building.lv skaitļos

Lietotāji online15
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32874
Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis

Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis

  Mūsdienās pieejamas ļoti plašas iekšdurvju izvēles iespējas – gan durvju izgatavošanas materiālu, gan durvju apdares veidu, gan dizaina risinājumu ziņā. Šādā plašā piedāvājumā nereti kļūst grūti izvēlēties, kādas iekšdurvis būtu piemērotākas tieši jūsu mājoklim. Vispirms jāņem vērā, ka iekšdurvis ir būtisks telpas interjera elements, tām jāspēj nodrošināt savu pamata funkciju un jāatbilst telpas tehniskajām prasībām.

Tādēļ, izvēloties durvis, primārais aspekts ir konkrēto durvju atbilstība to izmantošanas prasībām. Jebkurām durvīm jābūt praktiskām un teicami funkcionējošām, tāpēc, izvēloties iekšdurvis savam mājoklim, jāņem vērā dažādi tehniskie raksturlielumi, piemēram, paredzamā durvju slodze, izvēlēto durvju materiāla ekspluatācijas īpašības, durvju izmēri, vēršanās veids, iespējamā specifikācija u.c. Protams, svarīgs ir arī to izskats, jo durvīm dabiski jāiekļaujas kopējā telpas harmonijā. Tādēļ der ņemt vērā arī katra durvju veida dizaina risinājumu iespējas, jo dažādu veidu durvīm tie mēdz būtiski atšķirties.

Durvis atšķiras pēc konstrukcijas tipa un apdares veida
Iekšdurvis var klasificēt pēc dažādiem parametriem. Pirmkārt, iekšdurvis atšķiras pēc savas konstrukcijas. Šajā ziņā tās var iedalīt vieglas un masīvas konstrukcijas durvīs, atsevišķi izdalot stikla durvis. Vieglas konstrukcijas durvis ir lētākas un vieglākas, piemērotas situācijās, kur nepieciešams ātrs un lēts risinājums. Masīvas konstrukcijas durvis parasti izvēlas telpās, kur ir vēlme īpaši uzsvērt telpas nozīmīgumu, likt uzsvaru uz stilu. Stikla durvis vai durvis ar stiklojumu iespējams izmantot dažādās telpās, parasti tādas tiek izmantotas virtuves un dažādu dzīvojamo telpu durvīm. Stikla vai stiklotu durvju izvēle ļauj maksimāli izmantot saules gaismu.

Dažādas iekšdurvis atšķiras arī pēc citiem raksturlielumiem. Koka durvis var būt ar dažādu apdari – krāsotas, lakotas, profilētas, finierētas, gruntētas, ar PVC apdari, laminētas, tāpat arī pieejamas ar speciālu, mākslīgi radītu, bet ekoloģisku materiālu – ekofinieri – apstrādātas durvis. Par durvju apdares iespējām sīkāk var izlasīt šeit.

Tāpat ir pieejamas durvis ar dažādu vēršanās virzienu, durvis ar paplašinājumu, divviru durvis, bīdāmās durvis (labi noder nelielās telpās), kā arī dažādas specializētās durvis (piemēram, mitrumizturīgas durvis, kādas var izmantot vannas istabām, dušas telpām, tāpat arī ugunsizturīgas durvis, skaņu izolējošās durvis). Stila ziņā arī iespējama dažāda izvēle – var izvēlēties klasiskā tipa durvis, tāpat var dot priekšroku modernajam stilam.

Pirms doties uz salonu un veikt konkrētu durvju izvēli, nepieciešams noskaidrot dažādus tehniskos parametrus telpām, kurās durvis tiks uzstādītas. Šajā gadījumā jāņem vērā sienas biezums, durvju ailes platums un augstums, durvju vēršanās virziens, apmales un kārbas paplašinājumu nepieciešamība (vairāk šeit), iespējamie ierobežojumi u.c.

Tiek piedāvātas no dažādiem materiāliem gatavotas iekšdurvis
Iespējams izvēlēties no dažādiem materiāliem gatavotas iekšdurvis. Viens no senākajiem un pazīstamākajiem risinājumiem ir masīvkoka durvis. Šādu durvju izgatavošanā tiek izmantots dabīgais koks, visbiežāk – priede. Taču jāņem vērā, ka koks ir higroskopisks – mitrumu uzsūcošs materiāls. Līdz ar to palielināta mitruma ietekmē tas izplešas, bet sausā atmosfērā – saraujas. Durvju gadījumā tas reāli nozīmē to, ka mitruma ietekmē piebriedušas durvis var kļūt grūti aizveramas. Lai izvairītos no šādām problēmām, kvalitatīvu durvju ražotāji izmanto īpaši rūpīgi izžāvētus un apstrādātus kokmateriālus ar stingri noteiktām kvalitātes prasībām. Durvju vērtnes apstrāde paredz vērtnes virsmas krāsošanu vai lakošanu, tādējādi neļaujot mitrumam iekļūt koksnē un palielinot virsmas izturību. Masīvkoka iekšdurvis ir ievērojami dārgākas nekā daži citi durvju veidi, taču ir ļoti kvalitatīvas, izturīgas, un arī rada dabiskuma noskaņu mājoklī.

Viens no visplašāk izmantojamajiem iekšdurvju veidiem ir finierētas durvis. Finieris ir dabīgs kokmateriāls, kas sastāv no vairākām kopā salīmētām plāna griezuma kokmateriāla kārtām – finierskaidām. Finiera virsmas izskats atkarīgs no tā, kādas sugas koks izmantots virsējā kārtā un kā novietotas koka šķiedras. Durvju apdarei izmanto finiera loksnes līdz 3 mm, ko stiprina uz vērtnes pildījuma. Viena no finiera priekšrocībām ir plašas tālākas apstrādes iespējas, turklāt finierēta virsma ir noturīga pret deformācijām un dažāda veida bojājumiem, arī cenas ziņā finierētas durvis ir ievērojami lētākas par masīvkoka durvīm.

Tāpat iespējams iegādāties iekšdurvis ar PVC dekoratīvās plēves apdari. Vizuāli šādas durvis īpaši neatšķiras no masīvkoka vai finierējuma, jo atkarībā no izvēlētā plēves veida tiek piedāvāta teicama dažādu kokmateriālu faktūras imitācija. PVC plēves izmantošanai piemīt vairākas priekšrocības – tai ir augsta izturība pret berzi, skrāpējumiem un citiem ārējiem bojājumiem, tai piemīt izcila mitrumizturība, tā ir ilgmūžīga un nemaina savu krāsu vai izskatu laika gaitā. Ar PVC plēvi apdarināta virsma ir viegli kopjama, un, atšķirībā no masīvkoka vai finierētajām durvīm, netīrumu noņemšanai nekaitēs arī neabrazīvi ķīmiskie sadzīves tīrīšanas līdzekļi.

Ar plašajām dažādu durvju izvēles iespējām var iepazīties SIA Stamars veikalos "Durvju centrs" Rīgā:
Jūrmalas gatvē 1, Mellužu ielā 19 (veikalā/noliktavā "Gigant") un Gunāra Astras ielā 8 (veikalā/noliktavā "Gigant") vai mājas lapā: www.durvjucentrs.lv


autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis
Foto: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis; autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis

autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis
Foto: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis; autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis

autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis
Foto: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis; autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis

autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis
Foto: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis; autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis

autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis
Foto: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis; autors: Kā pareizi izvēlēties iekšdurvis

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Andrejs 07.12.2020 19:30
    Vai šīs durvis ir būtu vērts izvēlēties? https://porte-vista.lv/