building.lv skaitļos

Lietotāji online76
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32874
Griestu krāsošanas gudrības : building.lv - par būvniecību Latvijā

Griestu krāsošanas gudrības

Griestu krāsošanas gudrības

Tie, kas kaut reizi pašu spēkiem krāsojuši griestus, zina, ka tas ir visai piņķerīgs uzdevums. Pirmkārt jau nokrāsot griestus ir fiziski grūti, taču izdarīt to kvalitatīvi, lai krāsojums būtu vienmērīgs, ir vēl sarežģītāk. Sadarbībā ar uzņēmuma Tikkurila Mācību centra vadītāju Aivaru Danenbergu piedāvājam dažas pareizas griestu krāsošanas gudrības.

Krāsošanas tehnika

Viens no galvenajiem faktoriem, kas nelabvēlīgi ietekmē krāsojuma kvalitāti, ir ūdens emulsijas krāsu īsais žūšanas laiks. Ja tikko nokrāsotā griestu sleja paspēj apžūt pirms krāsotājs ķeras klāt blakus esošajai slejai, nereti paliek ruļļa pēdas un ir redzama salaiduma līnija. Ja griestu virsma ir neliela un to nav iespējams apskatīt, atkāpjoties no lielāka attāluma, tad šis defekts varbūt arī nebūs redzams, taču krāsojot lielus laukumus, šī problēma kļūst aktuāla. Profesionāli krāsotāji ar šo problēmu tiek galā krāsojot griestus uzreiz visā to platumā, no vienas malas līdz otrai. Krāsa tiek klāta vienmērīgi un bagātīgi, lai, veidojot salaidumus ar rulli, tā nepaspētu apžūt. Ja virsma ir pārāk plata, lai viens krāsotājs to aizsniegtu no vienas malas līdz otrai, reizēm ir jākrāso divatā, vai pat trijatā.

Tas, cik lielā mērā būs redzami krāsojuma defekti, atkarīgs arī no tā, kā uz griestiem krīt gaisma. Jo šaurākā leņķī tā krīt, jo krāsojuma nepilnības būs labāk redzamas. Tādēļ, ja jums mājā ir telpas ar plašiem griestu laukumiem, ieteicams ne tikai nolīgt prasmīgus meistarus, bet pārdomāt arī griestu apgaismojumu.

Virsmas sagatavošana

Svarīgi ir arī pareizi sagatavot krāsojamo virsmu. Viena no kļūdām – nenogruntēt virsmu vispār vai uzskatīt, ka ir pietiekami gruntēt ar dziļumgrunti, kas virsmu gan sasaista, taču nenobloķē. Proti, tā saglabājas ūdens caurlaidīga un uzsūcoša. Krāsu ražotāji ir izpētījuši, ka krāsojot negruntētu virsmu, krāsas patēriņš pieaug gandrīz divas reizes. Šādā virsmā krāsa pastiprināti sūcas iekšā un pārlieku ātri žūst. Rezultātā – augstu kvalitāti nesasniegt. Speciālisti iesaka izvēlēties gruntskrāsu, kas ir baltā krāsā un pēc nožūšanas veido blīvu, ūdens necaurlaidīgu plēvi.

autors: Griestu krāsošanas gudrības
Foto: Griestu krāsošanas gudrības; autors: Griestu krāsošanas gudrības

Krāsas izvēle

Palīgā krāsotājiem, protams, nāk arī krāsu ražotāji. Pirmkārt jau griestu krāsas ir izteikti matētas, tādēļ labi absorbē gaismu un griestu defekti kļūst mazāk redzami. Tādēļ svarīgi izvēlēties tieši griestiem domātās krāsas.  Tā kā modernajās ekoloģiskajās krāsās tikpat kā netiek izmantotas ķīmiskas vielas, kas paildzina žūšanu, par krāsu pildvielu izmanto sīkus graudiņus ar tukšu vidu. Ūdens tajos iekļūst, un tādējādi tiek paildzināta tā iztvaikošana. Viena no labākajām izvēlēm griestu krāsu kategorijā ir Vivacolor krāsa Interior Ceiling, kurai ir piešķirts Ziemeļvalstu ekomarķējums jeb Zaļais gulbis, kā arī to iesaka Latvijas Astmas un alerģijas biedrība. Turklāt ražotāji ir panākuši lielisku matējumu, kas neļauj gaismai izcelt griestu un krāsojuma defektus. Ja virsma iepriekš nogruntēta ar piemērotu gruntskrāsu, vislabākā rezultāta sasniegšanai ir nepieciešama tikai viena krāsas kārta.


Padomus griestu krāsošanai lasiet: http://www.vivacolor.lv/instructions/krasosana-ieksdarbos/griesti/

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.