building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
"Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm : building.lv - par būvniecību Latvijā

"Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm

Tuvojas vasara, kad izmantosim ikvienu iespēju pabūt laukā no telpām, tāpēc visam, kas saistīts ar laika pavadīšanu svaigā gaisā, jābūt kārtībā. Arī terasei, īpaši, ja tiek plānota tās izbūve vai esošās rekonstrukcija.

Terases ir divējādas – āra terases, kuru konstrukcijas būvētas uz grunts, un terases kā vaļēja zona, kas veidota virs apsildāmām telpām. Attiecīgi abiem veidiem tiek izmantoti atbilstoši hidroizolācijas risinājumi, ko piedāvā SIA "Profcentrs" pārstāvētais hidroizolācijas produktu un risinājumu zīmols "Ceresit". Šie izstrādājumi sniedz drošu un ilgstošu aizsardzību pret ūdeni, šie produkti ir ērti un vienkārši lietojami, un visi sistēmas elementi ir savstarpēji saderīgi un papildina viens otra tehniskās īpašības.

Elastīga hidroizolācija terasēm virs apsildāmām telpām

Ja terase ir izveidota virs apsildāmām telpām, tās konstrukcijas būs jo īpaši pakļautas temperatūras svārstībām (siltais gaiss no apakšas, aukstais no virspuses). Pie krasām temperatūras maiņām, kas var sasniegt līdz 1000C vērojama ievērojama materiālu deformācija, piemēram, betona plāksne ar 6m garu malu temperatūras starpības dēļ var mainīt savus izmērus līdz pat 6-12mm. Tāpēc hidroizolācijas sistēmai uz šādi būvētas terases jābūt maksimāli elastīgai. "Ceresit" sistēma šādiem gadījumiem paredz divus elastīgus hidroizolācijas slāņus,kas pilnībā novērš iespēju ,ka ūdens var iekļūt telpās zem terases

Pirmais no tiem būs galvenā izolācija - pašlīmējoša izolējošā bituma membrāna Ceresit BT 18. Tā pasargās zem terases esošās telpas sienas un griestus no notecējumiem un pelējuma veidošanās, ko var veicināt terases konstrukcijās iekļuvis mitrums. Šī membrāna arī neļaus ūdens tvaikiem caur pārsegumu aizkļūt līdz terases augšējai virsmai.

Otrs hidroizolācijas slānis ir izolācija zem terases grīdas flīzēm, kam izmanto elastīgu, ūdensnecaurlaidīgu divkomponentu pārklājumu Ceresit CR 166. Šis produkts palīdzēs izveidot pret nokrišņiem aizsargājošu virsmu un novērsīs piespiedējslāņa un siltumizolācijas samitrināšanos.

Āra terasēm, kas veidotas uz grunts pamatnes, "Ceresit" hidroizolācija novērsīs mitruma piekļuvi flīžu līmes slānim un kompensēs termisko deformāciju radīto spriegumu, tādējādi novēršot terases grīdas flīžu iespējamo atlipšanu.

Foto: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm; autors: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm

1.att. Terases virs apsildāmām telpām šķērsgriezums

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Foto: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm; autors: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm

2.att. Terases uz grunts šķērsgriezums

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Kvalitātes garantija – pareiza hidroizolācijas ieklāšana

Veicot hidroizolācijas darbus terasēm virs apsildāmām telpām, rūpīgi jāievēro ražotāja sniegtie norādījumi gan uz izmantoto produktu secību, gan pašu darba procesu. Vispirms jau veidojot terasi, tās kritums, kas optimāli ir 2–2,5%, jāsāk veidot jau pārseguma plāksnes līmenī. Vajadzīgo kritumu iegūst, izveidojot slīpu slāni no ātri cietējošas grīdas masas Ceresit CN 87, kas iepriekš uzklāta uz virsmas ar emulsijas Ceresit CC 81 piedevu. Slīpā slāņa minimālajm biezumam visplānākajā vietā jābūt lielākam par 10mm.

Gar terases vaļējām malām virsmas slīpuma līmenī ar skrūvēm piefiksē skārda apdares plāksni. Tās pamatni pie terases virsmas piestiprina ar poliuretāna blīvētāju Ceresit CS 29. Pamatni nogruntē ar produktu Ceresit BT 26. Uz plastmasas un metāla virsmām gruntēšana nav nepieciešama. Uz nogruntētās virsmas līmē pašlīmējošo hidroizolācijas membrānu Ceresit BT 18, kas vienlaikus veic arī tvaika izolācijas funkcijas. Vietās, kur terases grīda saskaras ar ēkas sienu, izolācijas materiālu uzloka pret sienu aptuveni 20 – 30 cm augstumā virs grīdas pamatnes.

Uz pamatnes, kas noklāta ar hidroizolācijas membrānu, klāj no uzsūcošā flizelīna gatavotu drenāžas paklāju. Tas palīdzēs novadīt iespējamo mitrumu, kas var sakrāties kondensācijas rezultātā. Uz drenāžas paklāja uzklāj siltumizolējošo kārtu, kas veidota no mitrumizturīga materiāla. Lielākoties izmanto ekstrudētā putu polistirola plāksnes. To aizsardzībai virsmu pārklāj ar neaustu poliestera materiālu.

Poliestera materiālu pārklāj ar Ceresit CN 87 masu vismaz 45mm biezumā, iegūstot tā dēvēto "piespiedējslāni". Lai izveidotu temperatūras šuves, grīdas virsmu sadala 20 – 25 m2 lielos taisnstūrveida laukumos. Jāņem vērā, ka temperatūras šuves jāveido arī vietās, kur terases grīda saskaras ar apdares elementiem un vertikālo ēkas sienu.

Temperatūras šuvju spraugās ievieto polipropilēna temperatūras šuvju auklu Ceresit CS 40, kas pastiprina pildvielas Ceresit CS 29 blīvējumu. Terases vaļējās malas nostiprina ar skārda apdares otru kārtu. Pēc tam visu terases grīdu noklāj ar elastīgo un ūdensnecaurlaidīgo javu Ceresit CR 166.

Pēdējais posms ir terases grīdas flīzēšana. Šim nolūkam izmanto salizturīgas un neslīdošas keramikas flīzes. Ņemot vērā temperatūras svārstības, flīžu līmēšanai izmanto elastīgo līmjavu Ceresit CM 17 Super Flexible, ko raksturo laba elastība un augsta stiprība. Flīžu izšuvošanai piemērota ūdensnecaurlaidīgā šuvju līme Ceresit CE 43 Grand’Elit. Ar to iespējams aizpildīt šuves platumā līdz 20 mm.

Foto: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm; autors: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm

3.att. Monolītās grīdas temperatūras šuves terasēs virs apsildāmām telpām šķērsgriezums

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

 

Foto: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm; autors: "Ceresit" risinājumi sausām un drošām terasēm

4.att. Monolītās grīdas temperatūras šuves terasēs uz grunts šķērsgriezums

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Plašāk par SIA Profcentrs piedāvāto Ceresit produkciju:
http://profcentrs.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=188&Itemid=128&lang=lv

SIA Profcentrs
Ventspils iela 63a, Rīga
info@profcentrs.lv
Tālr:+371 67455613
Mob tālr:+371 28696567

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.