building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1674
Nozares raksti32872
Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes : building.lv - par būvniecību Latvijā

Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes

Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes

Rūpnieciskās ražošanas un sabiedriskās telpās pretslīdes faktors un flīžu mehāniskā izturība ir obligāti noteikumi, kas jāievēro gan projektētājiem, gan būvniekiem.

 

Mūsu piedāvājumā vācu firmas " Stroher"  industriālās grīdas keramiskās flīzes kuras paredzētas smagiem ekspluatācijas apstākļiem, ķīmiski agresīvai videi, tauku, smērvielu, ūdens, paaugstinātas berzes un virsmas spiedes noteikumiem. Flīzes neiesūc, tajās "neieēdas" krāsaini šķidrumi, taukvielas. Tās nebojājas skābju, sārmu un citu ķīmisko vielu iedarbībā. Dažādu gludo un strukturēto virsmu raupjums dod iespēju izveidot grīdas atbilstošajām ekspluatācijas vajadzībām. 

Grīdas flīžu pretslīdes rādītājs ir būtiska drošības prasība ražošanas un sabiedriskajās telpās. Saskaņā ar EN un pārbaudes standartiem DIN 51097, 51130 to apzīmē ar koeficientu R. Ņemot vērā atbilstošās plaknes funkciju un slodzi, grīdas flīzēm definētas pielietošanas nozares.

Piemēram.

R9 atbilst ieejas zonām, kāpnēm, medicīniskās pieņemšanas telpām, birojiem, viesu istabām utt.

R10 atbilst restorānu, kafejnīcu zālēm, tualetēm, skolu, veikalu telpām, ārējām ieejām, noliktavām, laboratorijām utt.

R11 atbilst dažādu ražošanas grīdu vajadzībām - kā dzērienu fasēšanas telpām, sabiedriskās ēdināšanas virtuvēm, mehāniskajām darbnīcām, autoservisiem, akmens un stikla apstrādes cehiem, veļas mazgātuvēm utt.

autors: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes
Foto: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes; autors: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes

R12 atbilst telpām ar mīnusu temperatūru, attīrīšanas iekārtu zonām, rampām, baseiniem un dušas telpām, piena pārstrādes un pārtikas rūpniecības cehiem utt.

R13 atbilst gaļas, zivju un augļu, dārzeņu pārstrādes cehiem, tauku, smērvielu apstrādes telpām un citām zonām ar paaugstinātām drošības prasībām.

Izvēlējoties flīzes iepazīstaties ar viņu tehniskajiem parametriem , vai viņas atbilst darba apstākļiem. .

Papildus koeficienta R rādītājiem svarīgas ir prasības grīdām ar tiešu ūdens klātbūtni. Šeit definē flīžu grīdas slīpumu pie kura jau iespējama slīdēšana. Piemēram klase A norāda, ka slīdamība basām kājām var sākties no slīpuma 12º un reāli attiecas uz dušu telpu, baseinu, pirts ģērbtuvēm. Klase B apzīmē, ka slīdēšana var sākties no 18º un attiecas uz kāpnēm, pārejām pie ūdens baseiniem vai zonām ap sekliem bērnu baseiniņiem. Savukārt klase C fiksē slīdamības iespēju no 24º robežās uz ieejām ūdens baseinos vai kāpnēm un citām slīpām virsmām ūdenī.

autors: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes
Foto: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes; autors: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes

Kā piemēru var minēt keramiskās industriālās flīzes marķējumu R12-V4/B, kuru atšifrē ar pretslīdes koeficientu R=12, virsmas faktūru ar "zvaigznītes" veida izvirzījumiem V4 un maksimāli pieļaujamā slīpuma klasi B.

Rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzēm ļoti būtiska ir nodiluma izturība. To detalizē ES standarti EN102 un 154. Nodiluma noturība neglazētām keramikas flīzēm raksturojas ar tilpuma zudumu mm3, bet glazētajām flīzēm ar klasēm no 1. līdz 5. Izturību pret nodilumu apzīmē ar PEI.

Industriālo grīdas flīžu pielietošana var sākties ar 3. klasi, tās izmantojot birojos, viesnīcās un citās apmeklētāju pieņemšanas telpās ar vidēji intensīvu noslodzi. Ceturtā pret nodiluma klase jau ir atbilstoša augstai noslodzei sabiedriskajās telpās, koridoros, bet 5. klase ļoti augstai, intensīvai noslodzei smagā ekspluatācijas vidē ieejas vai pāreju zonās, veikalos, skolās un ražošanas telpās.

autors: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes
Foto: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes; autors: Industriālās rūpniecisko un sabiedrisko telpu grīdas flīzes

Nodiluma izturību un uzkopšanas ērtumu ekspluatācijā pavadošs rādītājs ir grīdas flīžu virsmas noturība pret skrāpējumiem. To novērtē pēc Mosa metodes un izturības grupas regulē EN15771. "Stroher" industriālās grīdas flīzes droši iztur standarta prasības kā glazētajām, tā neglazētajām flīzēm, uzrādot 6.-7. grupu.

Vēl viens būtisks grīdas flīžu kvalitātes radītājs ir lieces izturība. Saskaņā ar pārbaudes standartu EN100 tam jābūt robežās no 20-23N/mm2. Tomēr laboratorijas slēdzieni pierāda "Stroher" flīžu lieces izturību robežās 25-30 N/mm2.

Saskaņā ar pārbaudi pēc EN99, ISO10545-3 grīdas keramisko klinkera flīžu ūdens uzsūcei ir jābūt zem 3% robežas, kas, zinot šī rādītāja vitālo nozīmi, tiek strikti ievērots. To panāk izveidojot blīvu flīzes struktūru, kas nodrošina salizturību un nejūtību pret dažādu šķidrumu ietekmi."Stroher" grīdas flīzēm ražotājs garantē salizturību uz 25 gadiem.

 

BK SYSTEMS SIA

Lubānas iela 113, Rīga, LV 1073

www.bkfasades.lv

info@bkfasades.lv

Tel. 67139777

Mob. 29404283

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.