building.lv skaitļos

Lietotāji online19
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete : building.lv - par būvniecību Latvijā

Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete

Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete

Lai arī PVC materiāla logi ārēji šķiet vienādi, to uzbūvi veidojošās daļas ir atšķirīgas pēc dažādiem parametriem. Tas arī kopumā nosaka loga kvalitāti un veiktspēju, ko bieži vien "ar aci" nevar pamanīt. Atšķiras arī stikla paketes, kam ir ļoti liela nozīme loga ekspluatācijā.


Stikla pakete ir hermētiski noslēgta konstrukcija, ko veido divi vai vairāki stikli, kas atdalīti ar rāmīti un telpā starp stikliem iepildīta inerta cēlgāze – parasti argons. Stiklus atdala perforēts alumīnija (atkarībā no modeļa cinkota tērauda vai plastmasas) rāmītis, kurā iepildīts mitruma absorbents. Tas nepieciešams mitruma uzsūkšanai, kas dažādu faktoru ietekmē var veidoties starp stikliem un veicināt logu svīšanu. Stiklu hermētiskumu nodrošina visapkārt pa perimetru izvietots hermetizējošs, gumijots polimēru materiāls. Izvēloties stikla paketē ievietoto stiklu veidu, skaitu un biezumu, tiek mainīti arī loga funkcionalitātes svarīgākie parametri – siltumvadītspēja, skaņas izolācija un drošība.

Par stikla pakešu tā dēvēto minimālo standartu šobrīd tiek uzskatīta 24mm bieza divstiklu vienkameras ar argona gāzi pildīta pakete, kurā iekšējais stikls pārklāts ar selektīvo pārklājumu, nodrošinot siltuma atstarošanos no apsildes ķermeņiem atpakaļ telpā. Stiklu biezums šajā gadījumā ir 4mm, attālums starp tiem 16mm. Dzīvojamām ēkām gan ieteicamāk izmantot  PVC logus ar divkameru stikla paketēm, ko veido trīs stikla loksnes, kas sniedz labākus siltuma un skaņas izolācijas rādītājus un ir labi piemēroti mūsu klimatiskajiem apstākļiem, ļaujot ietaupīt uz apkures rēķina. Lielākoties tiek izmantoti 4 līdz 8mm biezi stikli un attālums starp tiem ir no 6 līdz 18mm. Tirgū pieejamas arī trīskameru stikla paketes ar četriem stikliem, taču to izmantošana dzīvojamām telpām nav pārāk racionāla lielā iebūves dziļuma un svara dēļ, šādus stiklojumu mēdz izmantot pasīvajās mājās.

Galvenie izvēles parametri

Mūsdienās, izvēloties PVC logus, klientiem svarīgi šādi parametri: lai telpās nebūtu karsti vasarā, lai būtu silti ziemā, lai logs spētu maksimāli izolēt skaņu un tas būtu drošs gan pret uzlaušanu, gan cita veida fizisku iedarbību. Liela nozīme šo parametru nodrošināšanā ir tieši stikla paketei. Turklāt katrai telpai, atkarībā no tās novietojuma un izmantošanas, var piemērot atbilstošāko stikla paketes risinājumu. Piemēram, ēnainākām telpām izvēlēties paketes ar labāku siltumizolāciju, intensīvas satiksmes ielas pusē esošām istabām ar augstākiem trokšņu izolācijas parametriem u.tml.

Attiecībā uz telpu uzkaršanu vasarā vai siltuma saglabāšanu ziemā, tiek izmantoti stikli ar selektīvo pārklājumu, kas šobrīd ir vispārpieņemts standarts jebkura veida stikla paketēs. Šī stikla priekšrocība ir spēja atstarot saražoto siltumu uz siltuma avota pusi – stikla pārklājums atstāj siltumu tur, kur tā ir vairāk. Plānais, praktiski nemanāmais pārklājums, perfekti laiž cauri gaismu, bet telpas iekšpusē notur siltuma starojumu, neļaujot tam izplūst caur stiklu. Ja selektīvo stiklu izmanto kā stikla paketes ārējo stiklu, tas aizkavēs siltuma nonākšanu telpā un šāds risinājums izdevīgs dienvidu pusē esošām telpām. Selektīvā stikla izmantošana iekšējiem stikliem nodrošinās labāku siltuma saglabāšanu iekštelpās. Izvēloties trīstiklu paketi, kurā atšķirībā no divu stiklu paketes, ir selektīvais pārklājums gan uz ārējā, gan iekšējā stikla, vienlaikus var nodrošināt siltākas telpas ziemā un vēsākas vasarā. Jāatzīmē, ka stiklu ražotāji piedāvā stiklus arī ar dažāda veida speciālajiem saules siltumu atstarojošiem pārklājumiem, ko raksturo gaismas caurlaidības un siltumenerģijas caurplūšanas parametri. Ja telpu aptumšošana nav vēlama, ar šādu saules karstumu atstarojošu caurredzamu pārklājumu var uz pusi samazināt karstuma iekļūšanu telpās. Telpas nedaudz aptumšojot, iespējams atvairīt vēl lielāku siltuma daudzumu.
 

autors: Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete
Foto: Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete; autors: Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete

Dažādi risinājumi iespējami arī skaņas izolācijas uzlabošanai. Piemēram, vienkameras divu stiklu paketei tiek izvēlēts biezāks ārējais stikls līdz 8mm biezumā. Šāds risinājums nodrošinās 36 decibelu (dB) aizsardzību, atšķirībā no "parastā" 4mm biezuma stikla, kas nodrošina 31 dB. Labākus rādītājus sniedz trīskāršā stikla divkameru pakete, kur, izvēloties atbilstošus  stiklus un speciālu skaņu absorbējošu pārklājumu, var panākt skaņas izolāciju līdz pat 50 dB. Vidēji ar divkameru stikla paketi no ārpuses ienākošo trokšņu līmeni var samazināt 2 - 2,5 reizes.

Pirmajos stāvos dzīvojošajiem parasti aktuāls ir jautājums par logu drošību. Līdzās risinājumiem, ko ražotāji piedāvā pašai logu konstrukcijai (rokturu bloķēšana, pretuzlaušanas furnitūra u.tml.), arī stikla pakete var "piedalīties" kopējā drošības uzlabošanā. Tas nozīmē paaugstinātas drošības klases stiklu izvēli. Viens no variantiem ir laminētais stikls, kur divas vai vairāk stikla loksnes savstarpēji ir sastiprinātas ar speciālu plēvi (PVB, EVA u.c.). Sasitot šādu stiklu, lauskas paliek pie plēves un neizkrīt no rāmja. Kombinējot stikla slāņu skaitu var panākt visaugstāko drošības pakāpi, kas padarīs stikla izsišanu neiespējamu pat ar cirvi vai šaujamieročiem. Paaugstināta drošības klase ir arī rūdītajam stiklam. To iegūst pēc īpašas tehnoloģijas apstrādājot parasto stiklu, rezultātā iegūstot aptuveni piecas reizes izturīgāku un drošāku stiklu. Saplīstot šis stikls sabirst mazos gabaliņos ar noapaļotām malām un nav traumatisks. Tiesa, mērķtiecīgu ielaušanos šāds stikls nespēs ilgi aizkavēt. Jebkurā gadījumā aizsardzībai pret laupītājiem paaugstinātas drošības stikli ir jākombinē ar citām logu drošību uzlabojošām sistēmām.
 

autors: Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete
Foto: Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete; autors: Loga uzbūves nozīmīgākā daļa – stikla pakete

Tik svarīgā siltumvadītspēja

Siltumvadītspējas koeficients U norāda uz stikla paketes siltuma zudumu līmeni, kas izteikts W/m2K. Jo zemāka ir U vērtība, jo efektīvāk stikla pakete saglabā siltumu. Loga kopējo siltumvadītspējas koeficientu U veido atsevišķu tā konstrukcijas daļu U vērtību summa. Stikla siltumvadītspēju apzīmē ar Ug, profilu siltumvadītspēju ar Uf, bet loga kopējo siltumvadītspēju ar Uw. Šobrīd standarta divu stiklu vienkameras paketei Ug vērtība ir 1,1 W/m2K, bet visa loga kopējā Uw vērtība aptuveni 1,4 W/m2K.

Runājot par apkures rēķinu samazināšanu, viena pati logu nomaiņa nespēs sasniegt izcilus ietaupīšanas rezultātus. Ja samazinās loga vai stikla paketes U vērtība tikai par 0,1 daļu, tas ietaupa gadā 1 kubikmetru dabasgāzes vai 1 litru šķidrā kurināmā par katru loga kvadrātmetru. Lai iegūtu jūtamu rēķinu samazinājumu, logu nomaiņa jāveic kompleksi ar pārējiem ēkas siltumizolācijas pasākumiem.

Nomainīt tikai stikla paketi

Iespējams, daudzi nezina, ka ne vienmēr, lai iegūtu jaunus logus un līdz ar to labākus tehniskos parametrus, ir jāmaina viss logs. Ja loga rāmis ir pietiekami labā stāvoklī, pietiek nomainīt tikai stikla paketi. Turklāt, ja rāmja konstrukcija to atļauj, iepriekšējās divstiklu paketes vietā var ievietot divkameru paketi ar trīskāršu stiklojumu. Tiesa, jebkurā gadījumā pie stikla pakešu maiņas vispirms jākonsultējas ar profesionāļiem, kas noteiks, vai esošais rāmis ir piemērots mūsdienīgai stikla paketei. Rēķinot izmaksās, šāda nomaiņa vidēji maksās ap 1/3 no tās summas, kas būtu nepieciešama pilnībā nomainot veco logu pret jauno un atjaunojot esošo apdari.

Un vēl kāds padoms – dažiem ražotājiem visa nepieciešamā informācija par izmantoto stikla paketi ir iedrukāta rāmītī starp stikliem – gan izmēri, gan izmantotais stikla veids un citas ziņas. Dažreiz būtiska informācija iedrukāta vērtnes sānos un redzama, atverot logu. Precīzi nosaucot šos datus profesionālim, stikla paketes vai citu loga konstrukciju detaļu pasūtīšana un nomaiņa būs daudz ātrāka.


Raksts tapis sadarbībā ar SIA "Labo Logu Aģentūra"


SIA "Labo Logu Aģentūra"
Rīgas birojs, Mūkusalas iela 25, 36. birojs, Rīga, LV-1004
Tel. +371 20016437
E- pasts logi@labologuagentura.lv
Skype: labo.logu.agentura.riga
www.labologuagentura.lv 













Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.