building.lv skaitļos

Lietotāji online46
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32866
Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam : building.lv - par būvniecību Latvijā

Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam

Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam

  Labiekārtojot savu mājokli, arvien vairāk cilvēku izvēlas tajā ieviest dažādas palīgierīces komforta paaugstināšanai. Iekštelpu žalūziju motorizācija ir viena no šādām iespējām un tas nozīmē, ka jums vairs nebūs pašrocīgi jānodarbojas ar žalūziju aizvēršanu vai atvēršanu. Sistēma to izdarīs jūsu vietā. Īpaši noderīgi tas ir ēkās ar plašām stiklotām virsmām vai logiem, kas atrodas vietās, kur piekļuve ir apgrūtināta.

 Motorizēt jeb aprīkot ar elektromotoru var jebkura veida iekštelpu žalūzijas – rullo, romiešu, horizontālās, tostarp ar alumīnija un koka lamelēm, kā arī vertikālās žalūzijas. Jau ražošanas procesā žalūzijas konstrukcijā tiek iebūvēts 220 V vai 24 V jaudas elektromotors, kas atkarībā no izvēlētā vadības veida var būt aprīkots ar radio uztvērēju vai bez tā. Pati žalūziju vadība iespējama trīs veidos: attālināti ar pulti vai radiotālvadības slēdzi, ar sienas slēdzi vai caur tā dēvētās "gudrās mājas" centralizētajām vadības ierīcēm. Jāievēro, ka motorizētās žalūzijas līdztekus nav iespējams atvērt vai aizvērt manuāli, velkot aiz ķēdītes vai aukliņas, motorizētajiem modeļiem šāda opcija nav paredzēta. Savukārt, ja ēkā pazūd elektrība, žalūzijas paliek tādā stāvoklī, kādā tās bijušas pirms elektrības pārrāvuma. Elektroapgādei atgriežoties, darbība un visi iepriekšējie iestatījumi atjaunojas. 

Elektropievads loga ailā

 width=

Par motorizēto žalūziju ieviešanu vēlams domāt jau tad, kad mājā vai dzīvoklī notiek remontdarbi. Proti, obligāts nosacījums ir elektropievads loga ailā un, ja remonts jau būs pabeigts, elektrības vada izvilkšana radīs liekus sarežģījumus. Otrs – ja plānots izvēlēties žalūzijas, kuru elektromotors nav aprīkots ar radio uztvērēju, elektrības izvadam jābūt arī uz sienas vietā, kur plānots piestiprināt slēdzi. 

Plašākas iespējas radiotālvadībai

 width=

Plašāks priekšrocību klāsts pieejams, izvēloties radiotālvadības tehnoloģiju. Tā ļauj žalūzijas vadīt gan centralizēti, gan individuāli,, iespējams izmantot taimeri un katrai žalūzijai vai to grupai uzstādīt savu "darbības" scenāriju un horizontālajām žalūzijām nodrošināt precīzu lameļu pagrieziena leņķa regulēšanu. Tiek piedāvāta vienkārša atvēršanas/aizvēršanas programmēšana, "kopēšanas" funkcija, kas sniedz iespēju nokopēt vienas dienas programmu un saglabāt to citai dienai, "enerģijas taupīšanas" režīms, kad iebūvētais taimeris atvērs/aizvērs žalūzijas tikko iestāsies krēsla, režīms "cosmic", kad žalūzijas automātiski nolaižas un paceļas atbilstoši saules lēkta un rieta laikam, klātbūtnes simulācijas scenārijs u.c. 

autors: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam
Foto: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam; autors: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam

Vadāmībai izmanto pultis ar 1, 4, 6 vai 16 kanāliem, kas nozīmē dažādas programmēšanas iespējas. Piemēram, ar 16 kanālu pulti iespējams vadīt visas mājas motorizētās ierīces, tostarp iekštelpu žalūzijas, terases žalūzijas, ārējās aizsargžalūzijas utt. Pults vietā var izmantot arī pie sienas montējamus skārienjutīgus radio slēdžus, kuru uzstādīšanai nav nepieciešams veikt vadu instalāciju, tos var piestiprināt jebkurā telpas vietā. Slēdži piedāvā 1 kanālu, funkcijas "uz augšu", "uz leju", "stop" un komforta pozīciju "My", kas ar vienu taustiņu ļauj žalūzijas ieprogrammēt sev ērtākajā pozīcijā. Jāpiebilst, ka, lai darbinātu žalūzijas katrā istabā atsevišķi, arī slēdžiem jābūt uzstādītiem katrā istabā. Pretējā gadījumā, ja slēdzis būs tikai viens, visās telpās esošās motorizētās žalūzijas darbosies vienlaicīgi. Izvēloties slēdzi bez radio vadāmības, arī iespējams izmantot programmējamus slēdžus.

Jaunākās paaudzes motoriem zems trokšņu līmenis

autors: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam
Foto: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam; autors: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam

Viens no pieredzes bagātākajiem ražotājiem, kas piedāvā motorizācijas risinājumus žalūziju un aizkaru sistēmām, ir Somfy. Šī ražotāja jaunākās paaudzes motori izceļas ar īpaši zemu trokšņu līmeni. Tas nepārsniedz ≤40 dBA. 

Ar baterijām darbināmas bezvadu sistēmas

 width=

Somfy piedāvā arī žalūziju motorizācijas sistēmas, kas paredzētas gadījumos, kad elektropievada ierīkošana nav iespējama. Sistēmu veido neliels, 12 V motors, ko darbina 8 AA tipa baterijas. Vadība notiek ar tālvadības pults palīdzību, ko var saprogrammēt atbilstoši nepieciešamībai, savukārt bateriju darbības laiks atkarīgs no žalūziju izmēra un ikdienas darbības cikliem.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA "ALAN LTD"

SIA ALAN LTD
Grenču iela 1a
Rīga, LV-1029
 +371 670 629 29
Fakss: +371 670 629 00
klienti@alan.lv
www.alandeko.lv

 

Foto: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam; autors: Atvērt un aizvērt žalūzijas attālināti – vēl lielākam mājas komfortam

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.