building.lv skaitļos

Lietotāji online37
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32876
Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība : building.lv - par būvniecību Latvijā

Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība

Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība

Mūsdienu zibensaizsardzības sistēmas ir pilnveidotā versija tām inovācijām, kuras aizsāka Bendžamins Franklins. Mūsdienās zibensaizsardzības sistēmas izbūvē privātmājām, fermām, daudzdzīvokļu mājām, rūpnīcām, skolām, slimnīcām, elektropārvades līnijām un pat kuģiem. Svarīgi ir izprast kādēļ zibensaizsardzība ir vajadzīga un no kā var pasargāt. Zibens spērieni ir neregulāra un neparedzama dabas parādība. Pie vairāku miljonu voltu sprieguma, zibens izlādes strāva var sasniegt 200 tūkstošus ampēru un zibens kanālā gaiss uzkarst līdz 27000 grādiem pēc celsija, bet zibens ātrums ir trešdaļa no gaismas ātruma.

Saskaņā ar statistiku, Latvijā, katru gadu no zibens cieš vidēji 50 ēkas. Pēdējos gados Rīgas pusē, zibens "sarkanais gailis" ir  vairākas reizes viesojies Ikšķilē, Ādažos, Mārupē, un Jūrmalā. Zibens saskādētās elektronikās iekārtas skaitāmas tūkstošos.

Pēdējo divu gadu laikā zibens negadījumos apdrošināšanas uzņēmums BALTA ir atlīdzinājusi zaudējumus privātpersonām vairāk nekā 200 000 eiro vērtībā.(2014. gada dati). ERGO eksperti secinājuši, ka vidējās izmaksātās kompensācijas par zibens radītajiem zaudējumiem ir bijušas pat četras reizes lielākas – no 3000 līdz 4000 latiem – nekā par vētras postījumu radītajiem. Piemēram, 2012. gadā, zibens izraisīta pārsprieguma dēļ ERGO izmaksāja pat rekordlielu – 20 000 latu kompensāciju.

autors: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība
Foto: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība; autors: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība


No kā pasargā zibensaizsardzība?

Gan uzņēmumi, gan mājsaimniecības var pasargāt savus īpašumus no tiešiem zibens spērieniem pārtverot un novadot zibens lādiņu zemē pa zibensaizsardzības sistēmu, kas ir projektēta ievērojot visus vietējos normatīvus, gan arī starptautiskos zibens aizsardzības standartus. Par ēku aizsardzību pret zibeni ir jārūpējas objektu īpašniekiem (LBN 261 10), uzticot šo darbu sertificētiem speciālistiem, kuriem ir zināšanas, speciāli instrumenti un iekārtas, lai šos darbus veiktu.

Zibensaizsardzības uzstādīšana paaugstina īpašuma aizsardzību pret zibens spērieniem, bet nenodrošina 100% aizsardzību. Augstākā līmeņa zibensaizsardzība nodrošina 98% aizsardzību pret šo, joprojām līdz galam neizpētīto, bīstamo dabas parādību. Koki nav uzskatāmi par zibensaizsardzības elementiem, kā arī ar blakus esošo ēku zibensaizsardzību nevar rēķināties, jo to īpašnieks var veikt sistēmas demontāžu vai pārbūvi, neinformējot par to savus kaimiņus. Pieaugot elektronisko ierīču daudzumam, ēkas aizvien vairāk tiek pakļautas zibens riskam.

Ārējā zibensaizsardzības sistēma pasargā no tiešiem zibens spērieniem. Tas nozīmē, ka ēka nav pasargāta no zibens spērieniem, kas caur vadiem un kabeļiem nokļūst ēkas elektrosistēmas tīklā. Lai aizsargātu no šādām izlādēm papildus ir nepieciešams aprīkot ēku ar pārsprieguma aizsardzību un veikt potenciāla izlīdzināšanas pasākumus - sazemējot visas metāla konstrukcijas uz speciālu kopni. Parasti zibens radīts pārspriegums iekļūst ēkā pa elektropārvades līnijām. Pēdējos gados, aizvien biežāk, zibens iekļūst ēkās arī pa telekomunikāciju līnijām, sabojājot modēmu, tad datorus un pēc tam arī citas iekārtas. Pārsprieguma bojātās iekārtas ne vienmēr ir iespējams atjaunot. 

autors: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība
Foto: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība; autors: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība

Zibensaizsardzības sistēmas izbūve, kontrole un standarti.

Zibensaizsardzību izbūvē pēc sertificēta projektētāja izstrādāta tehniskā projekta. Projektā aprēķini tiek veikti saskaņā ar Latvijā adoptētu eiropas standartu LVS EN 62 305, kas cēlies no Vācijas standarta, bet atsevišķos gadījumos var piemērot arī citu Eiropas valstu standartus, kas nosaka alternatīvas izbūves metodes (piemēram aktīvās zibensaizsardzības iekārtas projektē un izbūvē saskaņā ar Francijā izdotu standartu NFC 17 102). Jebkura zibensaizsardzības iekārta sastāv no zibens uztverošās daļas, potenciāla novadītāja un zemējuma iekārtas. Bez kvalitatīva zemējuma zibensaizsardzības iekārta nedarbojas.

Visos standartos, kurus lieto zibensaizsardzības regulācijā, ir noteikti 4 aizsardzības līmeņi. Zibensaizsardzības sistēmu projektē un izbūvē vadoties no tā, cik lielu kaitējumu zibens var nodarīt aizsargājamam objektam. Pirotehnikas noliktavai vai slimnīcas ēkai izbūvētās zibensaizsardzības līmenis vienmēr būs augstāks, kā piemēram celtniecības materiālu noliktavai. Pie mums primāri tiek vērtēts ugunsdrošības risks un iespējamais kaitējums cilvēka veselībai vai dzīvībai. Citās valstīs, veicot aizsardzības līmeņa aprēķināšanu, tiek ņemti vērā arī iespējamie materiāli-ekonomiskie zaudējumi. Likums nosaka, ka zibensaizsardzības iekārtas ir regulāri jāpārbauda. Visas virs zemes esošās konstrukcijas pārbauda vizuāli, bet savienojumu vietām veic pārejas pretestības mērījumus. Zemējuma iekārtām veic pretestības mērījumus, kas parāda vai tā ir spējīga visu zibens lādiņu izlādēt augsnē.

autors: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība
Foto: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība; autors: Zibens kā dabas parādība un zibensaizsardzība
 

Mērījumus veikt var tikai sertificēti speciālisti, kuri regulāri kārto eksāmenus, lai apstiprinātu savas zināšanas dotajā jomā.

SIA Haski Elektro ir liela pieredze zibensaizsardzības projektēšanā, izbūvē un inspicēšanā. Vairāk kā desmit gadu ilgā darbības laikā ir izbūvētas vairāk kā 1000 zibensaizsardzības iekārtas, tai skaitā Rīgas Biržas ēkai Doma laukumā, Pareizticīgo katedrāles zeltītajam kupolam, Radisson Daugava viesnīcai, Latvijas valsts Apdegumu centram, Ādažu militārajai bāzei un daudziem citiem objektiem.


Valters Stāde
SIA Haski Elektro
Sertificēts zibensaizsardzības eksperts
E-pasts: valters@haski.lv
Tālr.: 26106661; 67935213
www.zibensaizsardziba.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.