building.lv skaitļos

Lietotāji online68
Aktīvie uzņēmumi1677
Nozares raksti32875
Lai no saules iegūtā enerģija atmaksātos, tā jāizmanto maksimāli efektīvi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Lai no saules iegūtā enerģija atmaksātos, tā jāizmanto maksimāli efektīvi

Lai no saules iegūtā enerģija atmaksātos, tā jāizmanto maksimāli efektīvi

Ja vēl nesen uz tiem, kas savas ēkas izvēlējās aprīkot ar kādu no saules enerģiju izmantojošām iekārtām, daudzi skatījās ar zināmu skepsi, šodien šie "neticīgie" paši interesējas par iespējām uzstādīt saules kolektorus vai baterijas. Tiesa, šīs iekārtas jāizvēlas pārdomāti, tālredzīgi veicot aprēķinus un apsverot arī savus ikdienas dzīvesveida paradumus. Pretējā gadījumā idejai par energoefektivitāti un resursu ekonomiju jēga būs maza.

Uzņēmuma "Solar KEJ", kas piedāvā un uzstāda Vācijas zīmola "Schüco" saules kolektorus un saules baterijas, vadītājs Aivars Peisenieks uzsver, ka Latvijas klimatiskie apstākļi ir ļoti piemēroti Saules enerģijas pilnvērtīgai izmantošanai praktiski visa gada garumā. Kā liecina Eiropas Komisijas pētniecības centra* dati, gada laikā Latvijā no Saules uz zemes virsmas nonāk 1100 kWh/m2 – 1300 kWh/m2 saules enerģija. Attiecīgi šāda saules starojuma gadījumā no katra uzstādītā saules bateriju iekārtas jaudas kilovata gada laikā tiek iegūts ~825 kWh/kWp - 975 kWh/kWp *.Protams, lielākā daļa šī enerģijas apjoma līdz mums nonāk vasaras periodā, kad saule ir visaugstāk, taču, ja iekārtas uzstādītas pareizi, saules enerģija būs ievērojams atbalsts arī ziemā.

Saules kolektors apkures un siltā ūdens atbalstam

Saules kolektori ir iekārtas, kas tiek izmantotas saules enerģijas iegūšanai. Atbilstoši vajadzībai kolektorus izmanto tikai ūdens sildīšanai, ūdens sildīšanai un apkures atbalstam vai, ja mājā ir baseins, arī tā piesildīšanai.

Saules kolektoru sistēmu veido vairākas savstarpēji saistītas sastāvdaļas. Vispirms tas ir pats kolektors, ar kura palīdzību tiek uztverta no saules plūstošā siltumenerģija. Plakanajā kolektorā iebūvētas kapara caurules, pa kurām plūst propilēnglikola jeb solārais šķidrums. Tas pārnes siltumu no kolektora uz tvertni ar siltummaini, kur saņemtais siltums tiek nodots tālāk ūdenim. Sistēmā ietilpst sistēmas vadības iekārta, kura kontrolē un vada sistēmas darbu, tai skaitā cirkulācijas sūkņu darbu. Līdztekus darbojas cirkulācijas sūkņi, vārsti un termovārsti sistēmas darbībai. Ja paredzēts apsildīt arī baseinu, tam izmanto vēl atsevišķu siltummaini.

Uzņēmums "Solar KEJ" piedāvā vācu ražotāja "Schüco" trīs veidu kolektorus: CTE 319 CH, kas vairāk paredzēti privātmāju vajadzībām, un CTE 220 CH 2 un CH 5, kas īpaši piemēroti augstas jaudas saules kolektoru sistēmām.

Foto: Lai no saules iegūtā enerģija atmaksātos, tā jāizmanto maksimāli efektīvi; autors: Lai no saules iegūtā enerģija atmaksātos, tā jāizmanto maksimāli efektīvi

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Saules baterijas mazākiem elektrības rēķiniem

Vienkāršoti skaidrojot, saules baterija jeb fotovoltu panelis ir iekārta elektroenerģijas iegūšanai no Saules. Tas ir noteikta izmēra panelis, kuras virsma klāta ar monokristāliskām vai polikristālu solārajām šūnām jeb silīcija kristāliem, kas šobrīd ir visbiežāk sastopamais paneļu veids. Saules starojumam, nonākot uz virsmas, no kristāliem tiek "izsisti" elektroni un tiek iegūta līdzstrāva (elektriskā strāva, kas laikā nemaina savu virzienu (polaritāti) elektriskajā ķēdē). Lai līdzstrāvu izmantotu sadzīvē, tā jāpārvērš par maiņstrāvu, un šim nolūkam saules bateriju sistēma tiek papildināta ar strāvas pārveidotāju jeb inverteri – ierīci, kas līdzstrāvu pārveido par maiņstrāvu, nodrošina konkrētu spriegumu un saskaņo strāvas frekvenci ar to frekvenci, kas nāk no sadales tīkliem.

Izmantojot saules baterijas, iespējami divu veidu pieslēgumi. Viena iespēja ir pieslēgt kādu autonomu, ar centrālo energoapgādes sistēmu nesaistītu iekārtu, kas darbosies tikai ar elektroenerģiju, kas iegūta ar saules bateriju palīdzību. Piemēram, šāda iekārta var būt sūknis dārza baseina strūklakai vai tml.

Otra iespēja ir pieslēgums, kad saules bateriju sistēma pieslēgta kopējā elektrosadales tīklā, t.s. "on-grid" pieslēgums.. Šobrīd Latvijā, saskaņā ar AS "Sadales tīkls" nosacījumiem, paralēlam darbam ar zemsprieguma sadales tīklu var pieslēgt elektroietaises, tostarp saules baterijas, maiņstrāvas elektroenerģijas ražošanai ar 1 fāzes vai 3 fāzu darba strāvu līdz 16A (attiecīgi 3,68 un 11 kW). Tas nozīmē, ja strāva saražota vairāk nekā mājsaimniecība to spēj patērēt, pārpalikums tiek atdots publiskajā sadales sistēmā, kur to saņem citi lietotāji. Savukārt saules bateriju lietotājs nākamajā mēnesī par elektrību var norēķināties, maksājot mazāku summu nekā iepriekš. Piemēram, ja mēnesī tiek patērētas 300 kWh, no tām 100 kWh saražo saules baterijas, un šis daudzums tiek atgriezts kopējā elektrotīklā, rēķins būs jāmaksā par 200 kWh plus OIK komponente un sadales tīklu pakalpojumu likme par tīklā atdoto saules saražoto elektroenerģiju. Savukārt, ja saules bateriju saražotā elektrība tiek pilnībā patērēta, tad finansiālais ieguvums ir daudz lielāks.

SIA "Solar KEJ" klāstā ir zīmola "Schüco" augstākās kvalitātes saules baterijas ar teicamu veiktspēju dažādas jaudas nodrošināšanai. MPE MS 60 sērija ar monokristāliskajām solārajām šūnām un polikristālisko solāro šūnu MPE PS 48 sērijas, MPE PS 60 sērijas un MPE PG 09 sērijas baterijas. Jāatzīmē, ka visiem modeļiem ir elegants un pievilcīgs dizains, kas lieliski papildinās jebkuras ēkas vizuālo izskatu.

Ar ko sākt

Lai saviem klientiem nodrošinātu maksimāli efektīvāko saules kolektoru vai bateriju risinājumu konkrētām vajadzībām, uzņēmuma "Solar KEJ" speciālisti vispirms aicina aizpildīt klienta aptaujas lapu. Atkarībā no tā, vai paredzēta kolektoru sistēma vai saules baterijas, klientam jāatbild uz vairākiem jautājumiem, kas skar ēkas projektu un atsevišķas inženiertehniskās komunikācijas. Piemēram, attiecībā par saules kolektoriem tiek uzdoti jautājumi par ēkas jumta slīpumu, mājas novietojumu pret debespusēm, apkārt esošajiem kokiem vai citiem objektiem, kas var radīt ēnu. Tāpat potenciālajam lietotājam jāzina, kādiem mērķiem saules kolektorus paredzēts uzstādīt, un attiecīgi ir jautājumi par karstā ūdens boilera tehniskajiem parametriem, apkurināmo platību, izmantoto apkures veidu un apkures katlu, ja kolektorus paredzēts izmantot baseina piesildīšanai, tad tā tehniskie dati u.tml. Līdzīgi jautājumi ietverti arī aptaujā par saules baterijām, piemēram, par paredzamo elektrības patēriņu dažādos laika periodos, par jumta materiāliem, plānoto bateriju uzstādīšanas veidu u.tml. "Izvērtējot šos datus, mēs varam klientam piedāvāt tieši viņa vajadzībām visatbilstošāko risinājumu," uzsver A.Peisenieks.

Lai būtu ieguvums, sistēmas jālieto

A.Peisenieks neslēpj, ka nācies sastapties ar cilvēku sašutumu, kas uzlikuši kādas no tirgū pieejamajām solārajām sistēmām, taču nav saņēmuši cerētos ekonomiskos ieguvumus. Te padoms ir viens – lai ieguldītās investīcijas, kas sākotnēji nav mazas, atmaksātos, sistēmas ir jālieto un regulāri jāizmanto to saražotais siltums vai enerģija. Pretējā gadījumā šīm iekārtām nav jēgas. Kā piemēru "Solar KEJ" vadītājs min savu paša pieredzi: "Saules kolektorus izmantoju arī savā ģimenes mājā, kur par pamatapkures veidu izmantojam dabasgāzi. Kolektori ir uzstādītu vertikāli uz mājas fasādes sienas, kas ir saules labi apspīdēta. Esmu aprēķinājis, ka manā gadījumā vidēji vienā mēnesī 12 mēnešu periodā no viena kolektora virsmas kvadrātmetra iegūstu 41 līdz 43.5 kWh siltumenerģijas, tas ir vidēji ~307 – 326 kWh siltuma mēnesī. Ar kolektora palīdzību tiek piesildīts karstā ūdens boileris. Ģimenē esam 5 cilvēki un varu atklāt, ka no marta vidus līdz septembra vidum gāzes apkure ūdens sildīšanai netiek izmantota. Mums visiem pilnībā pietiek ar to ūdens siltumu, ko saražo saule."

Foto: Lai no saules iegūtā enerģija atmaksātos, tā jāizmanto maksimāli efektīvi; autors: Lai no saules iegūtā enerģija atmaksātos, tā jāizmanto maksimāli efektīvi

Lai attēlu palielinātu, spied uz attēla vai šeit.

Saules kolektoru izmantošana labi piemērota arī daudzdzīvokļu mājām. Ja visiem ēkas iedzīvotājiem izdodas vienoties par šādas sistēmas uzstādīšanu, tad ikvienam dzīvokļa īpašniekam būtu iespējams kaut nedaudz samazināt savus rēķinus par saņemto siltumenerģiju. Piemēram, ja 6 – 10 dzīvokļu mājai katrā dzīvoklī aptuveni 10 – 20 grādus no karstā ūdens temperatūras saražotu saules kolektori. Šādā situācijā tiek nodrošināta maksimāli efektīva saules siltumenerģijas nodošana no kolektoriem mājas siltumsistēmā, un tiek iegūta iespējami augstākā atdeve par katru ieguldīto eiro.

Arī, izmantojot saules baterijas, jārūpējas, lai iegūtā enerģija vairāk tiktu izmantota pašu vajadzībām. Ja visu dienu māja ir tukša un mājā jaudīgas elektriskās ierīces nedarbojas, tad saules bateriju saražotais enerģijas daudzums aizplūdīs kopējā tīklā. Šādā gadījumā ieguvums būs mazāks nākamā mēneša rēķins par patērēto elektrību. A.Peisenieks iesaka izmantot dažādas elektroierīces, ko var iedarbināt noteiktā laikā bez tiešas lietotāja klātesamības, lai maksimāli izmantotu dienā pieejamo saules enerģiju. Piemēram, automātisko veļas mazgājamo mašīnu, kas patērē vairāk enerģijas, trauku mazgājamo mašīnu, dienas laikā nepieciešamās gaisa dzesēšanas iekārtas u.tml. Tādējādi saražotā enerģija vairāk paliks pašu rīcībā un rēķins par elektrību "no kopējā tīkla" būs vēl mazāks.

Plašāk par SIA "Solar KEJ" skatīt: www.solarkej.lv

Kontakti:
SIA "Solar KEJ"
Jelgavas iela 36, Rīga, LV-1004
Fakss +371 67450245
e-pasts: info@solarkej.lv

* Informācijas avots: Thomas Huld, Irene Pinedo-Pascua. European Commission. Joint Research Centre. Institute for Energy and Transport, Renewably Energy Unit. PVGIS http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.