building.lv skaitļos

Lietotāji online62
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32874
Iespējams – līdz šim mehāniski un termiski izturīgākā fasādes siltināšanas un apdares sistēma : building.lv - par būvniecību Latvijā

Iespējams – līdz šim mehāniski un termiski izturīgākā fasādes siltināšanas un apdares sistēma

Iespējams – līdz šim mehāniski un termiski izturīgākā fasādes siltināšanas un apdares sistēma
Foto: Iespējams – līdz šim mehāniski un termiski izturīgākā fasādes siltināšanas un apdares sistēma

Tā tikai šķiet, ka mājas fasādei, turklāt klātai ar dekoratīvo apmetumu, nekas nevar notikt un tās virsma ir teju tikpat izturīga kā akmens. Realitāte tomēr ir cita un pietiek vien ar kādu sparīgāku triecienu pret sienu ar bumbu, plašāk atvērt durvis, atsitot to rokturi pret sienu, vai piedzīvot pamatīgu krusu vai saules svelmi, lai nelieli apmetuma fragmenti atdalītos no virsmas, atstājot aiz sevis "tukšus" laukumus.

Ievērojot to, ka tradicionālās siltināšanas sistēmas ar dekoratīvo apmetumu nav ilgstoši izturīgas pret dažāda veida mehānisko iedarbību un straujām klimatisko apstākļu maiņām, zīmols "Ceresit" piedāvā īpaši triecienizturīgu ārējās siltumizolācijas kompozītsistēmu "Ceresit Ceretherm Impactum". Šo sistēmu raksturo vairāki parametri, kas svarīgi ēkas ilgmūžīgā ekspluatācijā - ļoti liela izturība pret ārkārtēju mehānisko un termisko spriedzi, izcili siltumizolācijas parametri un maksimāli kāpināta izturība.

Aizsardzība pret mehāniskiem bojājumiem un augsta triecienizturība

 border=

Viena no svarīgākajām sistēmas "Ceresit Ceretherm Impactum" īpašībām, kas atšķir to no citām zemapmetuma siltināšanas sistēmām, ir augstā izturība pret mehāniskiem bojājumiem, caurduršanu un triecieniem. Turklāt triecienizturība ir vairāk nekā 100 J, kas pat desmit reizes pārsniedz ETAG 004 prasības attiecībā uz augstāko izturības kategoriju, vairāk nekā 100 reižu – minimālās klases gadījumā. Raidot triecienu ar 100 J spēcīgu kinētisko enerģiju pret virsmu, kam izmantota "Ceresit Ceretherm Impactum" sistēma, tiek iegūta analoga triecienenerģija kā futbolbumbai, kas lido ar vairāk nekā 90 km/h lielu ātrumu, vai tenisa bumbiņai, kas lido ar vairāk nekā 250 km/h lielu ātrumu.

Augstā noturība iegūta izmantojot elastomēru kompozīciju ar vairāku veidu šķiedru (stikla šķiedras, oglekļa, poliakrilamīda) maisījumu, kas sistēmas struktūrā veido pastiprinājuma ietvaru. Elastomēri ir šķiedras, kas nodrošina augstu spriedzes novadīšanas pakāpi cietu priekšmetu radītu triecienu gadījumā. Šī elastomēru un šķiedru kombinācija nodrošina sistēmas ātru atjaunošanos sākotnējā formā pēc trieciena radītas mehāniskas deformācijas, nepieļaujot plaisu veidošanos sistēmā.

Skaties video:


Izturība pret caurduršanu

 border=

Lai arī fasādes siltumizolācijas slāņa caurduršanas risks praksē ir neliels, tāds tomēr pastāv, ja runā par tīšu īpašuma bojāšanu, piemēram, vandālisma rezultātā. Šai ziņā "Ceresit Impactum" sistēmai piemīt ļoti liela izturība pret caurduršanu (izspiešanos cauri slāņiem). Šo izturību nodrošina unikāla poliakrilamīda, stikla un oglekļa šķiedru, kā arī citi komponenti, kas veido "mikro pastiprinājuma" tīklu stiegrojošā slānī, un dziļāko slāņu laminārās sistēmas kombinācija. Viss minētais kopā ar dispersijas īpašībām ļauj "Ceresit Impactum" sistēmai saglabāt slāņu viengabalainību un to lielo mehānisko izturību.

Elastība pret termiskajām spriedzēm

 border=

Pateicoties sistēmas "Ceresit Impactum" kompaktajai struktūrai, tā ir ļoti elastīga, kas ļauj atslābināt iekšējās spriedzes, ko rada gan pašu pārklājumu termiskā darbības, gan strukturālā slodze. Elastības saglabāšana ļoti plašā temperatūras diapazonā (no -30 °C skarba sala apstākļos līdz +60 °C karstās vasarās) kompensē visas deformācijas, tādējādi nepieļaujot mikroplaisu veidošanos, sistēmai saraujoties. Papildu tam visas sistēmas elastībai ir nozīme pie dažāda veida mehāniskās iedarbības uz virsmu.

Skaties video:

Ierobežota mitruma uzkrāšanās

 border=

Fasādes siltināšanas sistēmām jābūt ar labu gaisa caurlaidību, lai nodrošinātu visu "pīrāgā" izmantoto materiālu ātru izžūšanu pēkšņa mitruma gadījumā, piemēram, pie spēcīgām lietusgāzēm. Tas nozīmē, ka sistēmai jābūt ar mazu ūdens absorbciju, kas piemīt arī "Ceresit Impactum". Pārbaudes testi apliecinājuši ne tikai mazu ūdens uzsūkšanu apmetuma struktūrā, bet arī sistēmas dziļāko slāņu hidrofobitāti. Ūdens daļiņas nespēj iekļūt sistēmas struktūrā un attiecīgi tā nekļūst mitra. Šo procesu atbalsta liela tvaika caurlaidība, kas pieļauj brīvu ūdens tvaika izplūšanu – parādību, ko parasti dēvē par sienu "elpošanu". Pateicoties visām minētajām īpašībām, lielā mērā ir ierobežota mitruma uzkrāšanās un attiecīgi novērsts sistēmas krāsas zuduma, atslāņošanās vai bioloģiskas sabojāšanas (pelējums, aļģes, sēnītes) risks. Ārējā seguma ("Ceresit CT 79" apmetums) "slēgtā" struktūra sniedz papildu aizsardzību pret dažādu mikroorganismu iekļūšanu un vairošanos, radot pelējuma sēnīšu u.tml. attīstību uz "Ceresit Impactum" sistēmas virsmas vai dziļākajos slāņos.

Noturība pret laika apstākļu iedarbību

 border=

Krasas gaisa temperatūras maiņas vai spēcīgs UV starojums neietekmēs sistēmas "Ceresit Impactum" ekspluatāciju vai vizuālā izskata. Tās lielā elastība nodrošina ēkas termisko spriedžu kompensēšanu; šādas spriedzes parasti rada mainīgi temperatūras un mitruma apstākļi. Pateicoties ārējā seguma ("Ceresit CT 79" apmetums) gludajai un "slēgtajai" struktūrai, sistēma ir izturīga arī pret spēcīgām lietusgāzēm, vētrām ar krusu un citiem skarbiem laika apstākļiem.

Spēja pašattīrīties

 border=

Pateicoties sistēmas lielajai hidrofobitātei un virsējā seguma gludajai, hermētiskajai struktūrai, ir vērojams tā sauktais fasādes "pašattīrīšanās" efekts. Tas nozīmē, ka uz virsmas sakrājušies netīrumi tiek aizskaloti kopā ar nokrišņu ūdeņiem. Lietus lāses uz virsmas rada sava veida "pērles" un kopā ar netīrumu daļiņām neiespiežas sistēmas slāņos, bet gan notek pār virsmu, atstājot fasādi tīru. Turklāt netīrumiem nav iespēja iekļūt dziļākos sistēmas slāņos, jo virsma ir hermētiska un gluda. Tāpat virsma ir noturīga pret atmosfēras piesārņojuma statisko piesaistīšanu (ar tā saukto anti netīrumu piesaistes efektu), kas arī palīdz ilgstoši un efektīvi pasargāt fasādi no netīrumiem.

 align=Iespējami trīs sistēmas veidi

"Ceresit Impactum" sistēmai ir trīs pamata varianti ar dažādām pastiprinājuma sietu veidu un slāņu skaita kombinācijām. Viens no modeļiem atšķiras ar diviem sietu slāņiem, no kuriem vienam ir iespējami lielākais blīvums. Lai gan visi trīs varianti nodrošina lielu triecienizturību (pirmā klase atbilstoši ETAG 004), modelis ar diviem sietu slāņiem ir spēcīgākais un labākais, izturot triecienus, kuru spēks pārsniedz 100 J.

Obligāta "Ceresit Impactum" sistēmas sastāvdaļa ir EPS siltumizolācijas paneļi. Sistēmas izcilā elastība, tās mehāniskā izturība pret triecieniem un caurduršanu, kā arī ierobežotā strukturālā absorbējamība sniedz iespēju fasādēs izmantot standarta EPS paneļus, nemeklējot dārgākus risinājumus.

Plašas izmantošanas iespējas

Izturīgā "Ceresit Impactum" sistēma izmantojama gan vienģimenes un daudzģimeņu ēkās, kā arī sabiedriskajās un komerciālajās celtnēs. Galvenokārt to izmanto virs pamatu zonas, visā fasādes platībā vai arī atkarībā no celtnes izmantošanas veida noteiktos fasādes laukumos, piemēram, ap ēku ieejām, garāžām u.tml. Turklāt, ņemot vērā termisko spriedžu kompensācijas jaudu, šī sistēma būtu jāuzstāda tur, kur fasādi plānots krāsot tumšās vai intensīvās krāsas (HBW indekss ≥ 5%).


Materiāla tapšanā izmantoti materiāli no vietnes: http://ceresit-impactum.com/lv/

 

 

SIA Profcentrs
Ventspils iela 63a, Rīga
info@profcentrs.lv
Tālr:+371 67455613
Mob tālr:+371 28696567

www.profcentrs.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.