building.lv skaitļos

Lietotāji online30
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām : building.lv - par būvniecību Latvijā

PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām

PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām

Augot prasībām pret ēku energoefektivitāti Eiropas Savienībā, īpašu nozīmi iegūst siltumizolācijas īpašības, risinājumu vienkāršība un darbu kvalitāte.

 Lēzenos jumtus visbiežāk izmanto komerciālajām un sabiedriskajām ēkām, kā arī daudzdzīvokļu namiem. Protams, bez lēzenajiem jumtiem grūti iedomāties arī rūpnieciskās un lauksaimnieciskās ražošanas ēkas, bet pēdējā laikā šādus jumtus iecienījuši arī individuālo māju cēlēji. Jumts ir viena no svarīgākajām ēkas daļām, kam ir liela ietekme uz tās energoefektivitāti un tā normatīvās U-vērtības tiek noteiktas būvnormatīvā LBN-002-15 "Ēku norobežojošo konstrukciju siltumtehnika".

Jumtu siltumcaurlaidības koeficientam U samazinoties līdz 0,1 W/(m2*K), parastajā veidā lēzeno jumtu ierīkošanai var būt vajadzīgas pat 4 siltumizolācijas kārtas. Lai atvieglotu celtnieku darbu un vienkāršotu risinājumu, tika radīta lēzeno jumtu siltināšanas sistēma PAROC PROOF, kas paredzēta tiklab jaunu ēku būvei, kā renovācijai. Šo sistēmu veido divu tipu plāksnes - PAROC ROB 80 un jaunās PAROC ROL 30 plāksnes. PAROC ROB 80 celtniekiem ir labi pazīstamas un šobrīd tiek izmantotas kā virsējā lēzenā jumta plāksne, virs kuras tiek likts uzkausējams un mehāniski piestiprināms ruļļu segums. PAROC PROOF sistēmā mēs izmantojam 30 mm biezu PAROC ROB 80 plāksni. Jaunā PAROC ROL 30 ir vertikāli orientētas šķiedras plāksne, kuras biezums tiek izraudzīts saskaņā ar aplēsēm, lai atbilstu normatīvajām prasībām. Šīs plāksnes biezums iespējams robežās no 210 mm līdz 450 mm, tādējādi mēs varam sekmīgi nosiltināt energoefektīvo ēku lēzenos jumtus.
Paroc Air sistēmas (daļēji vēdināmos) jumtus var ierīkot ne tikai ar parastajām plāksnēm, bet arī ar PAROC ROL 30 vertikāli orientētas šķiedras plāksnēm. Šai gadījumā ventilācijas rievas tiks ierīkotas virsējā plāksnē PAROC ROB 80g.
Tabula Nr.1. Lēzeno jumtu siltumizolācijas biezums mm energoefektīvām ēkām

Siltumcaurlaidības koeficients U W/m2*K 0,15 0,14 0,13 0,12 0,11 0,1 0,09 0,08
Kopējais izolācijas biezums 260 280 300 330 360 390 420 >480

Piebilde: dzelzbetona plāksnes vai trapecveida tērauda lokšņu klājuma ietekme aplēsēs nav ņemta vērā.

PAROC PROOF sistēma uz dzelzsbetona paneļa tiek ierīkota divās kārtās, t.i., PAROC ROL 30 + PAROC ROB 80 30 mm. Uz trapecveida tērauda lokšņu jumta pamata šo sistēmu ierīkojam no 3 kārtām. Vispirms no PAROC ROB 80 (30 mm) ierīkojam līdzenu pamatni ūdens tvaiku un gaisa barjeras veidošanai. Uzklājam attiecīga biezuma vertikāli orientētas šķiedras plāksnes PAROC ROL 30 un uz tām ierīkojam virsējo slāni no PAROC ROB 80 (30 mm biezu).

 

autors: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām
Foto: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām; autors: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām
 

 PAROC PROOF sistēmas lēzenā jumta detaļa uz profilēto tērauda lokšņu klājuma

  1. Jumta segums
  2. Stiprinājuma detaļa 
  3. PAROC ROB 80 
  4. PAROC ROL30 
  5. Ūdens tvaiku un gaisa izolācija 
  6. PAROC ROB 80 
  7. Tērauda lokšņu nesošā konstrukcija

 

autors: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām
Foto: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām; autors: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām

PAROC PROOF sistēmas lēzenā jumta detaļa uz dzelzbetona paneļa

  1. Jumta segums
  2. Stiprinājuma detaļa 
  3. PAROC ROB 80 
  4. PAROC ROL 30 
  5. Ūdens tvaiku un gaisa izolācija 
  6. Dz/b panelis  

 

autors: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām
Foto: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām; autors: PAROC® PROOF™ lēzeno jumtu siltināšanas sistēma energoefektīvām ēkām

Paroc PROOF Air sistēmas lēzenā jumta detaļa ar vertikāli orientētas šķiedras plāksnēm

  1. Jumta segums
  2. Stiprinājuma detaļa 
  3. PAROC ROB 80g 
  4. PAROC ROL30 
  5. Ūdens tvaiku un gaisa izolācija 
  6. PAROC ROB 80 
  7. Tērauda lokšņu nesošā konstrukcija

Siltumizolācijas ierīkošana
Jumtu ierīkošana pēc PAROC PROOF sistēmas līdzinās mums jau ierastajai jumtu siltināšanai ar PAROC ROS 30 plāksnēm. Kā jau ierasts, siltināšanas darbus vajadzētu sākt no tālākajām zonām, lai novērstu nevajadzīgu staigāšanu pāri siltumizolācijai.

Siltinot lēzenos jumtus, kuru nesošais pārsegums veidots no trapecveida tērauda loksnēm, vispirms jāierīko pamatne ūdens tvaiku un gaisa izolācijai. Tam izmantojam PAROC ROB 80 30 mm biezuma plāksnes. Uz dzelzsbetonā pārseguma to darīt nevajag, jo pamats ir līdzens. Tad ierīkojam ūdens tvaiku un gaisa barjeru. Uz tās sākam klāt PAROC ROL 30. Ņemot vērā, ka PAROC ROL plāksnes ir šauras un garas 0,2*2,4 m, to pārnēsāšanai ļoti labi der dakšas. Tad šo darbu var paveikt viens cilvēks. Jāatzīmē, ka šīs plāksnes īpaši labi piekļaujas cita citai, starp tām nepaliek spraugas. PAROC ROL 30 jāklāj, pārbīdot tās vienu pret otru tā, lai neveidotos četru stūru salaidums. Klājam tik daudz vertikāli orientētās šķiedras plākšņu, lai tās varētu uzreiz pārklāt ar PAROC ROB 80 plāksnēm, nekāpjot uz PAROC ROL 30 plāksnēm. Virsējā plāksne jāklāj tā, lai tā pārsegtu apakšējo plākšņu šuves. Jumta hidroizolācijas segums jāmontē tūlīt vai arī beidzoties darba laikam/maiņai. Neatstājiet siltumizolāciju nepārklātu ilgāk par 1 dienu.


Svarīgi zināt, ka pār vertikāli orientētās šķiedras plāksnēm PAROC ROL 30 staigāt nedrīkst. Tādēļ tās uzreiz jāpārklāj ar virsējo plāksni PAROC ROB 80.

Pēc PAROC PROOF sistēmas siltināta jumta siltumizolācija, var teikt, nedeformējas no normatīvajām slodzēm, kas uz to iedarbojas. Tas tādēļ, ka PAROC ROL plāksnes ir vertikāli orientētas šķiedras plāksnes un to deklarētā spiedes stiprība ir σm=30 kPa. Deklarētā spiedes stiprība rāda, ciktāl var noslogot izolācijas materiālu, lai tas nedeformētos un nesabruktu. Jumta normatīvās slodzes visbiežāk mēdz būt aptuveni 10 kPa, tātad no normatīvajām jumta slodzēm PAROC ROL 30 plāksnes nesaspiedīsies un nedeformēsies. Tomēr, neraugoties uz to, ja ekspluatācijas laikā nākas kāpt uz jumta un veikt tā apkopes darbus, šim nolūkam iesakām ierīkot pārvietošanās celiņus.

 

 

Kādēļ ir vērts izvēlēties PAROC PROOF?


Vienkārši strādāt. Siltinot jumtus ar PAROC PROOF sistēmu, visas akmens vates plāksnes var pārnēsāt viens cilvēks. Turklāt siltumizolācija tiek ierīkota tikai no divām vai trim kārtām, pat ja nepieciešamā U-vērtība sasniedz 0,08 W/m2K.


"Ciets" jumts. Pateicoties vertikāli orientētas šķiedras plākšņu izmantošanai galvenajā siltināšanas kārtā, ar PAROC PROOF sistēmu siltināts jumts ierīkošanas un pareizas ekspluatācijas laikā paliks elastīgs un stingrs.


Nedeg. PAROC akmens vates jumtu plāksnes pieskaitāmas drošākajai A1 klasei ugunsizturības klasifikācijā, tādēļ tās kā siltumizolāciju var lietot konstrukcijās, kurām izvirzītas ļoti stingras ugunsdrošības prasības.


Kvalitatīvs un ilgmūžīgs jumts. PAROC ROL 30 plāksnes kā galveno siltinājuma kārtu ir vienkārši uzklāt, piespiežot tās vienu pie otras, bez papildus šuvju aizdares. Turklāt akmens vatei ir stabili izmēri, un tas nozīmē, kad temperatūras iedarbībā tā nedeformējas un saglabā savu formu. Tādēļ jumta ekspluatācijas laikā temperatūras svārstību dēļ starp siltumizolācijas plāksnēm neveidosies spraugas. Līdz ar to nepieaugs slodze uz jumta segumu un neveidosies siltuma zudumi pa spraugām. Turklāt pati jumta ierīkošanas tehnoloģija nosaka kvalitatīvu darbu izpildi, jo visas jumta kārtas tiek liktas uzreiz, līdz ar to samazinās iespēja, ka konstrukcijas iekšpusē nokļūtu ārējie nokrišņi.


Tiklab jaunbūvēm, kā renovējamām ēkām paredzētā PAROC PROOF sistēma ļauj paātrināt lēzeno jumtu siltināšanas darbus un ierīkot drošu, ilgmūžīgu, nedegošu un energoefektīvu jumtu.

Detalizētāka informācija par PAROC PROOF:
http://www.paroc.lv/lidzekli-un-dokumenti/paroc-brosuras

Vairāk: www.paroc.lv

 

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.