building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai! : building.lv - par būvniecību Latvijā

Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!

Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!

Šogad laika apstākļi mūs īpaši lutina ar skaistu, baltu un sniegotu ziemu. Biezā sniega sega priecē gan lielus, gan mazus, ļaujot izbaudīt ziemas priekus un aktivitātes. Tajā pašā laikā ēku īpašniekiem un apsaimniekotājiem tās ir papildus rūpes par jumta seguma attīrīšanu un apkārtējo cilvēku un īpašumu drošību. Lai novērstu sniega radītos draudus un atvieglotu jumta kopšanu ziemā, noteikti ir jāizvēlas jumta seguma veidam atbilstošas un kvalitatīvas sniega barjeras.

Kas ir sniega barjera un kāpēc tā ir nepieciešama?

Īpaši sniegotās ziemās sniega sega uz jumta var sasniegt ievērojamus apjomus. Temperatūras svārstību, salnu un atkušņu rezultātā sniega sega kļūst blīva un smaga, kā arī zem tās var veidoties ledus slānis. Ja jumts nav aprīkots ar sniega barjerām, tad, iestājoties siltākam laikam, un, sniegam kūstot, sākas lavīnveida sniega masas slīdēšana. Sniegs sablīvējas notekrenēs, veidojot aizsprostus, kā rezultātā veidojas lāstekas un ledus gabali, kas ne tikai apdraud stādījumus, kustamu un nekustamu īpašumu un cilvēkus, bet bojā arī jumta segumu un noteksistēmu.

Lai pasargātu jumtu un jumta konstrukcijas no sniega radītā smaguma, tos ir nepieciešams ne tikai regulāri tīrīt, bet arī aprīkot ar konkrētam jumta segumam piemērotu sniega barjeru, sauktu arī par sniega aiztures barjeru. Sniega barjeras pamatuzdevums ir noturēt kūstoša sniega masas noslīdēšanu no jumta plaknes. 

Kā izvēlēties piemērotu sniega barjeru?

Sniega barjeras izvēli ietekmē vairāki faktori, pirmkārt, jumta seguma veids un materiāls. Sniega barjeras atšķiras gan pēc konstrukcijas, gan materiāla, gan montāžas veida. Sniega barjeras, kas ir paredzētas valcprofila jumtiem, nav iespējams uzlikt māla dakstiņu jumtiem un otrādi. Tāpēc, iegādājoties jumtu, jautājiet pārdevējam arī par konkrētam jumta segumam piemērotām sniega barjerām un citiem jumta aksesuāriem, piemēram, jumta apkalpošanas laipām un ventilācijas izvadiem. 

Otrkārt, sniega barjeras nepieciešamību, veidu, daudzumu un novietojumu jumta plaknē nosaka jumta forma un sarežģītības pakāpe. Speciālisti iesaka sniega barjeru uzstādīt virs ieejām ēkās, ietvēm, laukumiem un citās vietās, kur no jumta slīdošais sniegs rada apdraudējumu, kā arī vietās, kur jāierobežo sniega krišana no augstākas jumta daļas uz zemāku. Tāpat no jumta slīpuma un plaknes garuma ir atkarīgs vai sniega barjeru nepieciešams uzstādīt vienā rindā, vai divās. Katrs gadījums ir individuāls, tāpēc pirms sniega barjeras iegādes un montāžas, ir nepieciešams konsultēties ar speciālistu un veikt konkrētus aprēķinus un izvērtējumu.

Treškārt, svarīgs ir ēkas lietošanas veids, vai tā ir publiska, vai privāta būve. Publiskām ēkām, piemēram, slimnīcām, skolām, daudzdzīvokļu mājām, valsts un pašvaldību iestādēm, sporta hallēm, arēnām u.c. publiski pieejamām celtnēm rekomendē uzstādīt sniega barjeru. Tādā veidā tiek nodrošināts, ka ziemā uz mājas esošais sniegs netraumēs un neapdraudēs tās apmeklētājus. Privātmāju īpašniekiem pašiem ir jāizvērtē iespējamie riski, ja neizvēlas uzstādīt sniega barjeru.

Ceturtkārt, jāizvērtē reģiona, kurā atrodas ēka, laika apstākļi, gaisa temperatūra, temperatūras svārstības, kāds ir sniega daudzums un cik ilgas mēdz būt ziemas, kā arī citi ar laika apstākļu maiņu saistīti rādītāji. Lai arī šķiet, ka Latvijas teritorija nav liela, tomēr valsts austrumos un rietumos šie klimatiskie rādītāji mēdz būtiski atšķirties, līdz ar to funkcijas, ko pilda sniega barjeras, būs dažādas. Piemēram, reģionos, kuros ir vairāk sniega, sniega barjerai ir lielāka slodze un ir jāizvērtē, cik rindās sniega barjera tiks uzstādīta un kāda veida stiprinājumi tiks izmantoti. Turpretī reģionos, kuros ir te atkusnis, te sals un sniegs pārvēršas ledū, sniega barjerai papildus nepieciešams uzstādīt pretledus elementus.

Ievērojot visus augstākminētos faktorus un speciālista ieteikumus, sniega barjera ne tikai pildīs savu pamatfunkciju, bet arī papildinās jumta koptēlu. 

 

Katram jumta segumam sava sniega barjera?

Metāla valcprofila jumta segumam pārsvarā tiek izmantota cauruļu sistēmas sniega barjera, kas tiek stiprināta uz falcēm. PREFALZ alumīnija valcprofila jumtiem Austrijas ražotājs PREFA piedāvā kvalitatīvu alumīnija cauruļu sistēmas sniega barjeru gan dabīgā alumīnija tonī, gan krāsotu, līdz ar to sniega barjeru iespējams saskaņot ar jumta seguma krāsu. Papildus ir iespējams uzstādīt pretledus elementus. Alumīnija sniega barjeru var izmantot arī titāncinka un krāsota tērauda valcprofila jumtiem.

 

 

Kapara valcprofila jumta segumiem Vācijas ražotājs REES piedāvā kvalitatīvu cauruļu sistēmas kapara sniega barjeru. Gan vienas caurules, gan divu cauruļu sistēmas sniega barjeras tiek stiprinātas uz jumta falcēm. Pilnīgai sniega barjeras komplektācijai tiek piedāvāti cauruļu savienojumi un noslēgi, kā arī pretledus elementi, ko ir iespējams uzlikt arī uz jumta esošai cauruļu sistēmas sniega barjerai. Pieejamas arī alumīnija un nerūsošā tērauda sniega barjeras.

 

autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!
Foto: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!; autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!

 

Metāla profila, betona un māla dakstiņu, dabīgā šīfera, ‘bebrastes’ jumta segumiem Vācijas-Polijas ražotājs Eurovent piedāvā cinkotu vai krāsota tērauda sniega barjeru. Katram jumta seguma veidam piemērojami atbilstoši stiprinājumi, uz kuriem tiek piestiprinātas sniega barjeras restes. Eurovent produktu klāstā ir arī stiprinājums sniega barjerai, kam restes vietā izmanto dabīgā koka baļķi. 

 

autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!
Foto: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!; autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!

 

Mazo formātu jumtu segumiem, piemēram, PREFA metāla rombiem, dakstiņiem šindeļiem un jumta paneļiem, ir pieejama gan punktveida, gan cauruļu sistēmas PREFA alumīnija sniega barjera. Sniega barjera ir pieejama dabīgā alumīnija tonī un krāsota.

 

autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!
Foto: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!; autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!

 

Lai izvērtētu sniega barjeras nepieciešamību un izvēlētos iespējamo labāko variantu, sazinieties ar SIA Axcelere speciālistiem.

Vairāk par sniega barjerām lasiet http://axcelere.lv/sniegabarjeras.

autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!
Foto: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!; autors: Sniega barjera – Jūsu drošībai un jumta seguma aizsardzībai!

SIA Axcelere

Maskavas iela 250, Rīga, LV-1063

Tālrunis: +371 67063750

Fakss: +371 67063760

axcelere@axcelere.lv

www.axcelere.lv

www.facebook.com/axcelere

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.