building.lv skaitļos

Lietotāji online32
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus : building.lv - par būvniecību Latvijā

Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus

Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus

Vairākās daudzdzīvokļu mājās centrālās apkures sistēmas vairs nespēj nodrošināt dzīvokļos komfortablu gaisa temperatūru. Daudziem iemītniekiem siltuma nepietiek, taču nereti ir arī gadījumi, kad citiem ir pārāk karsti, un lieko siltumu nākas laist ārā pa logiem. Problēmas rada laika gaitā aizsērējuši radiatori, dzīvokļu īpašnieku nelikumīgi veiktā apkures sistēmas pārveidošana, kas veicina apkures sistēmas disbalansi un nespēju normāli strādāt. Iespējamo problēmu un to cēloņu spektrs ir plašs, un bieži vien apsaimniekotājam nav skaidrības, kā labāk konkrētajā situācijā rīkoties. Lai viestu skaidrību par reālo situāciju, esošajām problēmām un veidiem, kā tās atrisināt, nepieciešams veikt apkures sistēmas auditu.

Vairākās daudzdzīvokļu mājās centrālās apkures sistēmas vairs nespēj nodrošināt dzīvokļos komfortablu gaisa temperatūru. Daudziem iemītniekiem siltuma nepietiek, taču nereti ir arī gadījumi, kad citiem ir pārāk karsti, un lieko siltumu nākas laist ārā pa logiem. Problēmas rada laika gaitā aizsērējuši radiatori, dzīvokļu īpašnieku nelikumīgi veiktā apkures sistēmas pārveidošana, kas veicina apkures sistēmas disbalansi un nespēju normāli strādāt. Iespējamo problēmu un to cēloņu spektrs ir plašs, un bieži vien apsaimniekotājam nav skaidrības, kā labāk konkrētajā situācijā rīkoties. Lai viestu skaidrību par reālo situāciju, esošajām problēmām un veidiem, kā tās atrisināt, nepieciešams veikt apkures sistēmas auditu.

Apkures sistēmas laika gaitā kļuvušas nesabalansētas

Apkures sistēmas audits jeb apsekošana galvenokārt nepieciešama ēku apsaimniekotājiem gadījumos, kad namos parādās apkures problēmas – lai saprastu, kādā stāvoklī atrodas ēkas apkures sistēma. Katrs iedzīvotājs apzinās, kāda situācija ir konkrēti viņa dzīvoklī, taču reti kurš saprot, kāda situācija ir mājas kopējā apkures sistēmā. Latvijā celtās daudzdzīvokļu mājas lielākoties ir celtas salīdzinoši senos laikos, tiek ekspluatētas vismaz 30 – 50 gadus, un ir bieži sastopami gadījumi, kad atsevišķu dzīvokļu iemītnieki savulaik esošās problēmas apkures jomā risināja pa savam prātam un ar tajā laikā pieejamajiem līdzekļiem – sākot ar radiatoru maiņu un beidzot ar dažādiem citiem nelikumīgiem tehniskiem risinājumiem (palielinot ūdens caurplūdi caur sava dzīvokļa radiatoriem, uzliekot ventiļus uz stāvvadiem, demontējot pārmijas un t.t.). Ir bijuši pat gadījumi, kad atsevišķos dzīvokļos pieslēdz siltās grīdas no centralizētās apkures sistēmas un veiksmīgi apzogot kaimiņus silti dzīvo.

Tās ir problēmas, ar kurām daudzi ēku iemītnieki un apsaimniekotāji saskaras ikdienā, jo šādas pašdarbības dēļ apkures sistēma nespēj normāli strādāt. Piemēram, ja kāds iedzīvotājs savā dzīvoklī uzliek radiatorus ar lielāku siltuma atdevi, nekā tas būtu nepieciešams, viņš tādējādi noņem vairāk siltuma no sistēmas nekā paredzēts, līdz ar to problēmas rodas viņa kaimiņam, kuram siltuma vairs nepietiek. Kaimiņš ar savu problēmu griežas pie apsaimniekotāja, kurš vai nu paaugstina cirkulējošā ūdens temperatūru, vai mēģina šo problēmu risināt savādāk. Taču pie jebkāda risinājuma šādā gadījumā neizbēgamas problēmas radīsies nākamajiem iedzīvotājiem, kuri savukārt atkal mēģina risināt problēmas pašu spēkiem, un tādējādi sākas ķēdes reakcija, kas noved pie vēl lielākām apkures sistēmas problēmām. Sekas tam visam - ir auksti un/vai pārkurināti dzīvokļi, liels siltumenerģijas patēriņš, ļoti zems tās izmantošanas lietderības koeficients un neizbēgami lieli apkures rēķini. Un līdz pat šim brīdim reti kurš no apsaimniekotājiem apzinās, kādā stāvoklī ir apkures sistēma visā mājā.

Audits palīdz apzināties reālo situāciju

Lai noskaidrotu reālo apkures sistēmas stāvokli, SIA "PANZERS" speciālisti piedāvā veikt apkures sistēmas auditu. To veic, apsekojot visu māju, ieejot, vēlams, katrā dzīvoklī, jo nevar iegūt mājas apkures sistēmas stāvokļa kopējo ainavu, ja nav būts atsevišķos dzīvokļos – ar guļvadu, stāvvadu u.c. sistēmas kopējo sastāvdaļu novērtēšanu vien nepietiek. Pilnu apsekošanu veic, ieejot visās telpās, kur ir apkures sistēma – bēniņos, pagrabos, dzīvokļos, visur, kur vien var piekļūt.

Kad apsekošana ir veikta, speciālisti izstrādā – defektācijas aktu, kurā tiek uzskaitīti visi atklātie sistēmas defekti un sīki aprakstīts visas centrālās apkures sistēmas kopējais stāvoklis. Papildus defektācijas aktam tiek pievienota pavadvēstule, kurā atklātie defekti tiek aprakstīti, kādā veidā konkrētie defekti ietekmē apkures sistēmas kopējo darbību, kā arī kādi ir iespējamie risinājumi attiecīgo defektu novēršanai. Nepieciešamās darbības defektu novēršanai var tikt uzskaitītas gan ieteicamā, gan obligātā formā, jo eksistē gan atsevišķas nepilnības, ko var novērst un palielināt komforta līmeni, gan tādi defekti, bez kuru novēršanas apkures sistēma vienkārši nespēj normāli strādāt.

Trešais audita dokuments ietver tāmi, kurā tiek aprēķināts, cik izmaksā konstatēto defektu novēršana.

Par audita nepieciešamību liecina iedzīvotāju sūdzības

Apsaimniekotājam visdrošākais rādītājs par audita nepieciešamību ir konkrētās ēkas iedzīvotāju sūdzības par apkures problēmām. Ja šādas sūdzības ir, apsaimniekotājam tās jāņem vērā un jāsāk rīkoties. Taču audits ir tikai pirmais posms veicamo darbu ķēdē, jo tas pats par sevi problēmas neatrisinās, tādēļ ir vērts domāt uzreiz ne tikai par problēmu atrašanu, bet arī to novēršanu.

Lielākas vai mazākas apkures sistēmas problēmas eksistē gandrīz katrai pirms vairākiem gadu desmitiem celtai daudzdzīvokļu ēkai, taču tās var atšķirties gan pēc to veida, gan problēmas nopietnības. Tas viss arī nosaka audita un sekojošo sistēmas darbības uzlabošanai veicamo pasākumu nepieciešamību. Protams, līdzekļu ekonomijas nolūkos parasti audits un sekojošie remontdarbi tiek veikti tikai tādām mājām, kur problēmas ir samilzušas lielas, taču der vēlreiz atgādināt, ka dažkārt apsaimniekotājs par esošajām problēmām var arī nenojaust, jo iedzīvotāji tās mēdz risināt saviem spēkiem. Līdz ar to netiek darīts nekas, lai uzlabotu sistēmas efektivitāti un samazinātu izdevumus par apkuri. Savukārt problēmu konstatācijas gadījumā apsaimniekotājs bieži izvēlas vienkāršāko risinājumu – ja cilvēki sūdzas par aukstumu, paaugstina sistēmā cirkulējošā ūdens temperatūru. Taču līdz ar to rodas pārkurināti dzīvokļi, kuru īpašnieki lieko siltumu izlaiž ārā pa logiem, tas viss padara apkuri par neefektīvu un dārgu pasākumu.

autors: Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus
Foto: Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus; autors: Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus

1.att. Tā izskatās radiatori pēc vairākiem ekspluatācijas gadiem

Gadu gaitā apkures sistēmas aizsērē

Jebkurai 20 – 40 gadus ekspluatācijā esošai ēkai, kam nav veikti nekādi sistēmas uzlabošanas, atjaunināšanas vai tīrīšanas darbi, apkures sistēmas caurules un radiatori būs vairāk vai mazāk aizauguši ar nogulsnēm, jo nogulsnes veidojas neizbēgami, speciāli apkures sistēmai sagatavots ūdens tiek piegādāts vien pēdējos gados un arī tad ne visur, īpaši mazākās apdzīvotās vietās provincēs. Ja ūdens nav sagatavots, nogulsnes veidojas pastiprināti, un tādās vietās sistēmas attīrīšana ir vēl aktuālāka.

Audits atklāj praktiski visus redzamos apkures sistēmas trūkumus. Lai audits būtu precīzāks, vēlams to veikt apkures sezonas laikā – tad, kad sistēma ir ieslēgta. Tad var veikt ne tikai caurplūdes, bet arī temperatūras mērījumus, un tie apkures sistēmai ir vissvarīgākie. Eksistē vēl viena nianse, ko noteikti jāņem vērā – cilvēki dažkārt domā, ka viss ir kārtībā, jo nesen nomainījuši radiatorus. Taču SIA "Panzers" darbinieki min vienu piemēru (protams, tādu piemēru ir daudz), kas liecina par pretējo – apsekojot māju, kur bija problēmas ar apkures sistēmu, kāda iemītniece apsekotājus negribēja laist savā dzīvoklī. Arguments – nesen, pirms 4 gadiem, uzlikusi jaunus radiatorus. Pēc paskaidrojuma, ka darbinieki tikai izmērīs radiatoru temperatūru un pārliecināsies, ka viss ir kārtībā, mērījumus tika ļauts veikt, un tie uzrādīja 12 grādu starpību starp radiatora ieeju un radiatora ārējo (astes) malu.

Tas nozīmēja to, ka šo četru gadu laikā radiators jau par apmēram 30 % bija "aizaudzis" ar nogulsnēm. Izskaidrojums vienkāršs – tā kā apkures sistēmas ir slēgtas, tajās esošie netīrumi plūst pa visu sistēmu un tiklīdz tiek uzstādīts jauns radiators, tā pie mājas apkures sistēmas ūdens notecināšanas un uzpildīšanas tajā uzreiz palielinās caurplūde, un šis impulss dod atbalsi arī uz visu sistēmu, līdz ar ko tajā esošie netīrumi "sakustas" un aizplūst arī uz jaunajiem radiatoriem. Turklāt jāņem vērā jaunajiem radiatoriem ribās ir ievērojami mazāka caurplūde nekā čuguna radiatoriem, un tāpēc tie ātrāk aizsērē. Ja čuguna radiatoriem ribās esošo caurplūdes cauruļu šķērsgriezums ir ~2,5 cm, tad jaunajiem radiatoriem, atkarībā no ražotāja, šis šķērsgriezums ir vien ~0,8 cm.

Aizsērēšana sākas no radiatora ārējās ("astes") malas un virzās diagonāli uz augšu, ieplūdes caurules virzienā. Tas gan nenozīmē, ka jaunie radiatori būtu sliktāki, vienkārši tie ir paredzēti izmantošanai tīrās apkures sistēmās, kurās cirkulē speciāli sagatavots ūdens. Tādēļ nākotnē jāpievērš uzmanību arī tam, kāds ūdens tiek izmantots apkures sistēmas uzpildīšanai. Ja ūdens ir speciāli sagatavots (mīkstināts), tad apkures sistēmas aizsērēšanas iespējas ir daudz mazākas, nekā izmantojot parastu ūdeni. Latvijā pilsētās (vismaz lielākajās) lielākoties izmanto sagatavotu ūdeni, piemēram, "Rīgas siltums" paši nodrošina ūdens sagatavošanu (tas ir zaļganā krāsā, to nevar izmantot ne kā dzeramo, ne kā karsto ūdeni, tas domāts speciāli apkures sistēmas uzpildīšanai). Citās vietās, kur šādas iespējas netiek nodrošinātas, ūdens sagatavošanas risinājumu rast var ar speciālu filtru izmantošanu vai arī ar īpašu elektromagnētisko ūdens pārveidotāju palīdzību, par šo pasākumu veikšanu ir jālemj pēc ūdens analīžu veikšanas. Par radiatoru aizaugšanu ar nogulsnēm katrs savā dzīvoklī var pārliecināties pats, pieliekot roku pie augšējās (vismaz normāli tā tam būtu jābūt, bet gadās dažādi) ieplūdes caurules un pēc tam pieliekot roku pie ārējās ("astes") apakšējās malas, ja jūt krasu atšķirību tas nozīmē, ka radiators ir aizaudzis ar nogulsnēm.


autors: Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus
Foto: Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus; autors: Apkures sistēmas audits atklāj problēmas un piedāvā risinājumus

2.att.Radiators pēc attīrīšanas

Aizsērējušus guļvadus un radiatorus nepieciešams attīrīt

Ēkās, kas tiek ekspluatētas ilgus gadus, lielas problēmas rada radiatoru un guļvadu aizaugšana ar nogulsnēm, tādējādi samazinot ūdens cirkulāciju un reizē arī apkures elementu jaudu, siltuma atdevi un temperatūru apsildāmajās telpās. Paralēli tam palielinās arī hidrauliskā pretestība, enerģijas patēriņš, iekārtu avārijas gadījumi, kā arī sistēmu sasalšanas bīstamība. Lai risinātu šo problēmu, ir izmēģināti dažādi tehnoloģiskie risinājumi, ieskaitot speciālu ķīmisku līdzekļu izmantošanu nogulšņu šķīdināšanai. Taču šādi līdzekļi mēdz atstāt negatīvu iespaidu uz apkārtējo vidi un uz pašu apkures sistēmu, tādēļ ir rasti arī citi tehniski risinājumi. Viens no tādiem, ir izgudrots 1998. gadā Latvijā un ko piedāvā SIA "Panzers", ir veikt cauruļvadu un radiatoru mehānisku tīrīšanu ar patentētas tehnoloģijas palīdzību. Tā ir Kinētiskā Hidrauliskā Viļņa (KHV) tehnoloģija, kas izturējusi laika pārbaudi un paredz ātru un ērtu cauruļu atbrīvošanu no dažāda piesārņojuma.

KHV metode ir balstīta uz šādu principu: tiek radīts īslaicīgs (sekundes daļās mērāms) pneimatisks vilnis, kas tiek virzīts uz ūdens stabu attīrāmajā apkures sistēmā (cauruļvadā, kanalizācijā) ar spēku, kas ir pietiekams, lai veiktu sistēmas attīrīšanu no nogulsnēm. Vilnis izplatās ūdenī, tādēļ tam netraucē cauruļu izliekumi un pagriezieni. Šīs unikālās īpašības ļauj bez demontāžas veikšanas dažu sekunžu laikā atbrīvot caurules no sablīvējumiem, nogulsnēm un piesārņojuma, turklāt metodi ir iespējams izmantot jebkurā gada laikā, pat apkures sezonā.

KHV metode var tikt izmantota darbā ar jebkuru cauruļvadu sistēmu, jebkāda veida ēkās un konstrukcijās, ar radiatoriem un konvektoriem. Tā kā nav divu pilnīgi vienādu objektu, tad pirms sistēmas attīrīšanas SIA "PANZERS" sertificēti eksperti veic rūpīgu sistēmas izmeklēšanu (auditu) un atklāj visus tās trūkumus, tostarp konstrukcijas defektus. Katram konkrētajam objektam tiek izstrādāts optimālais individuālais projekts, kas ietver ne tikai sistēmas attīrīšanu, bet – ja klientam ir tāda vēlme – arī visu atklāto sistēmas nepilnību novēršanu. Darba laikā tiek veikta morāli un tehniski novecojušo apkures sistēmu savešana kārtībā, balansēšana un pilna optimizācija, balstoties uz vismodernāko tehnoloģiju izmantošanu. Tas ļauj reizē ar sistēmas attīrīšanu novērst arī daudzas citas jau augstāk minētās problēmas un optimizēt sistēmas darbību.

KHV attīrīšana paaugstina sistēmas efektivitāti par 25 – 30 procentiem

Galvenās KHV metodes izmantošanas priekšrocības ir ātrums un efektivitāte, turklāt tā ir arī salīdzinoši lēta. Runājot par veicamo darbu operativitāti, var pieminēt, ka visu nepieciešamo darbu veikšana katrā dzīvoklī kopumā aizņem ap pusstundu. Lai veiktu pilnu centrālas apkures sistēmas attīrīšanu piecu stāvu mājai ar trim kāpņu telpām, ir nepieciešamas ne vairāk kā piecas darba dienas. Papildus ieguvums ir tāds, ka ēkām, kurās tiek veikti darbi, nav nepieciešams veikt apkopi vai speciālus sagatavošanas darbus ne pirms, ne pēc sistēmas attīrīšanas.

Arī par iespējamo ekoloģisko kaitējumu bažām nav pamata – netiek izmantotas nekādas ķimikālijas un arī izskalotās nogulsnes nesatur nekādas kaitīgas vielas. KHV metode reizē ir gan vienkārša, gan efektīva, gan droša. Sistēmas attīrīšana tiek veikta pakāpeniski dažādos sistēmas posmos. Kompaktais aprīkojums tiek pieslēgts katrai apkures iekārtai (baterijai, radiatoram, konvektoram), kā arī pie stāvvadiem un guļvadiem. No katra pieslēguma punkta uz sistēmu tiek novadīts pneimatiskais hidrauliskais vilnis, kas arī veic attīrīšanas darbus. Bažām par riskiem drošībai šeit arī nav vietas, jo attīrāmajā sistēmā netiek radīts liels spiediens. Būtiskais elements KHV metodē ir nevis viļņa spēks, bet tā īslaicīgums – iedarbība tiek veikta sekundes desmitdaļu laikā. Spiediens izplatās tādā veidā, ka uz slēgmehānismiem (krāniem), cauruļvadu un radiatoru sienām iedarbojas mazāk nekā 2% no viļņa spēka. Analoģisks efekts rodas tad, ja pudelei ar ūdeni spēcīgi uzsit pa korķi – pudeles sienas necietīs, toties pudeles dibens tiks izsists.

Savukārt efektivitāti pierāda fakts, ka vienkāršais kompaktais aprīkojums ļauj ātri attīrīt aizsērējušas caurules attālumā līdz 60 metriem no pieslēguma vietas. Metode ir īpaši efektīva, attīrot vecus, sarūsējušus radiatorus, caurules un sistēmas, kur nav iespējams izmantot citus līdzekļus, kā vien pilnīgu nomaiņu, kas savukārt ir saistīta ar lieliem tēriņiem.

Visus darbus veic SIA "PANZERS" sertificēti speciālisti ar lielu pieredzi šajā jomā. No metodes izgudrošanas brīža ar šīs metodes palīdzību ir attīrītas vairāk nekā 17 000 ēku centrālās apkures sistēmas vairākās Valstīs (Latvija, Polija, Ukraina, Igaunija, Krievija, Baltkrievija, Kazahstana) un visā metodes izmantošanas laikā nav konstatēts neviens gadījums, kad tiktu pārrautas attīrāmās sistēmas un applūdinātas mājas, kurās tika veikti darbi. Starp ievērojamākiem objektiem Latvijā, kur tika pielietota KHV metode, var minēt Latvijas nekustamo īpašumu aģentūras ēku Vaļņu ielā, Ģenerālprokuratūras ēku Kalpaka bulvārī, Tiesas ēku A.Pumpura un Antonijas ielās, kā arī Rīgas domes nekustamā īpašuma Departamenta ēkas Vāgnera ielā 5, Rīgā. Vairāku objektu saraksts ir atrodams mūsu mājas - lapā www.panzers.lv

Apkures sistēmu tīrīšanas izmaksas, izmantojot KHV tehnoloģiju, aptuveni ir 20 eiro par vienu apkures elementu (radiatoru) (+PVN), izmaksas ir atkarīgas no konkrētas sistēmas stāvokļa un aizsērējuma pakāpes. Efektivitāti un tīrīšanas lietderību apliecina dati, ka dažos objektos attīrīšanas izdevumi tiek atpelnīti jau pēc pirmās apkures sezonas. Šie dati attiecas tikai uz sistēmu skalošanu, taču iespējams nepieciešamības gadījumā vienoties arī par nepieciešamo apkures sistēmas vai tās atsevišķu sastāvdaļu remontu. Remonta izmaksas katrā gadījumā tiek vērtētas individuāli.

Salīdzinājumā ar jebkuru tradicionālo apkures sistēmu renovācijas metodi, KHV metode ļauj 8 – 10 reizes samazināt darbu veikšanas laiku, 5 – 8 reizes samazināt darbu veikšanas izmaksas, kā arī atbrīvot ēku un dzīvokļu īpašniekus no neērtībām, ko neizbēgami rada ilgstošu remonta un montāžas darbu veikšana. KHV metodes izmantošana dod arī iespēju:
* Pagarināt apkures sistēmu kalpošanas laiku un bezavāriju ekspluatācijas laiku jebkāda veida objektos par 70 – 80%;
* Paaugstināt atsevišķo iekārtu un visas sistēmas siltuma atdeves efektivitāti par 25 – 75%;
* Saglabājot telpās temperatūru, kas pastāvēja pirms darbu veikšanas, samazināt apkures izdevumus par 20 – 50%;
* Panākt ievērojamu telpu temperatūras pieaugumu, vienlaicīgi samazinot izdevumus par 10 – 30%.

Atkarībā no apkures sistēmas piesārņotības pakāpes, laika periods, kurā tiek atgūti līdzekļi, kas tika iztērēti, veicot attīrīšanu ar KHV metodi, ir no 3 – 4 mēnešiem līdz pusotram gadam.

Atbildīga pieeja palīdz novērst problēmas.

Ēku iedzīvotājiem un apsaimniekotājiem nepieciešama kopīga un atbildīga pieeja ar apkures sistēmām saistītu jautājumu un problēmu risināšanai. Daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājiem jāsaprot to, ka mājas apkures sistēma ir kopīpašums, ar kuru nevar veikt patvaļīgas manipulācijas, jo nepieciešams ņemt vērā visu iedzīvotāju intereses, bet pašdarbības rezultātā rodas problēmas. Bieži arī apsaimniekotāji mēdz uzskatīt, ka viņu atbildība beidzas līdz ar stāvvadiem un citām sistēmas daļām, kas atrodas koplietošanas telpās, nerūpējoties par to, kādi radiatori uzstādīti dzīvokļos, vai ir uzstādītas pārmijas vai nav, utt.

Taču bez kontroles apkures sistēma nespēj normāli funkcionēt. Turklāt daudzām senāk celtām ēkām sākotnējā projekta dokumentācija nav saglabājusies, un lai izveidotu projektu no jauna, nāksies šķirties no prāviem līdzekļiem. Tādēļ, vēloties veikt jebkādu radiatoru maiņu, iedzīvotājiem nepieciešams griezties pie apsaimniekotāja un kopīgi ar sertificētu speciālistu jāizstrādā radiatoru maiņas projekts.

Galvenie ieguvumi, ko sniedz apkures sistēmu audits, attīrīšana un remonts, ir komforta līmeņa paaugstināšanās dzīvokļos un mazāki siltuma rēķini to iemītniekiem.

"Dzīvo siltāk, maksā mazāk"

SIA "PANZERS" veic arī ūdens un kanalizācijas sistēmu remontu, apkopi un uzstādīšanu.


SIA "Panzers" valdes priekšsēdētājs Eduards Barkāns.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.