building.lv skaitļos

Lietotāji online50
Aktīvie uzņēmumi1680
Nozares raksti32876
Siltināšanas darbos priekšroka dodama kompleksai sistēmai : building.lv - par būvniecību Latvijā

Siltināšanas darbos priekšroka dodama kompleksai sistēmai

Izvēloties ēku siltināšanas sistēmas nereti vairāk tiek domāts par finansiālo ietaupījumu uz materiāliem nevis to, kāds būs reālais ieguvums tālākā ēkas ekspluatācijā. Dodot priekšroku ilgtermiņā pārbaudītiem materiāliem un sistēmām, būs garantija, ka ieguldītās investīcijas atmaksāsies ar uzviju – ēkas siltuma zudumu problēmas tiks atrisinātas uz ilgu laiku un apkures izmaksas būtiski samazināsies.

Kā zināms, ēkas ekspluatācijas izmaksas lielā mērā ir atkarīgas no ēkas energoefektivitātes – apkures lietderības un karstā ūdens apgādes. Šo funkciju kvalitāti atspoguļo ēkas gada enerģijas patēriņš, kāds bijis nepieciešams, lai nodrošinātu komfortablus apstākļus telpās. Ieviešot ēkas obligātās enerģētiskās sertificēšanu, iespējams noteikt ēkas kārtējās gada izmaksas, kas ir būtiskas pie ēkas tirgus vērtības noteikšanas.

Vairumā gadījumu lielu enerģijas patēriņu izraisa intensīvs siltuma zudums caur ēkas sienām. Tomēr siltuma zudumā nav vainojamas tikai sienas. Vienas ģimenes mājā caur sienām "aizplūst" 40% no visa siltuma zuduma. Atlikušie 15% izplūst caur ventilāciju, 20% – caur jumtu, 15% –caur logu un durvju rāmjiem un 10% – caur pagrabu un grīdām. Daudzdzīvokļu ēkā siltuma zudums sadalās šādi: 37% caur sienām, 24% caur logu un durvju rāmjiem, 6% caur jumtu, 30% caur ventilāciju un 3% caur pagrabu un grīdām.

Sistēma ETICS – inovatīva pieeja siltināšanai

Vācijas uzņēmumā Henkel Bautechnik, kam pieder arī pazīstamā būvmateriālu preču zīme Ceresit, ko Latvijā kopā ar citiem Henkel Bautechnik materiāliem pārstāv SIA Profcentrs 50 gadus ilga pieredze darbā ar Ceresit ETIC sistēmām. Ar šo sistēmu palīdzību visā pasaulē nosiltināti vairāki tūkstoši ēku. ETICS ir "External Thermal Insulation Composite Systems" (ārējās siltumizolācijas kompleksa sistēmas) saīsinājums. Sistēmā ETICS tiek izmantota vieglā-slapjā metode, kad vispirms pie ārējās sienas ar speciālu līmjavu piestiprina siltumizolācijas materiālu, piemēram, EPS (putu polistirols) plāksnes vai minerālvati, pēc tam virsma tiek stiegrota ar stikla šķiedras sietu un visbeidzot uzklāj dekoratīvo apmetumu. Ar ETICS siltinātas ēkas raksturo mazāks patērētais enerģijas daudzums telpu apkurei, uzlabots iekštelpu komforts siltuma ziņā, estētisks un ilgi noturīgs ēkas izskats. Turklāt siltumizolācija palīdz mazināt CO2 emisiju, aizsargājot vidi.



ETICS sistēmas priekšrocības

Izmaksas, kādas rodas siltināšanas sistēmas uzstādīšanā ar vieglo-slapjo metodi (ETICS), atmaksājas jau dažu gadu laikā, jo ēkas apkures rēķini, iespējams, samazināsies pat par 30%. Ņemot vērā arvien pieaugošās enerģijas kurināmo izmaksas, tas sniedz ievērojamu ietaupījumu katrā apkures sezonā.

ETIC sistēmas būtiskākās priekšrocības ir efektīva sienu siltumizolācija, pilnībā renovēta fasāde, plašas virsmas apdares iespējas, uzlabots iekštelpu mikroklimats. Papildu tam tiek paaugstināta īpašuma kopējā vērtība.

Jāatzīmē, ka kompānijas Henkel zinātniskās pētniecības un attīstības darba grupa nepārtraukti strādā pie jauniem risinājumiem un formulām, kā arī pie pastāvīgas esošo produktu pilnveidošanas. Tiek ieviestas arvien vairāk dažādu veidu līmjavas, apmetumus un krāsas, tiek piedāvāts plašs krāsu sortiments un dažādas faktūras. Ceresit siltumizolācijas sistēmu risinājumi ir garantija augstas kvalitātes produktiem apvienojumā ar augsta līmeņa izpildījumu.



Ko izvēlēties – putu polistirolu vai minerālvati

Abu materiālu siltuma vadītspējas koeficienti ir līdzīgi, abiem risinājumiem ir savas priekšrocības. Šos materiālus var lietot gan jaunām celtnēm, gan ēkām, kam jāveic renovācija. Tomēr starp putu polistirolu un minerālvati ir arī vairākas atšķirības. Piemēram, attiecībā uz ugunsdrošību minerālvate nedeg un neuzliesmo, savukārt putu polistirols neizplata ugunsgrēku. Minerālvate savu tehnisko īpašību dēļ vairāk piemērota ēkām ar paaugstinātu mitruma pakāpi, arī ēkās, kas atrodas liela trokšņa zonās. Jāņem gan vērā, ka fasādes vate ir ievērojami dārgāka par putu polistirolu. Atšķirības ir arī svarā - putu polistirols ir gandrīz desmit reižu vieglāks, tā transportēšana un uzglabāšana ir daudz ērtāka. Arī mehāniskā apstrāde un nostiprināšana putu polistirolam ir lētāka, un to var veikt ar plastmasas stiprinājumiem (minerālvates gadījumā ir vajadzīgi enkuri ar metāla tapām). Ņemot šo visu vērā, attiecīgi uz minerālvati balstītu sistēmu darba izmaksas ir vismaz par 20 – 30% lielākas. Izvēloties putu polistirolu, nav jābaidās arī par pārmērīgu slodzi uz ēkas sienu. Gadījumos, kad daudzslāņu sienas tiek izolētas ar minerālvati, ir nepieciešams lietot pietiekami garus enkuru stiprinājumus.

Ceresit Ceretherm siltināšanas sistēmas

Atbilstoši konkrētā objekta vajadzībām tiek piedāvātas vairāku veidu Ceresit Ceretherm siltināšanas sistēmas – 8 sistēmas, kur par siltināmo materiālu izmanto putu polistirolu, un 3 sistēmas ar minerālvati. Piemēram, viena no biežāk izmantotajām putu polistirola sistēmām ir Ceresit Ceretherm Popular, kas ir ekonomisks risinājums ar labu triecienizturību, noturību pret laika apstākļu maiņu, lielu tvaiku caurlaidību, u.c. Turklāt, pateicoties izmantotajai BioProtect formulai, sistēma ir izturīga pret pelējumu, sēnītēm un aļģēm. No minerālvates sistēmām daudzviet izmanto Ceresit Ceretherm Wool Classic, kas nodrošina efektīvu un kvalitatīvu izolāciju ar teicamiem tehniskajiem parametriem. Arī šajā sistēmā izmantota BioProtect formula.

Putekļainas un nolaistas ēku fasādes parasti ir pārmērīga atmosfēras piesārņojuma, cilvēku darbības un to iejaukšanās apkārtējās vides procesos rezultāts. Uz ēku sienām bieži parādās netīri pelēkas nokrišņu pēdas. Tas jau ir mikroorganismu – sēnīšu un aļģu – attīstības rezultāts; ar neapbruņotu aci šie mikroorganismi nav redzami. Mikroorganismi var vairoties tikai noteiktos – sev labvēlīgos – apstākļos. Neaizsargāts apmetums ir pakļauts to iedarbībai un bez negatīvās ietekmes uz fasādes estētiku šī parādība rada neizbēgamu fasādes sadrupšanas risku.

Ceresit apmetumu un krāsu ar BioProtect formulu pielietojums ēku fasādēs aizsargā vertikālās plaknes gadiem ilgi un palīdz uzturēt to estētiku. Aktīvās vielas, kas ir produktu sastāvā, aktīvi aizsargā fasādes pret mikroorganismu attīstību un to postošo iedarbību. Izturīgais un skaistais izskats ilgstoši turpina priecēt skatu.

Ceresit apmetumiem un krāsām ir arī antistatiskas īpašības, kādas piešķir Anti Dirt Pick-up efekts (iedarbība pret netīrumu uztveršanu), kas aizsargā virsmu pret pārmērīgu piesārņotāju uzkrāšanos. Uz apmetumu un krāsu virsmas nosēžas mazāk piesārņotāju, līdz ar to fasāde nekļūst par piemērotu vidi sēnīšu un aļģu attīstībai. BioProtect formulas produktu efektivitāte ir īpaši piemērota Latvijas klimatiskajiem apstākļiem.



Biežāk sastopamās kļūdas un to novēršana

Praksē nereti nākas saskarties ar būvnieku pieļautām kļūdām strādājot a ETICS sistēmām. Piemēram, trūkst informācijas par konkrētu fasādes elementu, tādu kā arhitektoniskās detaļas un notekcaurules, izolāciju. Trūkst specifikācijas par nepieciešamo mehānisko stiprinājumu veidu un skaitu uz 1 m2. Dažkārt netiek pievērsta pietiekama uzmanība sienu ģeometrijas izvērtēšanai. Bijuši gadījumi, kad ETICS siltumizolācijas tehnoloģijā tiek izmantoti dažādu ražotāju materiāli. Šādu materiālu, kas neietilpst sistēmas risinājumā, lietojums var radīt smagas sekas. Netiek atbilstoši notīrīta apstrādājamā virsma, javas uzklāšanai izmanto tā dēvēto "punktu" sistēmu, kas samazina pielipšanas stiprību, nav pareizi nostiprināti mehāniskie stiprinājumi u.c.

Kļūmēm, kas ir redzamas uz fasādes virsmām vai ēkas iekšpusē uz sienām, var būt dažādi iemesli, un tās var radīt jebkurš sistēmas elements. Tādēļ no siltumizolācijas sistēmas izturības viedokļa ārkārtīgi svarīgas ir ikgadējas tehniskās pārbaudes. Vairumā gadījumu agrīna šo defektu cēloņu konstatēšana un novēršana ir vislētākā un visefektīvākā metode, kā nodrošināt siltumizolācijas sistēmas optimālu veiktspēju.

Tā kā pastāv daudzas fasāžu kļūmju iemeslu kombinācijas, tās nav iespējams raksturot katru atsevišķi. Jāņem vērā arī tas, ka ēkas cita no citas atšķiras ar būvniecības metodi, būvniecības realizāciju, apkārtni, siltumizolācijas sistēmu veidiem un to pielietošanas praksi, tādēļ ir ļoti svarīgi analizēt visas sistēmas kļūmes atsevišķi. Ir nepieciešama individuāla pieeja, kas katru reizi prasa detalizētu pārbaudi un uz vietas veiktus testus.

Pie siltumizolācijas sistēmas bojājumiem var būt vainojam pamatu izveide un ēkas būvniecība,siltumizolācijas montāžas metode (līmjava, enkuri), armētā slāņa kvalitāte (līmjava un siets), apdares virsmas kvalitāte, arhitektonisko detaļu (paplatinājumi, pārkares, karnīzes) metode un izpilde. Lai atbilstu tirgus prasībām ar papildinošiem risinājumiem, Henkel piedāvā divas sistēmas: Repair un Reno, ar īpaši atlasītiem produktu kopumiem, kas ir izstrādāti bojāto siltumizolācijas sistēmu efektīvam remontam un atjaunošanai.

Plašāk par ēku siltināšanas sistēmām ,pielietojamiem produktiem, darbu secību, iespējamām kļūdām, kā arī tehniskie rasējumi:
http://profcentrs.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=188&Itemid=128&lang=lv

Detalizētākus jautājumus par ēku fasāžu siltināšanu lūdzam apspriest ar SIA Profcentrs speciālistiem mūsu tirdzniecības vietās.

SIA Profcentrs
Ventspils iela 63a, Rīga
info@profcentrs.lv
www.profcentrs.lv
Tālr:+371 67455613
Mob tālr:+371 28696567

Ceresitpro Centrs/Flugger Decor
Ganību Dambis 7a,Rīga
pasutijumi@profcentrs.lv
Tālr:+371 66001066
Mob.tālr.+371 26512658

Ceresitpro Centrs/Flugger Decor
Zemnieku 60,Liepāja
liepaja@profcentrs.lv
Tālr: +371 63480878
Mob.tālr.+371 25628047

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.