building.lv skaitļos

Lietotāji online26
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Ventilējamās fasādes ar gaisa spraugu ēkas ilgmūžībai un siltumam : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ventilējamās fasādes ar gaisa spraugu ēkas ilgmūžībai un siltumam

Ventilējamā fasāde ir ārsienu siltināšanas sistēma, kuras galvenā atšķirība no tradicionālās ārsienu siltināšanas sistēmas, ir 2.5 – 5cm gaisa spraugas izveide starp ēkas mūra ārsienas izolācijas materiālu un ārējo apdari. Tādējādi starp abiem šiem slāņiem veidojas gaisa kustība un mitrums no materiālu virsmām izgaro intensīvāk un ātrāk tiek novadīts pa sienas augšējā vai apakšējā daļā atstātajām atverēm.

Ventilējamās fasādes konstrukcijas izmanto gadījumos, kad nav pielietojami tradicionālie fasādes siltināšanas paņēmieni. Pirmkārt, tas ir gadījumos, ja aprēķini liecina, ka siltumizolācijas slānī uzkrāsies mitrums. Otrkārt, ja ārējais slānis – silikāta ķieģeļu vai apdares mūrējums ir plānāks nekā 120mm. Gadījumā, ja ārējā mūrējuma šuves nav rievotas un nav piepildītas tā, lai samazinātos sienas absorbcijas koeficients un ūdens caurlaidība. Ventilējamās fasādes izmanto arī tad, ja ārējā slāņa mūrēšanai tiek izmantota java bez piedevām, kuras samazina ūdens caurlaidību. Arī tad, ja siena atrodas atvērtā, no valdošajiem vējiem un nokrišņiem nepasargātā vietā vai arī, ja ēkas atrodas piejūras zonā.

Par piemērotāko siltināmo materiālu ventilējamo fasāžu veidošanā speciālisti atzīst akmens vates plāksnes. Kā zināms, akmens vates plāksnes nedeg un neizdala kodīgus dūmus, tām piemīt teicamas skaņas un siltuma izolācijas īpašības, tās neuzņem mitrumu, ir izturīgas pret krasām temperatūras maiņām, tās nemaina ģeometrisko izmērus un tām ir ilgs ekspluatācijas laiks.

Veidojot ventilējamās fasādes, vispirms pie esošās siena piestiprina koka vai metāla karkasa elementus, pēc tam izolācijas plātnes vienā vai divās kārtās. Atkarībā no paredzētās konstrukcijas, izmanto šādus ventilējamo fasāžu variantus: mīkstās (puscietās) akmens vates plāksnes plus vēja izolācijas plēve; otrs variants – mīkstās (puscietās) akmens vates plāksnes plus cietā vēja izolācijas akmens vates plāksne; trešais variants – vienas loksnes akmens plāksnes bez papildu vēja izolācijas. Šim variantam piemērotas tādas plāksnes kā Rockwool Venti Max, kas veidota no divu dažādu blīvumu slāņiem  vai puscietā akmens vates plāksne Panelrock. Jāatzīmē, ka tieši trešais ventilējamo fasāžu variants ar divējāda blīvuma akmens vates plātnēm ir efektīvākais risinājums. Jāuzsver, ka speciālo pretvēja vai divējāda blīvuma akmens vates plātņu izmantošana garantē optimālu ēkas ārsienas mitruma stāvokli un palīdz izvairīties no kondensāta veidošanās, jo tikai šīm plātnēm raksturīga īpaši laba ūdens tvaiku caurlaidība.

Ja paredzēts ierīkot divslāņu izolāciju, tad pamatslānim izmanto mīkstu vai puscietu akmens vati, bet otrajam slānim – cietās pretvēja plātnes vai speciālās plēves, (kā minēts pirmajā un otrajā variantā). Šos materiālus izvēlas atkarībā no tā, cik intensīva ir ventilācija pa sienas gaisa spraugām (kāds ir sienas vēdināšanas atveru laukums). Cietās pretvēja akmens plāksnes piestiprina tā, lai tās pārklātu mīksto vai puscieto akmens vates plātņu šuves. Ja vēja izolācijai izmanto speciālās plēves, tām cieši jāpiekļaujas izolācijas materiālam un tajās nedrīkst rasties mehāniski bojājumi. Akmens vates plātnēm pilnībā jāaizpilda telpa starp karkasa elementiem un cieši jāpiekļaujas gan pie esošās sienas, gan pie karkasa, lai izolācijas biezums būtu vienāds visā slānī.

Izolācijas plātnes piestiprina mehāniski – ar enkuriem (vidēji 2-4 enkuri uz katru plātni). Stiprinājuma enkuru formu un garumu izvēlas, ņemot vērā siltumizolācijas slāņa biezumu, siltināmās sienas stāvokli un būvmateriālu, no kura tā veidota.

Raksta tapšanā izmantoti SIA "Rockwool" materiāli

SIA "Rockwool"
Ropažu iela 10, Rīga
Tālr.: 67032585
Fakss.: 67032586
E-pasts: Office@rockwool.lv
www.rockwool.lv

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.