building.lv skaitļos

Lietotāji online40
Aktīvie uzņēmumi1674
Nozares raksti32872
Zemākas apkures cenas un garantija kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai ilgtermiņā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Zemākas apkures cenas un garantija kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai ilgtermiņā

Zemākas apkures cenas un garantija kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai ilgtermiņā

Ņemot vērā energoresursu pēdējo gadu cenu svārstības un prognozes attiecībā uz cenu kāpumu nākotnē, jo īpaši gāzei un elektrībai, arvien vairāk patērētāju apkures jautājumu risināšanai atgriežas pie pārbaudītām vērtībām. Tas nozīmē izvēli par labu vietējiem resursiem – malkai un šķeldai. To apliecina arī arvien vairāk realizētie projekti šajā jomā, jo īpaši, kur pasūtītāji ir juridiskas personas, nevis privātpersonas.

Priekšroku šķeldai Latvijā devušas jau daudzas pašvaldības, kur apkures nodrošināšanai izbūvētas šķeldas katlu mājas. Kā zināms, šķelda ir vietējais materiāls un šobrīd nav pamata bažām, ka šie resursi nākotnē varētu izsīkt. Galalietotājam tas nozīmē zemākas apkures cenas un garantiju kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai ilgtermiņā. Šie ir arī galvenie iemesli, kāpēc daudzi pasūtītāji izvēlas nomainīt līdzšinējo, citu energoresursu nodrošināto apkures veidu pret tradicionālākiem apkures veidiem. Tas savukārt sniedz plašākas iespējas apkures iekārtu ražotājiem, kuru uzdevums ir nodrošināt maksimāli efektīvus un jaudīgus risinājumus ar pēc iespējas plašākām automatizācijas iespējām un ekonomiskām ekspluatācijas izmaksām.

Ko šodien nozīmē mūsdienīga šķeldas katlu māja? Vienkāršoti raksturojot to, ka pa vienām durvīm iebrauc kravas transports, kas atved šķeldu, izber to uz kustīgas grīdas, tālāk tā nonāk konveijerā, tad apkures katlā un visbeidzot sistēmas otrā galā tiek automātiski savākts atlikums – pelni. Šādu katlu māju var apkalpot viens cilvēks vairāku kurinātāju maiņu vietā kā tas bija agrāk.

Uzņēmums "AGB Serviss" ir viens no tiem ražotājiem, kas 11 savu darbības gadu laikā attīstījuši industriālo cietā kurināmā apkures katlu, siltummaiņu (konvektīvo daļu) un kurtuvju projektēšanu un ražošanu. Uzņēmums var pamatoti lepoties ar virkni nopietniem projektiem visā Latvijā, kur "AGB Serviss" iekārtas uzstādītas gan daudzdzīvokļu namu apkurei, gan dažādu valsts un pašvaldību institūciju apsildīšanai, tostarp izglītības iestādēs, slimnīcās u.c. Uzņēmums specializējies 300- 3000kW jaudas katlu ražošanā, taču atbilstoši klienta vajadzībai iespējams izgatavot gan mazākas, gan lielākas – patlaban līdz 4000kW jaudas sistēmas. Uzņēmums savā ražotnē projektē un izgatavo katlus, dūmgāzu ventilatorus, multiciklonus, kurināmā padeves iekārtas, vadības automātiku kā arī pārējās nepieciešamās nepieciešamās iekārtas katlumājas automatizētas darbības nodrošināšanai.

Uzņēmuma pieredze liecina, ka, izvēloties atbilstošu malkas vai šķeldas katlu mājas risinājumu, piemēram, daudzdzīvokļu mājai apkures izmaksas iespējams samazināt līdz četrām reizēm. Turklāt siltumenerģija, kas iegūta kurinot šķeldu, ir divas reizes lētāka nekā, izmantojot gāzi. Līdztekus gan jārēķinās, ka, lai iegūtu zemu apkures cenu, siltumtīkliem jābūt kārtībā un piegādātais siltums pa ceļam līdz lietotājam nevar aizplūst "pa malām".

 align=Siltuma akumulācija – investīcija, kas atmaksājas

Viens no risinājumiem, ko klientiem izstrādā "AGB Serviss", un, kas ļauj samazināt gan izmaksas, gan fizisko kurināšanas darba apjomu, ir siltuma akumulācija jeb uzkrāšana. Būtībā šī metode nav jaunums - jau agrākos laikos ļaudis centās uzkrāt siltumu, lai izmantotu to vēlāk. Labs piemērs ir agrāko laiku podiņu krāsnis, ko varēja kurināt ik pāris dienas, jo krāsns ilgi saglabāja siltumu. Mūsdienās siltuma uzkrāšanai izmanto ūdens apkures katlus ar speciāliem siltuma akumulatoriem. Šādā gadījumā nepieciešams palielinātas jaudas katls un tehniskais risinājums ar vadības automātiku. Darbības princips ir vienkāršs – īsā laikā tiek saražots noteikts siltuma apjoms, uzkrāts akumulācijas tvertnēs un izmantots pēc vajadzības. Praksē tas nozīmē, ka siltums telpās saglabājas nepārtraukti bez papildu kurināšanas.

SIA "AGB Serviss" valdes priekšsēdētājs A.Bundzens ievērojis, ka praksē cilvēki pieprasa lētāko variantu, cerot ietaupīt uz apkures izmaksām. Lēta apkures iekārta un zema maksa par siltumu nekad neies "roku rokā". Uzņēmuma darbinieki pārliecinājušies, ka cenas ziņā lētie, mazas jaudas katli nespēj apmierināt patērētāja vajadzības. Piemēram, 150 m2 mājai, kam uzstādīts 15kW malkas apkures katls, aukstā laikā tas būs jākurina praktiski visu laiku, lai nodrošinātu nepieciešamo komfortu. Šādā gadījumā pareizākais risinājums būtu lielākas jaudas apkures katls 35 – 50 kW un siltuma akumulācijas tvertnes. Vakarā katls tiek iekurināts, siltums uzkrāts un par kurināšanu var aizmirst vismaz nākamās 24h. Sākotnējās investīcijas šādas sistēmas izveidē būs lielākas, taču tās atmaksāsies jau tuvākajos gados uz kurināmā un komforta rēķina.

autors: Zemākas apkures cenas un garantija kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai ilgtermiņā
Foto: Zemākas apkures cenas un garantija kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai ilgtermiņā; autors: Zemākas apkures cenas un garantija kvalitatīva pakalpojuma saņemšanai ilgtermiņā

Katra klienta vajadzības ir individuālas

"AGB Serviss" savā darbībā ievēro principu, ka katra klienta vajadzība ir individuāla, un standarta risinājumi attiecībā uz apkures sistēmu izveidošanu ir jāpielāgo dažādām situācijām . Uzņēmumam ir izveidots katalogs ar vairāku tipu katliekārtām un kurtuvēm, kuras tiek izmantotas par pamatu konkrētajam pasūtījumam. Jāņem vērā, ka klienti pieprasa arvien ekonomiskākas, ilgmūžīgākas, izturīgākas un vienlaikus cenas ziņā lētākas sistēmas, kas ražotājam nozīmē jaunus izaicinājumus attiecībā uz tehniskajiem risinājumiem un idejām.

Salīdzinot ar konkurentiem, kas piedāvā līdzīgas ārvalstīs ražotas sistēmas, "AGB Serviss" kā vietējā uzņēmuma priekšrocība ir iespēja izpildīt pasūtījumu ievērojami īsākā laika posmā. "AGB Serviss" ražoto apkures katlu augstā kvalitāte, ko atzinīgi novērtējuši daudzi klienti, ļauj veiksmīgi startēt arī ārvalstu tirgos. Šobrīd uzņēmums iegulda līdzekļus ražošanas jaudu palielināšanai.

Raugoties pārskatāmā nākotnē, uzņēmuma pārstāvji prognozē, ka pieprasījums pēc cietā kurināmā apkures katliem tikai palielināsies. Viena lieta ir cena, otrs – nestabilā politiskā situācija, kas var būtiski ietekmēt dabasgāzes piegādes apjomus un cenas. Raugot no šāda aspekta, vietējā kurināmā izmantošana ir daudz uzticamāks risinājums. Tāpat faktam, ka apkures katlus piedāvā vietējais ražotājs, ir būtiska nozīme izvēlē starp alternatīviem piedāvājumiem.

www.agb.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.