building.lv skaitļos

Lietotāji online27
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?

Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?

Lai, krāsojot iegūtu vislabāko rezultātu, svarīgi ir trīs nosacījumi: laba krāsa, kvalitatīvs krāsošanas rullis un prasmīgs meistars.

Krāsošanas ruļļus parasti izmanto lielu laukumu krāsošanai – sienu un griestu vai apmestu fasāžu krāsošanai. Ruļļa izvēli nosaka krāsotāja pieredze un pieradums, tomēr jāņem vērā vēlamais virsmas izskats. Latvijā nereti prasības pret krāsotās virsmas vizuālo kvalitāti ir ļoti augstas - tai jābūt gludai, bez faktūras. Pasūtītājs bieži nemaz nenojauš, ka šādu virsmu lielos laukumos, labi izgaismotās vietās ir grūti panākt, bet praktiskā labuma būs maz, jo krāsas slānis ir plāns un neizturīgs pret beršanu un mazgāšanu. Piemēram, Skandināvijā par perfekti nokrāsotu uzskata virsmu ar bagātīgu krāsas klājumu un nedaudz izteiktu, apelsīna mizai līdzīgu faktūru.

Viens no ražotājiem, kas piedāvā izcilas kvalitātes ruļļus, ir zviedru zīmols Anza.

 

autors: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?
Foto: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?; autors: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?



Ruļļu veidi

Krāsošanas ruļļus iedala pēc vairākiem parametriem, un viens no galvenajiem ir krāsojamās virsmas veids. Pēc tā Anza ruļļus iedala trīs grupās: baltie ruļļi īpaši gludām virsmām (mēbelēm, durvīm, līstēm), zaļie ruļļi vidēji gludām virsmām (sienām un griestiem) un rozā ruļļi raupjām virsmām (fasādes apmetumam, neēvelētam kokam).

Ruļļus var iedalīt arī pēc materiāla: diegveida un kažokveida. Diegveida ruļļus veido "savītas" virvītes un diedziņi. Pateicoties šādai "uzbūvei", uzklātās krāsas slānis ir plānāks, faktūra zemāka, un virsma gludāka. Viena no diegveida ruļļu priekšrocībām ir mazāka krāsas šļakstīšanās, tādēļ šos ruļļus var izmantot griestu krāsošanai vai šķidrākām krāsām. Diegveida ruļļi ir izturīgāki un ieteicami arī raupja apmetuma krāsošanai ārdarbos. Kažokveida ruļļus veido atsevišķas plūksnas, kas atgādina pūkainu kažoku. Šo ruļļu plūksna ļauj uzņemt lielāku krāsas daudzumu un nokrāsot lielāku laukumu. Krāsa veido vienmērīgu faktūru un ilgāk žūst, tādēļ krāsotājam ir vairāk laika precīzai un vienmērīgai sleju veidošanai. Krāsojums ar šiem ruļļiem parasti ir vienmērīgāks – bez ruļļu pēdām.

Mūsdienās ruļļi tiek veidoti no sintētikas – neilona (poliamīda) vai poliestera, savstarpēji kombinējot šķiedras. Ruļļu materiāls ir izturīgs gan intensīvi lietojot, gan pret krāsu ķīmisko sastāvu un šķīdinātājiem. Viens no labākajiem Anza ruļļiem iekšdarbiem ir Micmex, ar kuru var nokrāsot apmēram 3000 kvadrātmetrus.

autors: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?
Foto: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?; autors: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?

Plūksnas garums un virsmas kvalitāte

Baltajiem Anza ruļļiem plūksnas garums ir 5 un 8 mm, zaļajiem ruļļiem plūksna ir no 9 līdz 18 mm, bet visgarākā plūksna ir rozā ruļļiem – 18 līdz 22 mm.

Atcerieties - jo īsāka ruļļa plūksna, jo gludāks un līdzenāks krāsojums!

Ikviena krāsa labi klāsies ar kažokveida ruļļiem, bet ne visas krāsas varēs uzklāt ar diegveida ruļļiem.


Pēc kvalitātes iedala trīs kategorijās

Visus Anza ruļļus iedala pēc kvalitātes – Labi, Labāki un Vislabākie, kam atbilst sērijas Basic, Elite un Platinum. Vispiemērotākā izvēle profesionāļiem būs Platinum – diegveida ruļļi, kas veido perfektu pārklājumu, ir izturīgi un ļauj ietaupīt laiku. Elite ruļļi sniedz teicamu rezultātu un pārklājumu, bet Basic ruļļi garantē labu un vienmērīgu pārklājumu.

Platuma izvēle

Jo platāks rullis, jo lielāku laukumu iespējams nokrāsot. "Smalkākiem" darbiem, piemēram, stūru krāsošanai noderēs šaurāki rullīši. Populārākie Anza ruļļu platumi ir: Maxi – līdz 25 cm un Mini – 10 vai 15 cm. Mazie Mini sērijas rullīši ir vieni no retajiem tirgū ar "pūkainu" ruļļa galu, kas ļauj izkrāsot stūrus.

autors: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?
Foto: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?; autors: Kā izvēlēties krāsošanas ruļļus?

Nozīme arī rokturim

Labs rezultāts atkarīgs arī no ruļļa roktura. Latvijas tirgū pieejami ruļļi gan ar tukšu vidu, kur ievietoto rokturi ar rotējošu mehānismu, gan ruļļi ar iestrādātu rotācijas mehānismu. Domājot par krāsotāja ērtībām, ražotāji pastāvīgi uzlabo rokturu sistēmas. Anza savus labākos modeļus izgatavo no alumīnija, kas samazina roktura svaru un ir maksimāli ergonomiski. No alumīnija izgatavo arī roktura pagarinātājus, kas atvieglo slodzi mugurai un pleciem.

Mazgāt divos paņēmienos

Visi Anza ruļļi ir vienkārši kopjami un izmazgājami ar ūdeni. Ar vienu mazgāšanas reizi būs par maz, tāpēc pēc mazgāšanas rulli vēlams atstāt traukā ar ūdeni līdz nākamajai dienai. Pa nakti plūksnu dziļumā esošā krāsas saistviela atmiekšķēsies, sajauksies ar ūdeni un rulli būs viegli izskalot. Ja tiek lietotas šķīdinātāja bāzes krāsas, ruļļus neatmaksājas tīrīt, jo šķīdinātājs mazgāšanai bieži vien maksā vairāk nekā darbarīks.

Vairāk par Anza ruļļiem: http://www.vivacolor.lv/produkti/krasosanas-darbariki/

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.