building.lv skaitļos

Lietotāji online55
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
Daudzveidīgās iekšdurvju apdares iespējas : building.lv - par būvniecību Latvijā

Daudzveidīgās iekšdurvju apdares iespējas

Daudzveidīgās iekšdurvju apdares iespējas
Foto: Daudzveidīgās iekšdurvju apdares iespējas

Domājot par iekštelpu interjeru, durvīm, kas atdala vienu telpu no otras, ir īpaši būtiska nozīme kā funkcionālam, praktiskam un dizaina elementam. Viens no durvju izvēles pamatnosacījumiem ir vērtnes apdares materiāls. Šajā ziņā iekštelpu durvīm pieejami dažādi risinājumi, kas nereti sarežģī izvēli, jo katram veidam ir atšķirīgi tehniskie parametri, ekspluatācijas īpašības, vizuālās iespējas un citas nianses. Papildu tam jāņem vērā, ka durvis ir viens no visvairāk noslogotajiem elementiem, kas pakļauts ikdienas intensīvai fiziskai noslodzei, tāpēc arī vērtnes apdares materiālam jābūt ar īpaši augstiem izturības rādītājiem.

Iekštelpu durvju vērtņu apdarei izmanto dabīgo masīvkoku, finierējumu un dažādus mākslīgos materiālus un to kombinācijas.

Masīvkoka apdare – gan durvju vērtnei, gan apdarei tiek izmantots dabīgais masīvkoks, visbiežāk priede. Jārēķinās gan, ka kokam kā dzīvam materiālam, piemīt hidroskopiskums – uzsūcot mitrumu, tas izplešas, izžūstot saraujas. Tas nozīmē ģeometrisko izmēru maiņu, kas var ietekmēt durvju lietošanu ikdienā, piemēram, tās pēkšņi kļūst grūti aizveramas. Lai izvairītos no izmēru "staigāšanas", kvalitatīvi durvju ražotāji izmanto īpaši rūpīgi izžāvētus un apstrādātus kokmateriālus ar stingri noteiktām kvalitātes prasībām. Masīvkoka durvju vērtnes virsma tiek krāsota vai lakota, tādējādi samazinot mitruma iekļūšanu koksnē un palielinot virsmas izturību. Ņemot vērā dabīgos izejmateriālus un visnotaļ tehnoloģiski sarežģīto sagatavošanas procesu, masīvkoka iekšdurvis ir cenas ziņā ievērojami dārgākas par citu veidu durvīm. Ieguvums – augstvērtīgas, taustei patīkamas un ilgmūžīgas  dabīga koka durvis, kas telpas interjeram piešķir to oriģinalitāti un siltuma sajūtu, ko spēj sniegt tikai "dzīvs" kokmateriāls.

Finierēta apdare – durvju vērtnes apdarei tiek izmantots finieris un šis ir viens no populārākajiem apdares veidiem. Šādas durvis labi saglabā formu un ļauj īstenot visdažādākās dizaineru idejas. Finieris ir dabīgs kokmateriāls, kas sastāv no vairākām kopā salīmētām plāna griezuma kokmateriāla kārtām – finierskaidām, ko iegūst sagriežot vai nolobot apaļkoku plānās plēksnēs. Finierim izmanto līmi no sintētiskajiem sveķiem, un finiera kārtas tiek novietotas tā, lai katras kārtas šķiedras virziens būtu 900 leņķī pret blakusesošo. Finiera virsmas izskats atkarīgs no tā, kādas sugas koks izmantots virsējā kārtā un kā novietotas koka šķiedras. Durvju apdarei izmanto finiera loksnes biezumā no 0.2 līdz 3mm, ko stiprina uz vērtnes pildījuma. Viena no finiera priekšrocībām ir plašas tā tālākas apstrādes iespējas – finierēto virsmu var krāsot, lakot, eļļot, pārklāt ar dažādiem apdares materiāliem paverot neierobežotas iespējas radošuma izpausmēm. Turklāt finierēta virsma ir noturīga pret deformācijām un dažāda veida bojājumiem, arī cenas ziņā finierētas durvis ir ievērojami izdevīgās par masīvkoka durvīm.

PVC dekoratīvās plēves apdare – vizuāli durvis, kuru apdarei izmantota PVC dekoratīvā plēve, īpaši neatšķiras no masīvkoka vai finierējuma, jo atkarībā no izvēlētā plēves veida tiek piedāvāta teicama dažādu kokmateriālu faktūras imitācija. PVC plēve ražotnē tiek uzklāta ar vakuumpreses palīdzību, kas garantē izcilu plēves saķeri ar apstrādājamo vērtnes virsmu. PVC plēvei piemīt vairākas priekšrocības – tai ir augsta izturība pret berzi, skrāpējumiem un cita veida ārējiem bojājumiem, tai piemīt izcila mitrumizturība, tā ir ilgmūžīga un nemaina savu krāsu vai izskatu, neatslāņojas un neveido "burbuļus". Papildu tam ar PVC plēvi apdarināta virsma ir viegli kopjama, un atšķirībā no masīvkoka vai finierētajām durvīm, netīrumu noņemšanai nekaitēs arī neabrazīvi ķīmiskie sadzīves tīrīšanas līdzekļi. 

Laminēto durvju apdare – laminētas durvis ir laba alternatīva dārgākiem risinājumiem no dabīgiem kokmateriāliem. Laminēto durvju apdarei bieži izmanto laminētu dekoratīvo papīru, kas labi imitē koka virsmu vai uz tā iespējams attēlot arī dažāda veida zīmējumus. Šādi apstrādātai virsmai gan nepiemīt augsta izturības pakāpe pret mehāniskiem bojājumiem. Piemēram, saskrāpējot šādu "papīra" virsmu, tā vairs nebūs labojama, atšķirībā no virsmas no masīvkoka vai ar finierējumu. Ja nepieciešamas laminētas durvis ar lielāku virsmas izturību, ieteicams izvelēties apdari ar divkāršo laminatīnu – īpašu plastikas materiālu, ko pielīmē vērtnes virsmai. Divkāršais laminatīns ekspluatācijas laikā nemaina krāsu, neizbalo un ir izturīgs pret ūdeni un abrazīviem tīrīšanas līdzekļiem. Laminatīna priekšrocība ir iespēja pārklāt dažādas izliektas virsmas, kas nav iespējams finierētajām durvīm, kur vērtnes virsmai jābūt gludai. Tādējādi laminatīns paver plašas dizaina iespējas, jo arī koka virsmu imitācijas piedāvājums ir pietiekami plašs.

Ekofinierējuma apdare – lai arī šai apdarei tiek izmantots mākslīgi radīts materiāls – ekofinieris – tas ir ekoloģiski tīrs produkts. Ekofinieris ir elastīgs, vairākkārtu dekoratīvais pārklājums uz plastikāta bāzes, kura ražošanā izmantota CPL metode – nepārtraukta presēšana pie zema spiediena. Ekofinierim ir augsta izturība pret mehāniskiem bojājumiem, tā krāsas neizbalē un tas ir izturīgs pret mitrumu. Ekofinierējums ir ļoti līdzīgs dabiska koka virsmai, kas ir silta: tai pieskaroties, nerodas iespaids, ka produkts būtu mākslīgs vai auksts, kā tas mēdz būt ar citiem polimērmateriāliem. Ekofinierējumam ir brīnišķīgs virsmas dizains un teicamas optiskās īpašības.

Ar plašo durvju izvēli var iepazīties SIA Stamars veikalā "Durvju centrs"

Jūrmalas gatve 1, Rīgā vai mājas lapā: www.durvjucentrs.lv
Tālr/fakss: 67418700, mob.: 26527982

E-pasts: salons1@stamars.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.