dust-blocker-dzilumgrunts/ 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.