building.lv skaitļos

Lietotāji online32
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Kā ierīkot dārza žogu? Kādas ir materiālu iespējas un to īpašības? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Kā ierīkot dārza žogu? Kādas ir materiālu iespējas un to īpašības?

autors: Kā ierīkot dārza žogu? Kādas ir materiālu iespējas un to īpašības?
Foto: Kā ierīkot dārza žogu? Kādas ir materiālu iespējas un to īpašības?; autors: Kā ierīkot dārza žogu? Kādas ir materiālu iespējas un to īpašības?
www.building.lv atbild:
Žoga izvēles galvenie kritēriji ir saimnieku vēlmes un iespējas (finansiālās)- svarīgi formulēt, kādam nolūkam kalpos žogs- vai tas būs vairāk simbolisks ietvars mājai, kuram būs piemājas teritorijā jānotur mājdzīvnieki jeb tomēr vēlaties pilnīgi necaurredzamu un pamatīgu žogu, kas nelaidīs cauri ne putekļus, ne garāmgājēju skatienus. Par zelta vidusceļu var uzskatīt drošus, taču caurredzamus žogus.

No necaurredzamajiem un masīvajiem šogiem visbiežāk tiek izvēlēti mūrētie. Tie var būt vienkārši kā betona mūris vai arī papildināti ar dažādu veidu akmeņiem un nokrāsām. Mūrētie žogi būs ilgmūžīgi un pamatīgi, jāsatraucas tikai, vai pēc pāris gadiem tie nebūs vizuāli apnikuši. Šiem žogiem trūkums ir apsūbēšana un nodrupšana, kas laika gaitā var notikt- daži to uzskata par priekšrocību (senīguma efekts), citi par trūkumu (papildus remonta izmaksas). Speciālisti aicina mūrētos žogus neveidot kā vienkāršu betona sienu, kas būs pelēcīga un mazliet nomācoša- labāk izmantot akmeņu un krāsu spēles, "atdzīvināt" žogu ar dažādiem augu stādījumiem un metālkalumu elementiem. Necaurredzamu žogu var veidot arī no citiem materiāliem- blīvi stiprinātiem koka dēļiem vai vairogiem, niedrēm, plastmasas vai metāla klājumiem u.t.t. Mājīgu un patīkamu atmosfēru (ja nepieciešams, arī necaurredzamību) var nodrošināt arī dzīvžogs.

Arī caurredzamie žogi var būt vairāku veidu. Viebiežāk sastopamie ir dažādis tiepļu žogi (tie var būt gan ruļļos gan paneļos). Būvmateriālu un specializētajos veikalos iespējams izvēlēties starp dažādu izmēru stiepļu diametriem, augstumiem un citām īpašībām, kas ietekmē žoga drošības pakāpi. Caurredzams ir arī īpaši izturīga stikla žogs, ko stiprina pie betona vai metāla stabiem. Caurredzamu efektu tāpat var panākt ar jaua ugstākminētajiem koka vai plastmasas dēlīšiem, stiprinot tos nevis cieši kopā, bet ar nelielu atstarpi. Caurredzamie žogi tiek uzskatīti par patīkamākiem- tie paver plašāku sajūtu un nerada necaurspīdīgu ieslodzījuma sajūtu.

Žoga izvēlē būtiski arī atcerēties, ka jebkurš žogs stila, formu, izmēru ziņā ir jāsaskaņo ar mājokli, tāpat dažās pašvaldībās (Jūrmalā) ir speciāli noteikumi, kas regulē žogu augstumu un caurredzamību.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.